Wednesday, December 31, 2008

cuti-cuti ~ day 3



majlis perkahwinan masyita-syed huud azraai



engagement cik ja + kenduri masuk rumah



having dinner day 3 @ char kue teow omaq

day 3
hari ni lah programnya bermula. nak ke penang. [tp sedih la mahan, aku x dpt jln2 kt tempat yg ko suggest tu!] pagi bangun dikejutkan leh cik meenah. dia ni mmg pepagi alam dah bangun. penat ibu tau! sidai kain, kemas rumah, dlm kul 11.00am kami berangkat ke tasek gelugoq, pulau pinang. huhu wedding my fren. as i said before, kawan semasa kecik, ke tadika sesama, ke primary school (we are in the same class from std 1-5!) sesama, then masuk RZ sesama.. (same class as well since form 1-5!). then msk uitm sesama, ibu amik accounting, fenz plak amik business insurance. now keje kt RHB KL. huhu...

kami kuar tol jawi, then smpi juru, bayar the toll then exit 165, sg. ajam / batu kawan. then trs menuju ke taman desa sena, tasek gelugor. wah.. details tau! (seb baik x ltk no. rumah!) arrived dlm pkl 12.15pm, fenz masih di masjid, tgh bernikah. wan pun kat masjid, tina je ada kt umah pengantin. mak plak terjumpa la jiran lama, cik ani & uncle latip jawa. sembang2.. then makan... pas mkn, ibu ambik gambo ngn pengantin, then ngan shida, wan & tina. tu pun kena amik time diorang makan. then kami terpaksa plak blk coz cik ja ada buat kenduri masuk rumah baru. x leh la ibu nak berlama2 ngn kwn2 ibu.
then blk trs g umah tok. tolong apa2 yg patut. cik ja bertunang arini. lps almost 3 yrs pegang tittle "J". huhu... pas majlis ibu tlg basuh pinggan. nak settle cpt, psl nak blk sebenarnya!! penat lah... ibu ngn maksu & andak punch card basuh pinggan, pak teh & anak2 plak take over basuh periuk... hahaha.. sesuwaiii la sangat, anak2 pak teh yg 3 org tu aritu de msk tom-tom bak, ala.. yg main drum ngn gitar tu... huhu... so diorang basuh periuk umpama... menggosok drum lah!
sempat lagi ibu snap gambo budak2 berdua tu bersuka-ria round-round naik moto.. wah... adik, over tau! balik umah pas maghrib, sambil dok pikir2 nak makan apa, ibu sebenarnya nak makan char kuey teow omaq (yang boipren andak (ann) ckp its soooo sedappp!!) huhu.. then tanya, daddy want to go?? yela takut daddy penat. then daddy ckp, haa.. siap... so kami pergi la mkn, ibu, daddy, mak, anjang, andak, abang & adik juga. uda ngn ucu naik moto, keta x muat lah!
tgk la aksi2 kami melantak char kuey teow. sedap giler sei... kami order 10 pinggan. sepinggan x mahal, rm 2.80 je... murahkan???? sedap plak tu!! lepas ni ada lagi satu tempat yg sdp. kt pusat bandar belakang petronas. nanti ibu balik ibu nak try kt situ plak!! balik... tgk sehati berdansa.. congrats tu lisda & fauzi. they deserve to win! abis sehati berdansa, tgk la citer cerekarama. fushia sendat berlakon. ok la citer tu... then... apa lagi??? turu lah!!

cuti-cuti ~ day 2

mum's house
day 2

bangun pagi as usual. arini punya plan nak pegi tgk wayang cicakman. sajeje bwk uwais. mmg janji nak bwk dia. so pagi2 lagi ibu dh g beli roti canai. x jauh mana pun, lintas jalan dpn umah. psl umah ibu ni btl2 kt simpang titi serong tu. kat situ semuanya ada lah kiranya, cc ada, kedai runcit ada, kedai gunting rambut, kedai makan.. jgn x tau kedai buat songkok pun ada! mak ibu lak beli nasi lemak. huhuhu.. then ddy ajak kuar. si anjang g renew lesen, andak keje, uda ngn ucu plak tido lagi. kitorg g pasar. ddy nk mkn kari kepala ikan. then bli udang. ikan jenahak. itu jela. pas g pasar, kami g plak econsave. beli brg2 skit. then blk umah dh dkt kul 12.00.

jalan dpn umah mak

sepantas kilat la ibu memasak. yela ptg katanya nak g tgk wayang. arini jumaat babe! lps siap msk semua, kami lunch together. menu kari kepala ikan, ikan jenahak goreng, sayur kobis tumis air. seungguh menyelerakan! ddy g semayang jumaat dia bwk anak bujang dia. wahhh suka lah uwais tu. uwais tu dia mmg suka g masjid. tp x berkesempatan nak pegi selalu. huhuhu... tgh dua beranak tu g solat, ibu plak g psg lampu brek keta yg dah mampos.. huhu... then blk tgk ddy tgk tido...
siap2 nk g pacific (penang). kami pegi ber3 je. smpi pacific, g la tgk movie pkl bape. aiseyyy cicakman xde la plak. kalau la kami tau, baik pegi aeon bandar perda je. ciss.. xpe.. xpe.. so kami decide x nak tgk wayang, just jalan. ada plak sale cadar. beli 1 utk uwais. gambar elephant, giraffee, lion ngn zebra (looks like madagascar nye animals jer..) cantik.. tp x psg lg. then kitorg blk smpi umah dlm pkl 7.30mlm. mlm x makan psl penat la... lagipun mak x masak. adik2 ibu pegi psr mlm je. (bila la nak mkn char kuey teow omaq ni...) so malam tido la ngn amannyaaaa...

sebelah umah ibu ini ialah kedai telor masin. dari rumah kami smpi ke simpang titi serong tu ialah tanah arwah abah ngn 2 org kakaknya. tp abah dapat pangku yg paling besar coz dia the only son in the famili. hampir2 dipujuk orang suh dia buat stesen minyak kat situ, tp abah x mo, dia ckp dia nak buat rumah!

depan umah mak ialah kuarters guru

inilah pekan titi serong. titi dia memang serong tau.. jalan straight tu gi kampung Jake Daughter.. (kak ieda, sempat lagi tu promote!)

Tuesday, December 30, 2008

cuti-cuti ~ day 1

holla... im back.. lama x update blog. maklumla dok kt kampung, mana ada internet... so hari ni ibu curi2 masa update blog ni. nasib la bos ibu (yoyo) cutik 2 hari, leh la rilex skit, kalau tak, "malaaaa"... jap jap "malaaaa..." (dia jerit dari bilik dia tau, jgn korang x tau)... hehehe


so hari ni ibu nak citer psl percutian ibu.. alah.. xde maknanya cuti bkn pegi mana, balik kampung jer... so ari khamis (25 dec 08), pagi tu kami, (ibu, ddy, anjang, abang & adik + uncle ali) pegi sarapan kat emporium makan. oh ya lupa plak nak bagitau. uncle ali ialah adik kepada daddy. dtg sini alone psl nak pegi dating. calonnya ialah sepupu kepada sepupu diorang (side mak ngah) hahaha.. ali ali.. ntah jadi ke tidak kali ni x tau lps putus ngn mak jan yang kaki kikis tu. hahaha... kami pergi naik 2 bijik keta. then dah sampai, kami mkn as usual, roti nan+kari daging, dont forget the lontong klang. (kak iza, org teringin la nk mkn nasi lemak kt tmn cempaka sari tu, xpe 1 day i'll get it!!) lepas melantak, kami antor ali g tesco shah alam. psl dia janji ngn awek tu jumpa kt tesco. actually bdk ni bdk uitm sarawak, amik accounts. kalau jadi la ngn ali, PIL aku 3 menantu pompuan dia lulusan accounting!! hehehe...
pas antar ali, kami soping skit2 barang (susu abang-adik) then adik ibu si anim plak ada kt sini. dia br smpi pg tu then dia jumpa client dia kt bdr sg long, kajang, so dia decided nk blk ngn kitorang, psl tiket bas dia pkl 5.15 ptg! pas amik anim a.k.a andak kt komuter batu 3, kitorang blk ke umah, bersiap apa yg patut. dlm pkl 11.45pg, kami berangkat blk ke kg.


singgah mkn kt R&R rawang, x mkn byk pun, psl ibu rasa kenyang lagi, ddy mkn nasi ayam, anjang ngn andak mkn kebab myself sendiri just mkn yong tau foo yg ddy suh beli. perjalanan berjalan lancar. kami kuar tol kemunting/taiping. lalu la dpn umah angah. x singgah pun. malas la, dia duk umah mak mertua dia. kami smpi umah mak pukul 5.15ptg. ngam2 sama ngn bas yg sepatutnya anim naik. untung ko anim, kalau tidak lambat le ko smpi umah.


blk2, mak xde pun, sibuk dia pegi umah tok buat peneram. then kami sampi pa'an gi la amik mak kt umah tok. kt umah tok mak ngah kt KL pun balik. yelah. cik ja nak buat kenduri masuk umah baru. lagi pun cik ja nak bertunang sekalik.. this is second engagement for cik ja. cik ja ni adalah adik mak ibu. adik lain mak. hurmm.. hrp2 berkekalan la ye cik ja... (yelah bkn x tau kisah cik ja ngn laki lama dia tu, dh la x keje, sesuka hati je prabis duit cik ja ku itu... kuikuikui)
so, smpi umah mak, perut terasa lapar la plak. ibu ada bwk blk roti. tgk dlm lemari ada sardin. cantik la tu. ibu buat sandwich sardin. sedapppp, habis.... licin!! ibu sempat mkn skit je. oh ye ibu terlupa lak, otw uwais 2 kali u'u. geram btl. adik xde plak u'u... abang-abang... abis satu keta bau tau.. busuk lak tu! kitorg de singgah kt hentian panglima bkt gantang. dh dkt je ngn kemunting. singgah beli jambu air.
malam... x ke mana pun. penat lah. ddk tgk tv je... mkn mlm mak yg masak... sambal udang, ibu plak msk sayur kailan ngn ikan kembong goreng. makan ngn kicap... sedapnya.....

adik kepanasan.. huahuahua

uwais & ameenah ngn andak

kiki pun ikut adik balik kampung!

selingan dlm keta..

kami kuar kt tol kemunting/taiping

sempat lagi snap umah angah kt kg. dew

ni la kampung ibu ngn jake daugther.
kak ida kt tg. piandang, ibu lak kt titi serong
p/s : purposely snap gambo ni, nak tunjuk kt kak ieda! hihihi...

Wednesday, December 24, 2008

busy

holla... sian reader2 ibu... lama x update blog ni. ibu bkn apa sibuk sesangat.. byk keje. terkeja ke sana kejar ke sini. kejar bos nak sign cek. last tuesday was bod meeting. so ingt pas semua settled. leh la nak beronggeng. tapi x jugak.. nak kena prepare cek utk kasi bos sign. maklum lah bos plak nak bercuti panjang.... huhu.. x sempat makan, x sempat minum, x sempat segalalah... ala.. bos... tolonglah saya... amik la pembantu utk saya.... merayu nih....
arini ibu balik cpt skit. bkn apa.. nak bekejar ke kedai bagus. MIL ibu pesan beli instant custard 5kgs, ibu lak beli mixed fruit. hajat dihati nak buat kek kukus. x tau la bila leh terlaksana. actually last week dh beli dah tepung muffin 10 kgs, 1 instant custard ngn chocolate sponge cake flour. ntah bila la ibu nak buat. uals, muffin tu bkn ibu punya tau, tu semua ibu mertuaku yang punyaaaaaaaa...
so hari ni tgh tgu ddy ni. x smpi2 lagi. ibu kirim char kuey teow. wah.... tp td sebenarnya blk keje dh melantak burger kambing tau! leh plak ddy call tnya nk kirim apa. sebenarnya mmg nk mkn char kuey teow smlm, tp x jd pas blk klinik bwk ameenah, g trs mkn kt puncak alam corner.
ok lah uals, esok nk blk ke perak lah. ibu cuti lama skit smpi monday. selasa naik keje lah. nak cuti2 penang. nak ke perkahwinan my childhood fren, fenz. kwn2 ms kecik2 main bwh pokok ceri, kwn sekelas tadika kemas, kwn primary school (std 1-5~we're in a same class), kwn secondary school (form 1-5~we're in a same class as well!!), kwn sekolej di uitm (fenz@k5, ibu lak@k2). merangkap jiran lama ibu.... so, xde alasan utk ibu tidak ke wedding dia.... PENANGGGG.... here i come!!
nota kaki : cuti2 malaysia je lah yg ibu mampu ek... ~ supported by BIL yg keje kt tourism malaysia @ taiwan... ekekekekeke....

Monday, December 22, 2008

ameenah dah berjalan

alhamdulillah... ameenah dah pun berjalan.. ms dia x smpi 11 bulan lg actually dia dh pandai jalan-jatuh ni. as for today, adik dah 11mths, 1 week, 2 days old. jalan dah ok. boleh control-control diri nak elak jatuh. as mother, ibu sgt2 teruja, daddy pun, psl u all tau la uwais mcmana kan! xpelah uwais, slow2... ibu, daddy, nenek, atuk, mak long, pak ngah, anjang, andak, uda... (dan mungkin juga anda diluar sana) semua2 lah doakan uwais supaya cpt jalan. ibu sll ckp ngn adik; "nnt kita ajak abang jalan sama2 ye". uwais.. uwais.. tapi satu yg bagus dkt uwais. semalam ptg, ibu buat sup ayam. ibu suap adik ngn abang makan. then ibu ada la ltk daun sup, then uwais ckp ngn ibu; "ibu abang nak makan sayur, nanti abang cpt jalan.." wah... uwais ni mmg x mkn sayur. dia cuma makan carrot je.. ye sayang... kadang2 ibu tersentuh dgn kata2 uwais. [bukan kadang2, tapi setiap masa!] pada ibu dia seorang anak yg sangat berusaha. ibu tau achieve dia. dia nak berjalan mcm org lain, tp kudrat dia blm mampu. kalau org tgk, dia boleh memanjat tau! panjat grill umah smpi atas.. cuma dia blm boleh berjalan. itu semua ketentuan Allah. ada hikmahNya kita x tau... andai ibu mampu berikan kaki ibu pada abang, ibu rela nak!!

Saturday, December 20, 2008

adik & abang

ni pix mlm td ibu otw g umah akak ibu kt PD (pantai dalam). ibu dok blkg ngn abg ngn adik, anjang drove the car, then uda pun ada gak. mak ibu ada kt umah akak since monday coz antar yaya blk sini. tu yg psl tido sana. lagi plak daddy x balik this week. dia blk umah mak dia kt jb. ish.. bosan lah kalau ddy x balik. tp yg sonoknya x le kejenya kuar berjalan... hehehe... daddy ni suka bebenor berjalan --> penyakit berjangkit yg dah menular kepada anak bujang & anak dara dia... hehehehe

abang dah tido

tgk arr.. abang tu, sempat buat rock -> uwais ckp ROCK MANIA!

ibu pakai kaftan je -> yelah dh lmbt dah, kuar umah pun dkt pkl 9pm

tengok la.. dua-dua nak tido kt atas ibu...

unza warehouse sales

smlm, unza ada buat sales. x jauh pun, unza ni sebelah je ngn opis ibu, btl2 dpn mydin mall. sales ni 3 hari je start jumaat smpi ahad. mmg tiap2 thn buat sales, so semalam ibu telah merembat beberapa barang dari sini. semua2 murah giler babas... sebenarnya ibu bkn nak beli sgt. cuma nak cari Nappy Clean aje (utk cuci lingeries & baju anak2 ibu). bukan apa nappy clean ni bagus psl dia membunuh bakteria. then ibu rembat max kleen floor cleaner for marble & terrazo. yg ni 2L=RM 8.00 kalau kt luar ibu biasa beli dlm 14.00 harga dia. then ibu beli pencuci tandas 2=rm8, gervenne talcum powder + 1 perfume = rm 2, carrie laundry detergent 1kg=rm2 - ni ibu rembat 2, doremi talcum powder utk baby = rm2 gak, then ibu terjumpa 1 lipstik SAFI = rm 1. total habis rm32.00 x byk pun. shower gel ngn shampoo berlambak, tapi ibu x pakai brand2 cap unza ni. so ibu x beli lah.. + lagi ibu x minat sgt pki shower gel, sabun ketul lagi beshh!!

pss.. cuba tgk kt brg2 tu, tu harga dia la tu.. kasi cincai lah..

> hasil borongan ibu <

Wednesday, December 17, 2008

:: MAM ::

ni feeding bottle yg ibu beli. 2 (pink kaler) for aini (anak akak), 2 (pink & green) for uwais & ameenah. sorry ye akak ibu kasi both pink kt ko. psl uwais dah cop kaler green tuh... avent nye x sempat snap lah!!



nota kaki : uwais dah rasmikan bottle ni semalam, tapi adik... nampaknya kurang berminat jerk...

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers