Tuesday, December 9, 2008

ibu @ puncak alam, daddy @ segamat

moga satu hari uwais pun boleh pakai mortar board nih, amin!!
haluuuuuu lama btl ibu tak menulis. bukan apa, dgn raya haji lagi, sibuk beraya kt umah akak ibu (alah... x beraya pun, melantak x hingat, sampai sore x de) ibu masak laksa, akak ibu lak masak nasi himpit, kuah kacang & rendang cili api. daddykan x balik, dia blk umah mak dia kt jb. + - lagi asisstant ibu kt opis ni plak resign coz dpt keje government. wanna to tell u, esok daddy balik. bestnya..... td baru pas call daddy. ibu kalau boleh nk suh dia amik ticket bas awal skit. mana x nya, kalau selalu dia naik bas pkl 6.00pm, smpi pudu. so dlm pkl 9.00mlm ibu amik dia kt KL. sempat la ibu blk, amik abang & adik, mandi & kuar balik. sll klu friday time ddy balik, mmg routinenya begitu. sll pas amik ddy baru kitorg g dinner. sllnya mkn kt mcD je. so esok pagi ibu mcm biasa akan bgn pukul 5.30am. esok uwais ada fisiotheraphy with teacher azizah & carakerja with teacher zie. biasala appointment start at 8.30am berturut2. semalam ibu baru call P&O, yess.. SAFO bilat uwais dah siap. ibu tempah aritu before ibu balik raya puasa. mmg mkn masa nak buat AFO nih.. terbang lagi lah duit ibu. so far yg ni AFO yg ke 3 uwais. biasalah budak membesar, mmg kena tempah selalu. harga dia sama dgn kasut raya adidas uwais masa umur dia 2 tahun. (mahal 10sen tau!) [ish.. apa la ibu ni panjang sungguh mukadimah-sebenarnya nk citer psl benda lain nih]

sebenarnya ibu nk citer psl life ibu - PJJ ni. setakat ni, alhamdulillah x de apa2 masalah. masuk hari ni dah 143 hari ibu n ddy hidup as PJJ. rasa ibu kt luar sana mmg ramai cam ibu nih. maklumlah, tuntutan kerja. ms mula2 ddy dpt offer kerja as lecturer tetap kt uitm segamat, ddy berbelah bagi sebenarnya. ialah nak tinggalkan ibu & anak2 kt sini. tambah2 lagi dgn treatment2 yg uwais kena lalui. ddy serba-salah. as wife, as women behind him (cewahhh), ibu bagi moral support. "daddy... ibu tau itu cita2 daddy. bak kata kawan PNM ddy, cik mail kembali ke fitrah asal as lecturer, deep inside my heart, ibu syukur, ibu suka, even jauh, tapi tu utk sementara aje. i know u like this job very very much. compared to PNM, tempat tu ibu rasa bukan dunia daddy, i know u like to teach. u have the talent, daddy" disebabkan tulah, ibu izin daddy keje kt sana. anak2 pun paham. even uwais begitu, no need to bluff him. just told 'oh... daddy keje jauh..' then uwais akan paham.. kalau tanya dia, 'uwais, ddy keje apa?' then dia ckp 'pensyarah', 'ddy keje kt mana?' dia akan bagitau 'segamat'.. wow... yg pelik ibu x penah plak bagitu dia ddy keje apa & keje kt mana. even lalu kt selborn (sape keje pnm tau le tuh), uwais akan cakap opis daddy... no more opis daddy sayang. kalau lalu kt puncak perdana, ibu sll bgtau uwais, ni school daddy, so tiap kali lalu je dpn uitm puncak perdana dia akan ckp, school ddy, oh sayang... pas ni it will be daddy's office sayang... uwais ada satu buku pekerjaan. kt dalam tu ada la keje cikgu, fireman, pilot, lecturer pun ada. cute betul.. kalau dia nampak mortar board tu kan, mesti dia ckp 'eh eh... mcm topi daddy lah ibu!' taksub betul dia dgn ddy dia...

nota kaki utk kak ieda : bkn cik mail x suka keje kt pnm, tp kt situ tak larat dgn kerenah birokrasi... so ada rezeki tempat lain baik.. cha alif ba wau ta.... [tp kira ok la tu akak keje kt bangi kt ne ek akak.. kt MOSTI ek?]

during ddy convo, [time ni ibu x tau pun preggy ameenah!!]

3 comments:

Lucky Fingers said...

u hv such a wonderful family, loving & responsible husband. Syukur.. moga rezeki dan kebahagiaan melimpah ruah! amin.

ibu_uwais_ameenah said...

thank you sis!! hope same goes to you too!!

Jake's Daughter said...

cehh....siap ada nota kaki untukku tuh..sabo j la....Akak nih terpelanting kt luar..maklumla..anak tiri kan...so akak xtau sangat sketsa kat dalam sana..
Kat Bangi akak kat Institut Alam Sekitar.... Sebut ALAM SEKITAR...org pandang lain j sejak dua menjak nih...huhuhu

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers