Friday, October 11, 2013

Friday

Assalamualaikum. Selamat pagi jumaat. Penghulu segala hari. Semoga apa yang kita lakukan dibekati.

Friday, August 23, 2013

Day 5


Alhamdulillah hari ni hari ke lima Abang bersekolah. Lama sungguh MC lebih 2 bulan dari operate 25 May 2013 (start cuti sekolah 2 minggu) hinggalah 28 Julai lepas. Time tu betul-betul seminggu sebelum cuti sekolah sempena hari raya. Macamana nak pegi sekolah minggu tu kalau dia awal-awal lagi dah "beraya" kat rumah atok dia. Sudahnya ponteng la seminggu!

4 hari ibu tak sempat nak snap picture dia. Sibuk la. Macam-macam hal dan juga day 3 balik hantar anak-anak kereta plak kena langgar lari. Hadoi kereta besar pla tu. Alhamdulillah diuji Allah. Dan bermakna Allah sayangkan kita. Itu lesson yang ibu belajar dari sinetron Si Miskin & Si Kaya kat Astro Ria.

Today Friday and brother ni pakai baju melayu ke sekolah. Oh esok abang and adik ada kelas ganti. Both kena pakai baju raya. Esok sekolah abang ada jamuan raya. Darjah 3 kena bawak kacang / air. Tak kisah la kacang apa janji boleh dimakan (bukan yg belum masak lagi) atau pun air. Bawak la 2 ke 3 botol ke. Tak kisah air apa. Darjah lain bawak makanan lain pula....

So far dah main ngan kawan-kawan, dah pegi tandas dengan kawan, solat, buat lukisan pastu siap dah mintak ibu beli buku lagi (ada orang datang jual buku kat sekolah). Habis semua aktiviti dia pulun minggu ni. Takpelah abang, balas dendam 2 bulan lebih cuti kan....




Si handsome bujang ibu!






xoxo,

Thursday, August 8, 2013

Salam Aidil Fitri 1434H





Semoga lebaran ini dapat menghapus sengketa sesama kita. Selamat hari raya untuk semua.



luv,

Tuesday, August 6, 2013

Rezeki Ramadan

Assalamualaikum,

2 hari terakhir sebelum bercuti panjang untuk Aidil Fitri. Malam tadi berbuka di Masjid As-Syakirin UiTM Segamat. Bersempena kehadiran Prof Kamil, mantan Rektor UiTM Johor. Selalu pun berbuka kat masjid juga, cumanya malam tadi ramai sikit sebab staf yang nak jumpa Prof boleh joint sekali. Student memang dah balik. Senyap sunyi UiTM ni....

Usai solat terawih, tiba kat rumah dalam pukul 10.30. Terus je la menyagat kek. 6 bijik malam tadi buat. 4 dah bertuan, 2 lagi ada yg nak, terus je boleh grab on the spot. Bercerita pasal carrot cake ni, asal mula sajeje aku post kt facebook konon-konon nak test market je. Sekali tak sangka plak mendapat sambutan. Alhamdulillah...

Masa berbuka semalam, sajeje aku bawak kan 4 bijik kuih bakar pandan. Sebab santan kotak tu dok ada lagi kat dalam fridge. Kang cuti lama tak elok pulak. Sudahnya selamat ku selesaikan buat kuih bakar. Aku sendiri pun tak makan pun kuih bakar tu. Sekali masa nak balik, boleh plak my other half tanya dengan dia lebih kurang cenggini; "En Mail, kuih bakar tu buat ke beli?". So MiP pun balas la; "Eh buat la Haji Nasir. Kenapa?" "Isteri saya suka. Amik tempahan tak?" "Kalau nak tempah, boleh aje".  Hihihi.... ni la namanya rezeki ramadan.

Sudah nya esok 10 bijik kuih bakar pandan dan 8 bijik carrot cake. Semoga Allah permudahkan urusan kami ya Allah. Malam ni la nak bakar kek, kuih, kemas baju, masuk beg dalam kereta. bla bla bla.......




xoxo,

Monday, August 5, 2013

Untuk 3 hari

Assalam,

Lama x berbicara. Sibuk dengan tugasan dan kerja-kerja yang tak habis-habis. Tak sabar rasanya nak balik JB. Rindu kat anak bujang yang awal-awal lagi dah beraya kat sana. Lepas bukak simen 1 ramadan aritu, masih MC lagi. Weekend yang kami pulang ke JB, atoknya terus mintak dia tinggal kat situ. Nak bawak dia gi terapi ceragem kat rumah kawannya.

So far so good. In syaa Allah abang akan naik sekolah balik lepas MC dari 25 Mei 2013 sampai la 27 Julai 2013. Seminggu lepas dia ponteng. Actually ibu tak perasan pun yang MC doktor bagi tu tinggal seminggu lagi nak cuti sekolah. Kalau la ku perasan... dah lama ku mintak MC 3 minggu!!




~si handsome saya~




luv,

Thursday, July 25, 2013

sabarlah hati

Kadang-kadang kita tak daya menidak kan apa yang orang kata. 

Kadang-kadang bila orang kata ada kebenarannya.

Tapi kita hanyalah manusia biasa.

Yang tak lepas dari diuji Yang Maha Esa.


Bila ko cakap pasal anak aku.

Yang ko tak tau pasal apa pun.

Perluke aku dengar?

Sepatah pun ko tak penah tanya dia sakit apa.

Ko nak blame aku pulak.

Pasal aku tak bawak dia ke situ ke sini.

Ohh maksudnya bawak ke air panas (katanya)

Swimming dan sebagainya.


Untuk pengetahuan ko,

Umur dia dah 8 tahun 10 bulan 4 minggu & 1 hari.

Dari day 1 aku dah survive everything untuk dia.

Sampai la dia di diagnose dengan kekurangan dia.

Semua aku buat untuk dia.


So tak payah la ko nak sekolah kan aku.

Aku tau niat ko murni,

Tapi satu benda pun ko tak paham pasal anak aku.

Tak payah nak ajar aku sangat la.

Setakat ko nak bercerita pasal anak ko.

In terms of sport injury,

Tu takde kena mengena dengan anak aku.

Anak ko kena bend dengan orang Korea ke orang mana ke.

Aku nak cakap kat sini.

Aku peduli hapa. 


I know the best for my son.

So tak payah ko nak buang air liur ko nak sekolahkan aku.

Menanah telinga dengar tau tak???





Monday, July 1, 2013

Tuesday, June 25, 2013

=)


Assalam!! Dah lama x update. 

Will be right back soon!!


xoxo,

Thursday, April 25, 2013

HBU111

Assalamualaikum! Dah lama tak menulis. Busy sikit la sekarang ni. Dari last week, minggu ni and might be until early  May kot. Biasa la banyak komitmen yang perlu dibahagi-bahagi. Kerja, rumah, anak, ko. 

Ko? Apakah itu? Hihihi.... Alhamdulillah aku dah selamat mengajar subjek ko-kurikulum HBU 111 (Kesatria Negara). Rasa macam mimpi pun ada. Setelah hampir 13 tahun aku tinggalkan benda ni, then berkecimpung semula. Serius. Nak terima tawaran ni, lama aku pikir. Dengan faktor usia, fizikal, yang penting mental, memang rasa sukar pada mulanya. Tapi alhamdulillah aku terima ini sebagai cabaran untuk diri sendiri. Other than that, itu yang kita minat since dulu (minat ke?). 

So, supposse ada ko every hari Rabu, tapi minggu ni takde pasal student mid term break. So boleh resting. Bagus jugak pasal MiP pun takde. Ada conference di JB. Malam baru tiba. So sudahnya semalam 'sharp'ener pukul 5.00 akan keluar and terus amik abang dekat sekolah. 

Minggu depan pun takder kelas lagi. Cuti Labour Day. So xde kelas lagi. Tapi lepas tu budak-budak mintak buat kelas ko dekat kolej diorang. Katanya tak de student diploma. Haah iyela. Then dah dapat pun green light dari PPK. Ok la kan....

Minggu lepas ikhtiar hidup. So main masak-masak dalam hutan. (idak ler hutannya, tepi hutan je). Seronok. Budak-budak happy giler. Pasalnya depa orang suka aktiviti macam ni daripada berkawad. Hurmmmm....







~hope they are enjoy with the ko-kurikulum~



alhamdulillah for all this. and i received fisrt salary on that. syukur.




peace, love, empathy

Monday, April 8, 2013

Sahabat



~Thanks for being my friend~
 
 

Sahabat
Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Sahabatku.
 
Aku suka sangat lagu ni. Tak tau kenapa. Kalau dihayati, diperhalusi memang mendalam maksudnya. Tapi memangla kebanyakan lagu Najwa Latiff memang bagus-bagus liriknya....
 
many thanks to my soul mate, kerana sudi menjadi sahabat yang sudi mendengar kisah pahit manis hidupku. walaupun jarang nak dengar any komen tapi ibu tau daddy setia mendengarnya (kadang2 2-3 kali ibu ulang cerita kan!!!) thanks for being my truly friend.
 
 
 
xoxo,

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers