Wednesday, February 4, 2009

> PSYCHOLOGICAL <

tadi, lepas ibu blk dr keje, trs singgah jap klinik keluarga rohani. nak tgk samada dr. rohani or dr DG yg on duty. nampak la pembantu klinik dia dok kat luar, dari tingkap keta ibu tanya (walaupun sebenornya ibu dh nmpk mercedez dr DG parking dpn klinik!) dr. apa yg on duty. sah! dr DG. ok, then ibu tanya bila dr. rohani? depa ckp ahad....


then ibu trs g taska amik budak2 tu, ckp ngn anjang, nak g klinik shamsara lah... pas uwais blk ngaji, terus ibu pecut ke klinik shamsara kt SA2. lama x pegi... yelah sejak daddy msk blk keje kt uitm xde dah pegi klinik shamsara, asik ke klinik keluarga rohani je (panel la katakan!)


reason ibu pegi klinik????


eh.... korang ni, pikir lain plak... serius... ibu x preggy lah!!


ibu pegi sebab lately cik ameenah ketawa jerit-jerit (lepas ni ditulis cik meenah kjj) ni sering aje slope. risau ibu dibuatnya. slope ni dia nangis sampai leh x bernafas / x ber bunyi... dulu dia x mcm tu.... x sekerap 2-3 menjak ni... hurmmm...so far xde le teruk sangat... tp kalau dah kerap, hati ibu mana yang x risau!!


so, masa kt dlm bilik dr jisham, ibu citer la apa yg berlaku. cik meenah kjj ni, dari a sampai z, alif sampai yaa... semua ibu citer... dan ibu juga citer pandangan ibu, apa yg ibu nampak, apa yg ibu rasa... dr sham cek la itu ini begitu begini...


kesimpulan yang dr sham telah buat... "pada saya ini hanyalah PSYCHOLOGICAL... dia x sakit apa2... ni ialah learning process utk cik meenah kjj... bila dia 1st time buat... bila orang dok bercakap2 dia slope... lagi dia nak buat.... xde effect apa2 pada cik meenah kjj... (tapi ibu still risau lah!!) bila dia dah terbiasa buat, dia akan pro-long kan lagi ketahanan nafas dia tuh... x heran dia boleh buat lebih lama dari biasa... it is just a PSYCHOLOGICAL..."


wah gitu... dlm dok explain tu, sempat lagi bertanya pasal daddy cik meenah kjj... maklum la, dr sham ni sangatlah friendly.. kalau daddy cik meenah kjj ada.... mau jejak 30 minit duduk dlm bilik dia... bkn apa, ms daddy cik meenah kjj keje kt PNM dulu, dr sham sll mintak tolong daddy cik meenah kjj utk dapatkan jurnal, artikel dsb utk dia... biasa la en. mail kan ada access utk pinjam benda2 tuh.. orang awam x boleh pinjam kot....


cara2 utk menyegerakan anak2 dr trs slope,


1- mandikan dia dengan air paip....dari kaki dahulu baru ke kepala....

2- mandikan sampai dia sedar berulang kali....

3- jgn sesekali masukkan ubat punggung ketika dia tidak sedarkan diri...

4- jgn goncang kan dia, urut atau lambung ...sbb otak dia tak ada oksigen time tur

5- cpt2 lah bawak ke klinik....


ibu try utk tambahkan air mussofa dlm susu cik meenah kjj, sapukan kt muka dan tangan... insyaAllah xde pape lah....!!



nota kaki : cik ameenah ketawa jerit-jerit... jangan buat gitu lagi tau!! takut ibu!!





4 comments:

miss ejot said...

watie...benda ape yg slope tu? x phm la. cik minah ko tu nangis ke or die thn nangis die?
yelah kan bdk2 ni mcm2 peel nangis nye

ibu_uwais_ameenah said...

slope tu saya x sure ejaan dia mcmana... tapi dia nangis sampai x keluar suara tu....

GiGGLinG GaL said...

childrens kan..grows very beautifully... ala hai cik ameenah kjj ni... buat fe'el plak..
ermm.. hopefully makin dia besar.. cerdik n bijak ler tu... tu yg mcm2 dia try tu..nak attraction..

dun worry too much la mala.. take care k.. b cool like uwais y.h :D

ibu_uwais_ameenah said...

yelah kak... makin menjadi2... tp alhamdulillah dah ok... pas kasi dia minum air mussofa

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers