Thursday, March 26, 2009

ngaji oh ngaji

rentetan dari kisah kelmarin, the next day, uwais pegilah ngaji. tapi... bersyarat tuh... adik dia kena ikut.. waduh waduh... sudah pandai ye.. kalau adik x ikut.. x mo pegi.. so adik pun pegilah... ustaz pun tersenyum simpul la nampak uwais datang (uwais ni mmg pelajar dia no. 1 ponteng ngaji kot) so... ngaji la cam biasa.. sikit je, 2 page ajer...

.

gooddddddd boy!!

.

dan semalam.. ngaji lagi... baik punya baca ngn ibu before turn dia... suddenly... dia geleng kepala... abang x mo ngaji... abang nak balik... la... apsal sayang??? abang nak balik rumah abang... then... ustaz pun panggil uwais... dia xmo... dan utk kesekian kalinya.... uwais nangis kt depan ustaz... shame shame boy... uwais ckp dia xmo ngaji.. ok la.. ok la.. salam ustaz, kita balik. dia g kt ustaz sambil mengesot, ustaz pun amik la kesempatan ckp ngn dia.. baca 1 muka surat ye... 'x nak...' hurm.. ibu ckp la ngn ustaz, dia kalau x mo, memang x mo lah... uwais ckp nak dtg esok...

.

dlm keta ibu tanya dia, kenapa abang x mo ngaji?? uwais diam... abang malu yer... kawan2 pandang abang... (oh no, air mata ibu dah bergenang dah..) uwais angguk... ibu dah agak dah... mesti dia malu.. mesti dia segan dgn fizikal dia.. dgn kaki dia.. yg x mampu berjalan lagi... hurm... ibu pujuk uwais.. xpe sayang.. esok ibu tepon ustaz tanya, boleh x ustaz dtg rumah utk ajar uwais.. ibu x mau berenti ngaji... ini utk masa depan dia... ini aja harta yg ibu ada - ilmu utk anak-anak....

.

ok lah... malam ni try to call ustaz, boleh x pas dia abis ngajar ngaji kt tempat biasa mintak dia dtg ke rumah ibu lah. utk ajar uwais ngaji... oh ya... before that ibu dah mintak izin daddy dah... daddy, ok ajer... kalau itu yg terbaik utk uwais, utk anak-anak, dia x penah membantah apa yg diusulkan isteri kesayangan dia ini... (thank you daddy, being part of my life, my better half, i love you!!) so... looks like ptg ni mcm x g ngaji je lah.... (alasan... nak tgk finale spaQ sebenarnya!! ngehngehngeh)

.

.

.

.

nota iqra' : abang... abang... becer tuh!! (macam dia selalu ckp kt adik dia...) oh yer... uwais x mo ngaji bukan sebab dia x suka, or ustaz tu yang garang... tp dia rasa uncomfortable bila ada mata2 yg memandang dia yg begitu.... biasa la budak... kita x boleh nak halang, marah apa lagi sound... mungkin mereka juga terfikir, kenapa uwais begitu kan?? apa2 pun... ibu doakan uwais cepat sembuh, cepat jalan, semoga after botox nanti muscle uwais boleh strech.. kena do more excercise ye sayang!! andai ibu mampu bagi kaki ibu utk abang... ibu rela nak... ibu rela!!

*luv*

4 comments:

GiGGLinG GaL said...

apakah?

ibu_uwais_ameenah said...

tersend... baca balik

Noina said...

bila akak tulis yang kawan2 uwais pandang uwais tuh..tiba2 mengalir airmata ina..tak patut..!tapi nak wat camner..abg uwais, adik Nabila nak ckp..abg uwais kena kuat yek..peduli kan kawan2 yang suka pandang..abg uwais tak keseorangan..adik Nabila pun leh temankan abg uwais ngaji..

GiGGLinG GaL said...

bitau uwais.. aunty sayang uwais.. jgn ler putus asa..

mala, u hv to be his backbone! sedey sgt2.. harap2 as he grows .. dia dapat kekuatan n semangat..

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers