Tuesday, December 30, 2008

cuti-cuti ~ day 1

holla... im back.. lama x update blog. maklumla dok kt kampung, mana ada internet... so hari ni ibu curi2 masa update blog ni. nasib la bos ibu (yoyo) cutik 2 hari, leh la rilex skit, kalau tak, "malaaaa"... jap jap "malaaaa..." (dia jerit dari bilik dia tau, jgn korang x tau)... hehehe


so hari ni ibu nak citer psl percutian ibu.. alah.. xde maknanya cuti bkn pegi mana, balik kampung jer... so ari khamis (25 dec 08), pagi tu kami, (ibu, ddy, anjang, abang & adik + uncle ali) pegi sarapan kat emporium makan. oh ya lupa plak nak bagitau. uncle ali ialah adik kepada daddy. dtg sini alone psl nak pegi dating. calonnya ialah sepupu kepada sepupu diorang (side mak ngah) hahaha.. ali ali.. ntah jadi ke tidak kali ni x tau lps putus ngn mak jan yang kaki kikis tu. hahaha... kami pergi naik 2 bijik keta. then dah sampai, kami mkn as usual, roti nan+kari daging, dont forget the lontong klang. (kak iza, org teringin la nk mkn nasi lemak kt tmn cempaka sari tu, xpe 1 day i'll get it!!) lepas melantak, kami antor ali g tesco shah alam. psl dia janji ngn awek tu jumpa kt tesco. actually bdk ni bdk uitm sarawak, amik accounts. kalau jadi la ngn ali, PIL aku 3 menantu pompuan dia lulusan accounting!! hehehe...
pas antar ali, kami soping skit2 barang (susu abang-adik) then adik ibu si anim plak ada kt sini. dia br smpi pg tu then dia jumpa client dia kt bdr sg long, kajang, so dia decided nk blk ngn kitorang, psl tiket bas dia pkl 5.15 ptg! pas amik anim a.k.a andak kt komuter batu 3, kitorang blk ke umah, bersiap apa yg patut. dlm pkl 11.45pg, kami berangkat blk ke kg.


singgah mkn kt R&R rawang, x mkn byk pun, psl ibu rasa kenyang lagi, ddy mkn nasi ayam, anjang ngn andak mkn kebab myself sendiri just mkn yong tau foo yg ddy suh beli. perjalanan berjalan lancar. kami kuar tol kemunting/taiping. lalu la dpn umah angah. x singgah pun. malas la, dia duk umah mak mertua dia. kami smpi umah mak pukul 5.15ptg. ngam2 sama ngn bas yg sepatutnya anim naik. untung ko anim, kalau tidak lambat le ko smpi umah.


blk2, mak xde pun, sibuk dia pegi umah tok buat peneram. then kami sampi pa'an gi la amik mak kt umah tok. kt umah tok mak ngah kt KL pun balik. yelah. cik ja nak buat kenduri masuk umah baru. lagi pun cik ja nak bertunang sekalik.. this is second engagement for cik ja. cik ja ni adalah adik mak ibu. adik lain mak. hurmm.. hrp2 berkekalan la ye cik ja... (yelah bkn x tau kisah cik ja ngn laki lama dia tu, dh la x keje, sesuka hati je prabis duit cik ja ku itu... kuikuikui)
so, smpi umah mak, perut terasa lapar la plak. ibu ada bwk blk roti. tgk dlm lemari ada sardin. cantik la tu. ibu buat sandwich sardin. sedapppp, habis.... licin!! ibu sempat mkn skit je. oh ye ibu terlupa lak, otw uwais 2 kali u'u. geram btl. adik xde plak u'u... abang-abang... abis satu keta bau tau.. busuk lak tu! kitorg de singgah kt hentian panglima bkt gantang. dh dkt je ngn kemunting. singgah beli jambu air.
malam... x ke mana pun. penat lah. ddk tgk tv je... mkn mlm mak yg masak... sambal udang, ibu plak msk sayur kailan ngn ikan kembong goreng. makan ngn kicap... sedapnya.....

adik kepanasan.. huahuahua

uwais & ameenah ngn andak

kiki pun ikut adik balik kampung!

selingan dlm keta..

kami kuar kt tol kemunting/taiping

sempat lagi snap umah angah kt kg. dew

ni la kampung ibu ngn jake daugther.
kak ida kt tg. piandang, ibu lak kt titi serong
p/s : purposely snap gambo ni, nak tunjuk kt kak ieda! hihihi...

3 comments:

Jake's Daughter said...

saje j ek...nak tunjuk jalan pulang ke kampungku...
huhuhu...rindu plak kt kampung...hishhh mala nih...saje j kasik akak feeling....hehehe

ibu_uwais_ameenah said...

huhu.. sajeje kak... nnt raya thn dpn leh la dtg beraya umah saya yer!!. signboard ni saya amik kt jln blkg umah tu, dari simpang 5, dkt ngn sekolah tamil nu...

.:: Lucky Fingers ::. said...

wah... kalu pasal nasi lemak kat cempakasari tu, ibu tu available everyday..sedap tau mala..try arr sotong... klu awal, silap2 dpt sambal lala..lg sedap..terpaling sedap..

karipap yg dia jual pun sedap..sme dia buat sendiri...

wah..coti2 sakan...
ade org tu pon sama la mala..gi raub..
gila camera lak tu..tak ingat la kat kekawan yg menderita tak kemana ni.. hua hua hua...

glad to c ur update..rindu btul kat u ngan ida..

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers