Thursday, November 27, 2008

MC

lama ibu x jot down here. bkn apa, bz skit + - dgn bdn yg x brp nk sedap ni. anak2 ibu plak got flu & coughing, bz bwk diorg ke klinik. nk jd citer, ibu pun terjangkit sekali. smlm, bdn ibu panas, sengal2, ish.. dah... nk demam ni... apsal la ibu sll demam time ibu bz at the office. bos ibu mntk brg related labuan project. then smlm lps blk keje ibu singgah klinik keluarga rohani. sungguh lama menunggu coz the doc tido la plak. ibu smpi dlm 6.35pm. kul 6.55pm br dpt jumpa doc. doc kasi mc 1 hari (27/11/08) but then, ibu kena gak dtg keje coz byk sgt keje nk kena settle. ass. ibu lak dh nak resign. dah tau namanya nk resign, suh buat apa pun di delaynya... hurm, byk tul ubat ibu, antibiotik, demam, kahak, batuk & sakit tekak.
MC

ubat ibu

p/s: pray for me to get well soon ya!!

Tuesday, November 25, 2008

nasi lemak

ni dinner ibu mlm tadi. nasi lemak, sambal sotong. tp mlm td mkn lewat skit dlm kul 8.45mlm. blk keje, ibu bwk anak2 ibu g klinik. 2 beradik tu kena selsema ngn batuk la plak. ada org lak dlm bilik doc. then org tu dh kuar, giliran ibu. tunggu punya tunggu, x panggil2 gak. then ibu decide nak amik ubat batuk & selsema ajelah. nk tunggu doc lama. then ibu tnya bdk clerk tu. dia ckp doc tgh jahit patient. so ibu amik ubat ajelah. time tu dh maghrib. smpi umah dh 7.25pm. trs ibu siap2 utk msk. msk nasi dulu, then potong sotong. lps adik ibu a.k.a anjang uwais & ameenah mandi, ibu mntk tlg dia goreng ikan bilis ngn kacang. ibu dh pun rebus telor. lps mandi, ibu msk sambal sotong. inilah dinner ibu mlm td
dinner mlm td - nasi lemak sambal sotong
sambal sotong ibu

Sunday, November 23, 2008

spaghetti bolognese

ms ibu keje hari sabtu aritu, ibu dok pikir la apa yg patut ibu msk utk ari ahad. yelah. ddy x blk, so rasa mcm nk msk very the simple one je. klu ddy ada, sure dia nk mkn nasi. klu nasi putih, maybe dgn ikan kukus ke, kailan ikan masin ke, tom-yam or nasi ayam or nasi tomato or nasi bryani. bila ddy x blk, ibu plan to cook spaghetti bolognese. ms otw blk keje, ibu singgah mydin mart (bukit jelutong) beli sos spaghetti. spaghetti dah ada, herbs dh ada.
bila dh smpi umah lak, rasa lapar plak [psl time tu dh kul 3.00 lebih]. so x tunggu esok, ptg tu ibu msk spaghetti utk dinner kami [ibu, adik ibu, uwais & ameenah]. bkn main lagi ameenah mkn.. sedap yer...

bila kami mula berchatting...


sll kalau ddy x blk ke PA & ddy lak blk ke umah maknya kt JB, kami sll berchatting. tp mlm ni x la pulak, coz MIL ibu sibuk catering untuk wedding tomorrow. pg td pun ada msk utk wedding gak. so, mlm ni kami x sempat ber'webcam'. ni pix masa previous chatting

ni time abang & adik kt JB



abang, adik & daddy





Saturday, November 22, 2008

Hajar Aswad


Neil Amstrong telah membuktikan bahwa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi. Fakta ini telah diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah. Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi, di berkata : “Planet Bumi ternyata menggantung di area yang sangat gelap, siapa yang menggantungnya?.”

Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi, secara resmi mereka mengumumkannya di Internet, tetapi sayang nya 21 hari kemudian website tersebut raib yang sepertinya ada asalan tersembunyi di balik penghapusan website tersebut.Setelah melakukan penelitian lebih lanjut, ternyata radiasi tersebut berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah.

ang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite (tidak berujung), hal ini terbuktikan ketika mereka mengambil foto planet Mars, radiasi tersebut masih berlanjut terus. Para peneliti Muslim mempercayai bahwa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat.Di tengah-tengah antara kutub utara dan kutub selatan, ada suatu area yang bernama ‘Zero Magnetism Area’, artinya adalah apabila kita mengeluarkan kompas di area tersebut, maka jarum kompas tersebut tidak akan bergerak sama sekali karena daya tarik yang sama besarnya antara kedua kutub.Itulah sebabnya jika seseorang tinggal di Mekah, maka ia akan hidup lebih lama, lebih sehat, dan tidak banyak dipengaruhi oleh banyak kekuatan gravitasi.

Oleh sebab itu lah ketika kita mengelilingi Ka’Bah, maka seakan-akan diri kita di-charged ulang oleh suatu energi misterius dan ini adalah fakta yang telah dibuktikan secara ilmiah.Penelitian lainnya mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air. Di sebuah musium di negara Inggris, ada tiga buah potongan batu tersebut (dari Ka’Bah) dan pihak musium juga mengatakan bahwa bongkahan batu-batu tersebut bukan berasal dari sistem tata surya kita.

Dalam salah satu sabdanya, Rasulullah SAW bersabda, “Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam. (Jami al-Tirmidzi al-Hajj (877))

~ ameenah ~

cam seperti yg ibu janjikan, ibu nak citer psl anak dara ibu nih. as for today, umur dia 10 bln, 1 minggu, 2 hari. skrg tersgtlah ligat, + - sgt pengecah, suka kacau abang, suka nk kaco ibu masak. umah ibu pun dh abis tunggang langgang gara2 bdk bernama Nur Qashrina Ameenah. korang tau apa maksud nama dia. meh ibu story telling skit. nama ameenah ni bersempena abangl long dia yg kasi. kalau ikutkan bila org tnya je nama dia, ibu akan ckp ameenah, so semua org cam terkedu skit. yelah nama x berapa komersil, tp pada ibu nama ameenah [ibu just tukarkan ejaan dia supaya nmpk komersil!] ni cukup cantik, cukup indah. nama ibu junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. so. sdg dok ibu preggy ameenah, ibu tercarik2 gak nama yg boleh dia + - kan dgn nama ameenah ni. since nama ibu pun bermula dgn Nur, ibu kena ltk kt dpn Nur. then disebabkan nama abg long ada huruf Q (Al-Qarni), so hoping that can find nama gigirl yg ada huruf Q. hurm.. apa yer, dlm dok tercari2 tu.. ibu terjumpa lah Qashrina, maksudnya istana. hurm.. kalau di combine nur qashrina ameenah, jadilah Cahaya Istana Ibu Nabi Muhammad S.A.W. hurm... nice meaning name dia kan... masa ibu preggy dia, ibu cukup x berkenan sungguh ngn akak ibu ni. dia ni kan kalau tido, sure air liur meleleh. haaa... tgk ko, terkenan lak kt anak dara ibu. ameenah kalo tido makk ai... basah abis pipi2 dia tu.... sabo jelah!!


ameenah wif uwais


adik


mata yg bulat with long eyelash!!


wah.. wah.. adik baca buku ngn abang yer!

Wednesday, November 19, 2008

fisio @ hukm

last monday ddy bwk uwais g fisio kt PPUKM (formely known as HUKM). 4 ur info, dah lebih sethn uwais buat fisio kt sini, b4 this dia buat kt HTAR, Klang. memandangkan ibu rasa cam x bessh aje fisio kt hosp klang tu, so we decided transfer kan uwais ke unit terapi ppukm. dr klang ke hosp selayang ke ppukm. jauhkan?? tp pd ibu jauh pun xpe asal tempatnya bagus & memuaskan hati. walauu pun kenkdg hati x berapa nk puas dgn certain2 dept. kt sana.

kali ni lps uwais bukak simen, as usual teacher azizah dia akan cek kaki dia. tp aritu x lak cek. hurm, uwais jalan guna walker yg hukm sediakan (coz of ibu x bwk uwais nye kaye walker!!) walker ospital ni ringan skit (murah kot), yelah hosp nak kena bli bykkan. klu yg uwais punya korang jgn terkejut tau harga dia rm 899.00, ibu beli kt PMS - supplier for medical instrument.
uwais @ gym fisio - time ni tgh buat electric stimulation

ni namanya Kaye Walker - mahal wooo.. rm 899.00

ni time uwais buat stimulation, using 'electrotheraphy'

electrotheraphy - yg sebelah tu uwais nye therapist *teacher azizah*

uwais dlm keta mkn roti krim

uwais

uwais suka btl buat muka cenggini [actually dia nk tunjuk roti dlm mulut dia tuh...]

hinanya simen kaki uwais, ni kesan dia merangkak + - kena air la tuh...


ni ddy ngn uwais, sementara tunggu bilik POP [bilik nak bukak simen dia] bukak

uwais kalau suh bergambar mmg suka buat muka cam gini

** actually, lps g fisio, uwais ada terapi carakerja lak. terapi ni utk improve dia punya holding skill. nk tngkp gambar, bateri lak kong. later lah ibu amik pix yer. next appointment uwais [smpi thn dpn tu ;)] was on 11/12/08 (upss itu cuti bday sultan selangor, nasib la hukm kt KL, so dorang keje, ibu set appointment on that day). then on 21/1/09, appointment mata @ hosp selayang & speech theraphy @ hukm. mata & speech ni 6 bln sekali je. lagi pun uwais dh pandai ckp, so teacher terapi dia set date 6 bln sekali. mata plak coz nak tgk power dia ada improve ke x dlm tempoh 6 bln tu. u all rasa, patut ke ibu transfer kan trs cek mata ke hukm ekk? nnt bln feb 09 lak ada appointment with CDC. tu x confirm bila psl kena tgk prof ong call dulu. pas ni ibu plan nak mintak cek gigi lak utk uwais... ok x??

** itu ajelah citer psl uwais. next entry ibu citer psl gigirl ibu lak ekk.. asik citer psl abg jer... siann adikkk *wink*wink*

Tuesday, November 18, 2008

JB oh JB


adik with "kiki"

adik & ibu

abang


again adik & ibu


ni gambar uwais & ameenah kt umah atuk & nenek @ tmn perling, johor bahru. percaya x ibu x penah lg drive kt sini, psl umah PIL ibu ni btl2 dpn jln utama, klu nak reverse keta, mak aii.. punya la susah.. byk keta sgt... *wink*wink*

main buaian sambil makan goreng pisang sodapppp...

tgk ibu dok godek2 camera ibu, ibu terperasan gambo ni. ni time ibu ngn anjang (adik ibu) bwk asham boyyy & asham kepinggg main kt taman. taman ni dkt ngn umah baru ibu, klu tmn kt apartment ibu tggl tu, memanjang ada bdk dok main buai, plak tu main pas-pas buai kt kwn2 dia, x kasi org naik. sabo je.. take a look ye




looking for 'account asisstant'

tulunnnn... asiss. ibu nak resign... dia dpt keje gomen, alahai... sedih nya ibu, nak kena cari asiss. lagi... hurm, sesapa interested, for post "account asisstant", fresh graduate, diploma holder, ada skit experience, PM la ibu yer.. urgent nih... opis ibu nih kt USJ 1, (dpn mydin mall), transportation (bus) senang gak... [sorryyy... ibu x tau psl x penah naik bas ke opis!!] kalau yg bujang, leh sewa umah kt subang mewah... dkt je ngn opis.. pleaseee pleasee pleaseee..... who those interested please PM me :D

Sunday, November 16, 2008

weekend @ JB


tepian tebrau, johor bahru


hello everybody.. seronok btl tau ibu, coz jumpa the asham boyyy [uwais] & the asham kepinggg [ameenah] & last but not least the bapak asham... huahuahua... ibu nk story skit drp mula perjalanan ibu ke jb. ibu smpi pudu around 6.40... ala sayang btl klu ibu tau baik amik tiket kul 7.0pm. xpelah.. pas dh naik bas, u all tau tak ari jumaat is last day school, so jln jammed bagai nak rak.. ibu smpi jb dlm kul 1.15am!! huh.. x kisah la, janji ibu smpi dgn selamat... day 2, in the morning, bz skit melayang bdk2 +- in law ibu sibuk coz ada masak utk meeting koperasi. after settle semua, ptg rilex skit & dlm kul 6.00 kami sekeluarga [4 of us only] gi jenjln ke bandar. lokasi nya ialah tempat mkn 'tepian tebrau'. hurm.. kt sini yg sedap ialah ikan bakar.. daddy mmg dh lama benar x mkn kt sini. dulu sll la kot, coz nearer je ngn sek EC dia.. tgk la apa kami makan... yummy yummy...








pari bakar,lala & rojak

Friday, November 14, 2008

how uwais expressed his yearnings

mlm td ibu tipon uwais. as usually bercerita psl tv... "ibu, abang tgk citer BONG!" ye sayang.. ibu pun tgk citer bong.... then dia ckp lagi... "NANTI IBU DATANG SINI, BOLEH?"... itulah uwais... im so impressed dia ckp cam tu.. sayu, terharu.. rindu... ye sayang... esok (arini) ibu datang... i think this how uwais expressed his yearnings... mungkin dia x paham dgn maksud perkataan rindu tu, tp dr ayat yg dia ckp, betapa ibu tau dia sgt2 rindukan ibu (eh.. iya ke? perasan je ibu nih! :D) so ptg ni. 'sharp'ener trs ibu kuar opis 5.30 nak blk ke JB. bas ibu 7.30 @ pudu..
smlm pun dpt ckp ngn adik gak.. gehh gehh geh.... lehh lehh lehh.. itu je la dia ckp. rindu gak la kot kt ibu (ikut fahaman dia) huahuahua... oh oh oh... x sabar ibu nak jumpa diorang...
p/s : daddy, jgn lupa amik ibu kt Larkin yer!! miss you lah daddy!! [blushing]

Thursday, November 13, 2008

Type of cerebral palsy

Type of Cerebral Palsy

Athetoid Cerebral Palsy:
About 10 percent of children with cerebral palsy have athetoid cerebral palsy. Athetoid cerebral palsy is caused by damage to the cerebellum or basal ganglia. These areas of the brain are responsible for processing the signals that enable smooth, coordinated movements as well as maintaining body posture. Damage to these areas may cause a child to develop involuntary, purposeless movements, especially in the face, arms, and trunk. These involuntary movements often interfere with speaking, feeding, reaching, grasping, and other skills requiring coordinated movements. For example, involuntary grimacing and tongue thrusting may lead to swallowing problems, drooling and slurred speech. The movements often increase during periods of emotional stress and disappear during sleep. In addition, children with athetoid cerebral palsy often have low muscle tone and have problems maintaining posture for sitting and walking.


Spastic Cerebral Palsy:
Spastic cerebral palsy is the most common type of cerebral palsy, accounting for nearl 80 percent of all cerebral palsy cases. Children with this type of cerebral palsy have one or more tight muscle groups which limit movement. Children with spastic cerebral palsy have stiff and jerky movements. They often have a hard time moving from one position to another. They may also have a hard time holding and letting go of objects.
Ataxic Cerebral Palsy:
Low muscle tone and poor coordination of movements is described as ataxic cerebral palsy. Children with ataxic cerebral palsy look very unsteady and shaky. This rare form of cerebral palsy affects the sense of balance and depth perception. Affected persons often have poor coordination and walk unsteadily with a wide based gait, placing their feet unusually far apart. They have a lot of shakiness, like a tremor you might have seen in a very old person, especially when they are trying to handle or hold a small object such as a pen. Because of the shaky movements and problems coordinating their muscles, children with ataxic cerebral palsy may take longer than other children to complete certain tasks such and writing a sentence. This form affects about 5-10 percent of the children diagnosed with cerebral palsy.
Mixed Cerebral Palsy:
About 10 percent of children with cerebral palsy have what is known a mixed-type cerebral palsy. These children have both the tight muscle tone of spastic cerebral palsy and the involuntary movements of athetoid cerebral palsy. This is because they have injuries to both the pyramidal and extrapyramidal areas of the brain. Usually the spasticity is more obvious at first, with involuntary movements increasing when the child is between nine months and three years old. The most common mixed form includes spasticity and athetoid movements, but other combinations are also possible.
sources cited :http://www.about-cerebral-palsy.org/

Baju Melayu

BAJU MELAYU. ni ialah baju feveret uwais. x kira pagi ptg
siang mlm dia boleh tahan pakai baju nih. suka sesangat.
kalau utk raya tempah utk dia aje 2-3 pasang. suka sgt2.. dah tu kalau pakai siap dgn sampin & songkok.. x tahan i
tell you.....


Wednesday, November 12, 2008

thank you my fren

smlm, ibu chat dgn kawan lama ibu, kitorg sesama masa secondary school. tp ibu dh kenal dia since kitorg std 4 lagi. she told me she had read my blog @ friendster. sebenarnya dulu ibu sll tulis blog kt friendster. tp skrg mcm dh tukar sikit since ramai gak kwn yg xde friendster boleh baca blog ibu kt sini. her name is Dina. married with 2 kids. dia ckp suka baca blog ibu. banyak benda dia boleh belajar. huhu.. xpe la klu dia rasa benda yg ibu shared tu bg kebaikan pd dia, pada semua orang, alhamdulillah... dia pun ada bg support utk ibu coz of my uwais... thank you dina. special thanks also to kak wan (kawan my hubby yg tinggal kt toowoomba, australia) ibu banyak belajar dari dia... ok lah... gtg now.. nak start keje nih.. daaa.....

p/s: 2 days to go to see my kiddos... rindunya ibu!!

Tuesday, November 11, 2008

Muhammad Uwais Al-Qarni & Nur Qashrina Ameenah



UWAIS.. ni anak sulung ibu, was born on 26th August 2004, pukul 9.43pm @ Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang. Dia ni special skit, coz ibu deliver dia prematured, 31w6d. So glad dia di lahirkan kt dunia ni, ms deliver plak, my bro in law punya wedding, so kami x le pegi kenduri tu kt JB. As today abang (nama panggilan dia or abang long) dah pun 4yrs, 2 mths, 2wks, 2 dys old. Sangat bijak, suka berckp, suka nyanyi, he lovessss mee very much. x kira la mee apa, mee goreng ke, mee sup ke, mee kari ke, + the laksa.. he likes very much! tp dia ada satu kekurangan yg org x nmpk, even now he was 4, he cant walk! still on going fisiotherapy @ hukm. every mth!. then abang long ni short sighted. power lebih kurang ddy jugak cuma beza ddy dia long sighted. the power was +175, silau satu 180, satu lagi 10. cek mata kt hosp selayang. ibu plan nak transfer everything to hukm lah. senang. u all tau pasal CP x? Cerebral Palsy Diplegia. Nanti next entry i'll story about it. one of my reason nak resign pun coz him. ibu sanggup berkorban apa saja utk my hero nih!




AMEENAH.. ni my 2nd kid. was born on 13th January 2008, pukul 6.40am @ Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Upss.. Nama dia ni bkn bersempena ibu deliver kt HSA yer.. totally wrong. it was given by my son, abg si ameenah tu... dr ibu preggy 4 mths, dia mmg ckp nk baby girl, bila tnya nama je dia akan ckp Ameenah.. so we both decide nak bubuh nama adik dia ameenah. thank god lahirnya girl, kalau boy, abg long nak bubuh nama James, lagi haru!! alhamdulillah yg kecik sihat walafiat, dh nak berjalan dah pun. xpe adik, adik jalan dulu, nnt kita ajak bang jalan sesama yer...




thank you Allah u gave such a wonderful kids. i promise to take care of them, seimbangkan dunia dan akhirat, coz mereka ajelah harta yang ibu ada...






Monday, November 10, 2008

Pham Thi Mai, Pham Thi Team

hello... smlm ibu berchat dgn x-colleagues, vietnamese, dia ckp.. so boring.. kt vietnam so far jobless.. sian diorang. then si ah sin ckp very miss our nasinama (Nasi Lemak!!) hahaha... huhu.. dkt setahun diorang duduk sini, klu ikut hati diorg mmg nak sambung lagi, tapi apa kan daya contract nya setahun aje, atleast diorang ada experience kan.. ok lah... chiow!!

Sunday, November 9, 2008

Ibu boring

minggu ni boring skit.. psl abang ngn adik xde.. ibu antar balik johor. ari isnin abang ada appointment fisio ngn cara kerja kt hukm, and one more appointment nk pasang simen kaki dia. ibu, ddy & anak lmbt skit g hukm coz bwk adik dulu gi check up kt klinik desa puncak alam. lps abg psg simen, kitorang trs shut blk jb. psg simen kali ni x seteruk previous. yg ni psg simen smpi betis jer.. stil boleh merangkak lagi :) smpi jb dlm kul 3.15pm. rehat, mkn, kemas itu & ini, prepare utk ibu & ddy blk esoknya. ibu ke puncak alam, ddy plak ke segamat. so minggu ni ibu keboringan skit.. dr hari rabu ibu blk keje lewat, dlm 6.30 br kuar dr opis... smlm plak sabtu blk keje pkl 2.30 ptg... kira x penah la ibu blk ari sabtu kul 2.30 cipta rekod btl...... kira jd anak dara gitu... huahuahua...
arini kemas rumah.. penat. td ptg singgah jap umah baru, saje tgk2 lama x pegi.. ntah bila la nk pindah.. umah dpn tu dh naik smpi tgkt 2 dah. x ddk situ lg pun xpe, psl berabuk, kt dpn stil under construction. sebelah kiri dh ada jiran, kanan pun ada, 2-2 malay. good. kira lorong tu semua dh ada owner la except umah contoh. blm ada org nk beli lagi. ni br lps chat ngn anak2 ibu.. rindu giler ibu kt diorang.
jumaat ni ibu blk jb ar.. amik blk dorang.. uwais nk bukak simen dia blk pd 17hb. klu sempat nnt ibu amik gambor ekk... special thanks to my lovely father & mother in law coz sudi jaga budak2 tu.... ok la.. gtg now. nak cont. tgk CSI nih... daa....

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers