Monday, December 22, 2008

ameenah dah berjalan

alhamdulillah... ameenah dah pun berjalan.. ms dia x smpi 11 bulan lg actually dia dh pandai jalan-jatuh ni. as for today, adik dah 11mths, 1 week, 2 days old. jalan dah ok. boleh control-control diri nak elak jatuh. as mother, ibu sgt2 teruja, daddy pun, psl u all tau la uwais mcmana kan! xpelah uwais, slow2... ibu, daddy, nenek, atuk, mak long, pak ngah, anjang, andak, uda... (dan mungkin juga anda diluar sana) semua2 lah doakan uwais supaya cpt jalan. ibu sll ckp ngn adik; "nnt kita ajak abang jalan sama2 ye". uwais.. uwais.. tapi satu yg bagus dkt uwais. semalam ptg, ibu buat sup ayam. ibu suap adik ngn abang makan. then ibu ada la ltk daun sup, then uwais ckp ngn ibu; "ibu abang nak makan sayur, nanti abang cpt jalan.." wah... uwais ni mmg x mkn sayur. dia cuma makan carrot je.. ye sayang... kadang2 ibu tersentuh dgn kata2 uwais. [bukan kadang2, tapi setiap masa!] pada ibu dia seorang anak yg sangat berusaha. ibu tau achieve dia. dia nak berjalan mcm org lain, tp kudrat dia blm mampu. kalau org tgk, dia boleh memanjat tau! panjat grill umah smpi atas.. cuma dia blm boleh berjalan. itu semua ketentuan Allah. ada hikmahNya kita x tau... andai ibu mampu berikan kaki ibu pada abang, ibu rela nak!!

12 comments:

Jake's Daughter said...

Ewah...anak dara ibu dah berjalan ek?? x lama dah tuh mala n mail nak dapat menantu...kui kui kui

ibu_uwais_ameenah said...

gulp....

.:: Lucky Fingers ::. said...

hua hua hua..si JD nye komen... mmg bernas..kelakar arr dia ni.. terseliuh tali perut i... si ameenah ni pampers pon ibu pakai kan lg... dasat tu...

congrates to baby gurl..smoga kuat jalan selalu.. pas ni ajak ibu jenjalan g tesco plak..time tu baru ibu tau tk cukup tapak kaki nak kejar...JD kalau nak kurus, join la ibu buat marathon kejar si ameenah nnt...

untuk uwais yg aunty sygi... tak pe.. makan sayur banyak2 nak.. nnt cepat jalan.. jgn putus asa... uwais kuat... go go uwais!!!

muah muah kat both baby asam.

ibu_uwais_ameenah said...

thank you sis!! as usual, x leh tulis byk2... (u know why la kan!!)

mak long uwais ameenah said...

wahhhhhh....cik minah dah berjalan yek.....ari tu kat umah aku dok berjalan jatuh lagi.....sib kau la dik...lepas ni lagi tak terkawal la si gedik sorang tu.....lagi tak menang tangan la nak jaga dia.....lagi aku surender nak jaga dia dik oooiiii!!!!!!tak sanggup.....

lepas ni cik minah.....kalau dtang umah mak long.....tak makan saman.....mak long babab tau!!!!!!

harap2 cik bang long pun akan cepat jalan gak ye.....mak long tau...satu ari nnt bang long akan dpat berjalan gak....sabar la kita menantikannya ye dikkkk
masa tu baru best....bang long dpat main ngan cik minah & sepupu2 dia k!!!!!!

ibu_uwais_ameenah said...

yelah kak.. ni kena cpt2 cari tali tu lah... ish cik meenah.. cik meenah...

cik ameenah ketawa jerit jerit!!

bisz`ign said...

kak mala!
=) thnx for droppin by to my blog,
waaa ameenah dah berjalan ke Alhamdulillah, to Uwais, jgn patah semangat, banyakkan makan spinach, nanti kuat cam uncle apai eh popeye huhuuhu.

*jgn risau kak mala, my bro pun dulu lambat berjalan, siap kitorang kene ikat ngan kayu , it is not as bad as it sounds..beli je kayu yang panjang and lebar dia dalam 25mm tu, then from lutut sampai tumit u balut ngan kain, mcm bedung, then ajar jalan, u separa dukung dia, tapi tapak kaki dia kene cecah lantai ,dia tak reti nak utilize lutut dia lagi je tu,my bro memang lewat betul baru dia bley bejalan... kene selalu ajar dia jalan...

Jake's Daughter said...

hehehe...iza tuh ada j petua membantu untuk i kurangkan kg i...mala..pasnih kalau x larat..kasik akak plak marathon dgn cik minah tu ek...
untuk uwais...aunty doakan uwais cepat2 bole jalan...pasnih kasik tinggal sama ibu kt blakang..uwais lari laju2...hehehe
cpat jalan ye nak....aunty doakan...

ibu_uwais_ameenah said...

thank you.. thank you.. thank you.. thanks for ur support!!

Anonymous said...

ameeen... utk semua doa2 utk uwais.. - kak ikin!!

What's luv gotta do ? said...

I pun doakan uwais jugak. =)

ibu_uwais_ameenah said...

both kak ikin & idie : thank you so much!!

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers