Saturday, January 31, 2009

electrotheraphy di umah ucu

aritu pegi umah ucu kt kebun teh. dah merasa lah uwais guna letrik tu...sama je cam yg dia guna kt spital. x byk beza. cuma yg ni nmpk cam new design. ibu tgk kt al-jabbar pun ada jual monthly installment

ni le machine nyer...

uwais... x penah membantah...

hencemnya abanglong meenah ni...

muka dah bosan...

mak aiii.. en. mail, pun sempat berletrik..




map


View Larger Map




reason letak maps ni... sajeje... nnt korang nak melawat teratak ibu, senang skit... :D




rumah baru

hye semua.. lama ibu x berblogging hopping. bknnya apa. walaupun ibu msh bercuti, kesempatan utk online amatlah terhad. ini kerana skrg ibu masih lagi berkampung di rumah in law. in law, plak x menang tangan menerima order makan. so terpaksa la ibu tolong apa yg patut (eleh... bkn tlg apa pun... sibuk menjaga hero ngn heroin ibu ada lah!) xkan la dia sibuk memasak, memotong itu ini menantu dia yg sulung ni berinternet ajer. ish ish... idok la sampai ke situ.....

kali ni ibu nak citer psl umah baru. umah baru kami. x jauh pun dari apartment yg kami tinggal skrg. sebenornya x terpikir pun nak masuk umah baru tu. antara reasonnya ialah jauh nak antor uwais ngn ameenah pegi taska. yg keduanya dpn umah tu tgh naik lagi umah.. kan berabuk nanti..

masa kami kt sini (jb), PIL dah ckp, bila nak pindah umah.. adoyai.. sape nak jawab? dia ckp nnt bulan 7 diorang nak dtg KL, psl si padi anak paklong nak kenduri. my BIL pun nak blk dr taiwan sefamili. so diorang ckp, kalau dah pindah umah baru ok skit.. lapang...

ya ampunnnn... mana nak cekau duit nak pasang grill, buat kitchen kabinet, renovate skit2... bkn apa... ibu kalau boleh nak msk umah baru biarla dah buat KC, dah pasang grill (important), cat ke apa yg patut... ibu x mo jd cam umah apartment nu... msk time ibu mengandung uwais... apa pun x buat.... hanya pasang grill ajer...

hurm... ibu ada la tanya en. mail... mcmana??? dia ckp, ibu uruskan je (yelah, ibu je yg ddk kt ngn umah baru tu) dia bagi duit jer... ha.. yelah tu... mana duit nak cekau? aritu dah abis beriban cat keta... (sabooo jelahhhh) hajat dihati nak buat grill besi tempawan.... lupakan ajer... ibu ckp kt ddy, xpelah.... grill biasa pun boleh... tp dgn syarat, design ibu pilih yer... (perbelanjaan berhemah!) kd2 bkn apa... ibu kesian kt ddy, byk dh berabis duit utk kami (iya ker?)... umah ni jer monthly cecah riban tau membayar! sian... sian... ptptn lagi... (daddy... ptptn ibu???) ngehngehngeh...
hajat hati ddk jb ni nak le ke jakel. ibu nak beli langsir utk apartment. then i told my daddy, instead i buy curtain for my apartment, better beli utk umah baru kan??? daddy give me thumbs up! ok lah daddy, itu part ibu... cat... insyaAllah part ibu.... kalau x cukup duit, daddy top-up kan skit buleehhhh??? sebenarnya, kami dh choose kaler utk bilik uwais-ameenah & our master bedroom. utk hall belum, utk tangga, belum, utk 2nd hall pun belum... any idea kawan-kawan????? elok bonar lah tu skrg ni pun ibu dh x keje ari sabtu. leh la kerah boboy cat umah. ibu plan 1 bln beli cat utk 1 bilik (2 colours) ok kan?

so... mulai skrg... ibu bertekad utk membeli barangan umah sedikit demi sedikit... (brg dah ada... such as sofa semua, tp ibu ingt nak add in lagilah, yg baru ltk kt hall, yg lama ltk kt 2nd hall... buleh), tp skrg ni ialah... kefulusan mania lah... so how???

Thursday, January 29, 2009

petang yang tenang

wah wah wah... cik ameenah ketawa jerit2 tu... kalau dpt kuar berjalan... suka yer!! aksi cik ameenah main kt laman umah atok, abang tiada dalam gambo... abang tido!!















vivo pizza




makan makan dan makan... hah... kalau dh ngn famili in law nih, xde keje lain selain makan... tgk ni, time singgah plaza pelangi, sempat lagi membasah tekak sambil mkn pizza... & now i just notice, vivo pizza ni ada bukak kt the curve!! itu pun pas ibu bukak website dia. since when dia bertapak kt situ x plak ibu tau. setau ibu dia ada kt jb jer... pas ni nk mkn vivo just g to the curve ajelah!







Tuesday, January 27, 2009

surprise

surprise!!! mcm yg ibu ckp ada benda surprise kt entry nih... x mo ckp byk... ni lah bendanya. wah wah cik meenah... bkn main lagi tau. skrg ameenah dh ada satu, x yah la sibuk2 pegang ibu punya ye sayang!!! PIL bought 2, for ameenah & nadia (cucu dia kt taiwan tu....) so, ibu just choose yg mana ibu berkenan... sorry ye nuri, akak chop dulu....

tp yg adilnya, beratnya sama.. nak tunggu ibu beli, may be it take a little time to buy this GOLD... hehehe.. bygkan jelah, rantai utk ameenah je costing dia +- rm800.00... adoiyaii... apa2 pun thanks to my PIL coz bought this necklace for ameenah... utk loket dia, itu pusaka turun temurun. it is made by suasa. hak milik sebelum nya ialah en. mail.... so skrg tlh dipindah milik kepada cik ameenah ketawa jerit2...





wah... adik ngn rantai barunya...




nota kaki : apa yg aku pikirkan meleset sama sekali... tapi xpe...


makan2 @ aroma ikan bakar, pantai jeram

hasil tangkapan... huahuahua...
(ikan stim & lala yg x abish mkn..)


makan.. makan.. dan makan!! itu adalah aktiviti kami kalau ddy blk ke PA. hurm, mmg x berasap la dapor ibu time ddy balik. dari breakfast sampai la ke dinner, selalunya kami mkn kt luar. (byk sgt la duit tuhhhh....!)


so aritu (sorry entry ini lambat di post coz of kesuntukan waktu!!) kami mkn ke pot baru ikan bakar, kt pantai jeram. nama tempatnya ialah AROMA IKAN BAKAR. kalau dari kapar tu dlm 7km dr pekan kapar, lps traffic light, belok kiri. tempat ni promote by kak ani (jiran ibu) ada 2 places, satu pas belok kiri, then belok lagi, or terus ke depan. menurut kak ani, klu trs ke dpn lagi sedap, yg belok kiri lagi murah. so aritu kami mkn yg lagi murah. boleh tahan! total mkn 4 adults + 2 kiddos, costing rm 130.00 (include sate) murahkan?? kalau mkn kt muara port klang tu... nan ado nak dpt 130 hinggit, mkn 2 org pun dkt rm70. bkn x mo promote muara tu. (da la kwn arwah abah + lagik anak dia si saidi tu member sekolah rendah dulu...) huahuahua


so, apa yg kami makan?? nasi putih, ikan kerapu stim, lala masak pedas (kureng sedap, sedap lagi daddy masak!), sotong goreng tepung, udang masak tomyam, sate ayam & daging, air fresh orange 2 jug (1 jug rm 9.00, murahkan???)


so kami smpi umah dlm kul 10.30 mlm... kekenyangan,,, burp..






Sunday, January 25, 2009

anniversarry

25 january 2009. tarikh keramat, bila mana ibu ngn daddy diijabkabulkan. baru 6 thn kami berkahwin. alhamdulillah, telah dikurniakan sepasang cahaya mata yg comel, chicky, bijak & cerdik. muhammad uwais al-qarni & nur qashrina ameenah, permata hati ibu & daddy, walaupun ibu & anak2 kt sini, daddy plak kt segamat, kami tetap happy family. every two weeks, daddy akan balik sini (u know lah, even dekat, tp ddy is byk keje on saturday @ ofis) so, bila time ddy balik tu, satu saat pun sangatlah berharga. walaupun ddy hanya bwk kami kuar breakfast mkn lontong klang & roti nan kat emporium makan, walaupun ddy bwk kami g shopping beli brg dapur kt tesco, mydin ataupun carrefour, kami sangatlah suka... sebab apa kami suka?? sebab kami 4 beranak berkumpul bersama. cuma masa utk bwk uwais ke swimming terpaksa di cut-off. sian uwais, ibu janji, nanti ddy balik, kita pegi swimming ye sayang......

biasa lah... dlm setiap marriage, kena ada give & take. kadang2 kita ni x boleh nak puaskan hati orang. pada ibu, ibu cuba utk memenuhi segala kehendak daddy. baik dari segi appearence (wear tudung - memang elok pun, tuntutan agama) makan pakai anak2, makan pakai daddy (walaupun ibu x seteror mak memasak ;->) ibu cuba buat sehabis baik... everything i do, i do it for you.. (konon!! ;>)
so, ibu hrp perkahwinan kita kekal ke akhir hayat. amin ya rabbal alamin!!
nota kaki : daddy.. for time being, 2 kids dulu lah yer.. ibu letih la nak deliver, some more ngilu/ngeri deliver pun x hilang lagi nih... esp for the 2nd... love you!!







Thursday, January 22, 2009

jammed di mana-mana

ish... x tau lah ibu nak ckp mcm mana... lately ni asyik jammed aje.. kt mana-mana pun. kalau dulu nak g keje ibu akan lalu glenmarie. skrg ni no more glenmarie ye! kalau dulu msk glenmarie, ibu kuar dpn subang parade tu then buat u-turn trs ke ss19. then ibu trs smpi blk kiri ke usj2. skrg ni kena masuk highway kuar tol usj (rm 1.80) ibu x leh kuar tol seafield, nnt nak naik ke usj tu jammed nye...x hingat!!




arini, jammed sgt luar biasa. dari highway PA, ibu lalu ke bkt jelutong, x berapa byk keta. bagus.. tapi bila dh smpi ke simpang shah alam/tol shah alam, nampak jammed dah.... sudah.... nasib la guna touch n go. pas msk lorong, dh stuck dah lps tol. pas je touch, nak amik kiri boleh lak ada lori lalu dpn keta melintas nak ke kanan (lori tu nak ke klang kot!) ceh.... ni kira dari lps tol nak amik kiri then amik kiri lagi la utk ke highway elite. hurmm...

finally... dpt gak msk tol kiri. ibu dok immagine kak iza ke damansara lalu highway tu camne ek... skrg ni pas bukak sekolah dia nye jammed super luar biasa! sempat gak snap gambo :D













Monday, January 19, 2009

CNY holiday

rentetan dari blog ibu yg lepas. akhirnya... confirm! during my CNY holiday, the whole week i will be at johore bahru. x kisah la... x jadi pegi cameron ke.. mana ke... tinggal kt jb pun ibu suka :-D
daddy balik sabtu lps. dia ckp babah suh balik jb... baik boss! hehehe... ddy ckp nak balik hari sabtu. in the morning la kot. kena la ibu siap berkemas baju weekdays ni!. ari jumaat malam, daddy balik. julie & the siblings, (ita-june-aida), ita's fiancee & ucu yam as well will come to our house. nak tumpang bermalam. esoknya diorang nak ke ipoh. ada apa.. x sure la plakk... then diorang ckp pas blk dr ipoh nak ke cameron... (julie, ko jelah yg pegi ye!)
hurm.... sabtu ptg, babah (FIL) called. kirim beli muffin flour kt bagus. hurmm... then babah cakap ada surprise utk ibu... alamak... suspenssss ajer... apa benda la babah ni. bila tanya along (en. mail) tau x?? dia ckp x tau la tau ke idak... atoooii... lagi la buat perut ibu x sedap.... apa ye surprise tu.... ada 2-3 benda bermain kat fikiran ibu.. tapi x tau la yg mana satu betul @ tepat. paksa daddy cakap, dia ckp dia x tau... alahai... en. mail... mcm baru semalam saya kawin ngn awak.... hehehe...
apa bendanya... surprise itu, ibu pun x tahu... will update later yer! see yaaa...
nota kaki : ibu suspensss ajer....


Saturday, January 17, 2009

bila abang buat kek

kek ni buat bersempena befday cik ameenah ketawa jerit jerit

wah... siap isi minyak dulu... kang tangan x jalan

rajinnye abang nak buat kek utk adik dia

abang kebosanan.... ibu... lambatnya kek nak masak....

nota kaki : malam tu abang je yg makan kek adik... adiknya dah tido... hampeh!



:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers