Tuesday, April 28, 2009

casting done!

aksi-aksi uwais sewaktu di casting

technicion tengah meng'casting' kaki uwais

huh..
lama tuh nak siap
it take 2 months, yor!!
it will be ready by 3oth june (giler lama tuh...)
kali ni ibu suka.. psl budak lain yg buat...
bukan brother ******** tuh..
kira budak ni ok lah...
ukur-ukur kaki, suruh uwais berdiri...
tengok dia boleh menapak ke idak... and so on
kalau mamat ******** tuh,
nan ado....
ingat dia senior dia dah terror...
so...
nantikan uwais new Bilat Hinged AFO!!



*love*

Monday, April 27, 2009

sewing machine

huaaaa... huaaaa...

mesin jahit ni buat peel lagi lah..

dah la berkobar2 mau bikin langsir...

spoil my mood lah!!

semalam pas balik bershoping sakan set ***** *****

singgah jap ke econsave kg melayu subang

ada plak booth SINGER

hahahaha...

tetiba muncul idea...

told daddy nak rembat lah mesin jahit singer itewww...

daddy cakap, amik lah... lagi pun boleh byr installment...

(haruslah installment~~kalau cash sebulan dapurku x berasap!!)

~

~

~

~

~

~

~

~

SINGER model 8280

.

[ok ke tak ok kawan-kawan???]

.

.

.


*sewing mood*




Friday, April 24, 2009

new AFO

old AFO uwais

~berbentuk L shape~

~ agak susah utk dia bergerak~

~purposely utk memperbetulkan tapak kaki~

~ menjadikan tapak kaki menapak 90degree~

`

uwais will change his new AFO

(will be casting this coming tuesday @ HUKM)

.

.

.

.

.

.

.

.

future AFO uwais looks like

~more easier to move~

~more comfortable~

~articulated with free dorsi and plantar flexion~

~ideal for patients with osteoarthritis of the subtalar joint~

~ideal for patients withtibialis posterior tendon dysfunction~

~more E.X.P.E.N.S.I.V.E~

(apa saja untukmu sayang!!!)





*cheers*


aktiviti weekend nih

hyee.... lama ahh x berblogging.. busy arhh.... kat opis mmg xde masanya.. kat umah lagikan lah.. balik keje je skrg nih, penat. pas ajar abang long, dua2 asham tu dah tido, ibu pun, tido lah... apa lagik!

arini, bapak asham balik dari plkn. suppose going back to segamat. but then pagi td ibu mntk bapak asham balik ke PA, anjang bdk2 ni nak ke penang la pulak. then td dh confirm la blk sini. daddy ckp either balik by car or blk ke segamat dulu baru naik train jam 2.20am. ibu pun x kisah la as long daddy balik ke rumah, sudah... tau je la.. camne ibu nak uruskan asham2 tuh... (tau jelakan kondisi uwais + cik meenah yg sangat2 lasak x hingat itew!)

td balik, singgah beli lauk, ikan keli (ada ke jual ikan keli 1/2 ajer~ ikan sekor tadi!) ngn paceri nenas. cukup utk mkn ibu 3 beranak. daddy, for sure dah mkn before balik. x pun kalau blk naik train, dia akan sampai jam 6.30 pagi. harusla terus sarapan kan!

pas amik anak2, uwais plak request ice-cream kat (mat cool mat cool kawanku~lagu ice-cream lah!) beli la 2, ice-cream kon, abang ngn adik. elok je nak reverse keta ada plak keta kancil laju je benti blkg keta ibu. siap hon kuat lagi.. ceh hampeh sape la ni... tgk2.... lor... en. mail!! awalnyer... ingt balik ke segamat dulu... daddy... daddy... tu la daddy yg ibu kenal, suka buat surprise...

malam, ibu just msk nasi, mkn ibu ngn uwais je, meenah dah tido, daddy lak dah kenyang..

sekarang ni 3 beranText Colorak dok terbongkang kat sebelah ibu ni... (tengah dok lawan sape berdengkur paling kuat!!)

program esok,,, belum tentu lagi... x tau la bapak asham nak bawak kami ke mana. kenkadang sian gak pasal baru je balik kan... lum ilang penat lagi.. nak merayap... tapi apelah... memang hobi diakan... berjalan2.... (padahal dlm kepala otak ibu ni dah berkira2 dah nak ajak daddy ke mana... ngehngehngeh....)

.

.

.

*one happy family*

Monday, April 20, 2009

ibu kembali menjahit!!

syukur alhamdulillah....

atas nasihat seorang teman (tailor)

dia suh cek balik mesin jahit ibu

.

.

at last!!

yess.... it works!

kebetulan aritu ibu beli sekoci baru

beli lama dah.. tapi x berkesempatan nak try kt mesin

hurmm

ibu try la tadi...

sukanya la hati ibu

nak jahit langsir baru!!

.

tadi dah start misi

potong langsir uwais

dah tanda ngn jarum dah pelipat dia

tapi.....

x jahit pun lagik!!

.

aikk??

kerna apa...

kerna...

.

.

.

.

.

benang yg sama warna ngn langsir uwais xde la pulak!!!

.

esok le gamaknya...

nak g cari benang...

nak cari benang...

nak cari benang...

nak cari benang!!!

.

.

.

.

*i love sewing!!*

Sunday, April 19, 2009

happy birthday - bapak asham!!

happy birthday to you
happy birthday to you
happy birthday to daddy
happy birthday to you....
daddy,
selamat hari jadi yang ke 32, semoga panjang umur, dimurahkan rezeki... ibu doakan segala impian dan cita2 daddy kan tercapai... ibu tau one of that memang dah termakbulkan. thanks for being a part of my life, daddy kepada anak2 ibu. semoga kasih sayang kita hingga ke hujung nyawa.. amin!
so hari ni ibu nak story the morey psl daddy-uwais-ameenah ni... seorang yg pendiam, sometimes kelakar, sangatlah work-a-holic. pendiam daddy ni satu je yg ibu geram - kalau ibu ckp ngn dia, selalunya no respond. kdg2 dok pikir aku ni ckp sorang2 ke?? sangat lah pendiam, berat mulut... sometimes kelakar... daddy kalau tetiba dia buat lawaks.. huh... sakit perut ibu nih dibuatnya... work-a-holic. itu memang. ibu x nafikan. daddy sangat kuat bekerja... giler x hingat. time ni (sat@9.37pm) still at the office. tadi pass call dia lah ni.. berckp pasal kerja. esok daddy nak ke mersing. seminggu kt sana, dapat jemputan as penceramah sambilan PLKN kt kem sekakap, mersing. seminggu gak la kat sana... esok daddy kena register kt sana lah. wah daddy... celebrate birthday ngn wira-wirawati negara gitew!! nnt next week celebrate ngn ashammers yek!

zapin & kuda kepang


benda ni mmg interest daddy. since dari zaman sekolah lagi, daddy involve dlm tarian tradisional. cam x caya kan?? sungguh... ibu pun dolu2 x caya gak.... wah daddy... tangan lembut giteww.. ibu?? hampeh keras kejong!! jgn harap nak menari!! dgn zapin, ngn kuda kepang gak lah daddy dah merantau merata tempat utk perform... antaranya manila, singapore, frankfurt, heathrow, london... bestkan?? jeles ai....

.

.
.
.

.

.

.

.





jeles ibu tau daddy!! (bila nak bawak ibu g sana? *wink*wink*)



la ni... daddy dah kureng skit dancing2 ni... since belajor kt uitm daddy mmg dah kureng.. but then time msk keje kt pnm, ada le jugek skit2... hehehehe....

the new daddy with ashammers









*hepi befday*

Friday, April 17, 2009

kaftan nan comel

COMEL KAN??

1ST KAFTAN FOR

NUR QASHRINA AMEENAH






*CHEERS*

picture means thousand words

xde benda lain yg dpt membahagiakan ibu pabila anak2 membesar depan mata...

tgk la aksi adik yg dok menyuap abangnya makan keropok charchos

so cute kan!!

.

i luv u abang!!

.

i luv u adik!!

.

.

.

not forgetting

.

.

luv bapak asham gak!









nota suapan :- abaikan rumah ibu yg bersepah itew ye kawan-kawan!!




*loves*

Thursday, April 16, 2009

qhaud vs ucu farhan

sama x??

adik bongsu ibu ngn qhaud...

sebijik giler....

try to find out pix yg btl2 sama

x jumpa la plak...

ni sib baik ada gambo raya aritu...





*cheers*

minah rempit

ini bukan kisah cik ameenah yg merempit ye..

ini kisah ibu nye yg tetiba kena jadi minah rempit...

alkisahnya...

pagi tadi... kereta x buleh start...

gerammmmmmnye...

ngak tau kenapa...

bateri.. ok

minyak.. ok

minyak itam.. ok.. baru servis ahad lps

air bateri.. ok

apa yg x ok yekk

tepon zul pomen

3-4 kali call, x angkat...

penyudahnya... naik umah dulu

kul colleague, bagitau lambat...

sms bos, bagi tau keta rosak...

dlm kul 8.30, dpt la ckp ngn zul

dia pun dtg...

dia ckp ni psl INJECTION

apa kejadahnya... ibu x pulak tau

tp zul ckp, bila x leh start, api xde...

kt injection tu le kena tgk...

maaaakkkkk aiii....

tanya-tanya... dlm 200-300 rm gak...

fuhhh.... kesat peluh ibu

baru tukar tayar keta 4 bijik

baru tukar drive shaft

ni mau tukar injection plak...

keta merajuk kot...

psl daddy berkira-kira mau beli keta baru

sudahnya... ibu pinjam motor *** ***

mmg selalu chartered motor dia nih...

kalau keta buat hal...

hahaha....

so, pas antar budak2 g tadika & taska

gi antar kunci kt bengkel zul

trs la pecut ke opis

huhu

nak jadi citer

ada plak JPJ road block kt blkg tol batu tiga...

hampeh tul..

siap kena berenti tepi

pas cek lesen & roadtax... lepas...

(ya ampun... anjang ye yg bwk motor, ibu? haram nan ado lesen muto wehhh)

punch card 10.46am!!

.

.

J*W 1**4... jangan la merajuk...

kalau kami beli keta baru sekali pun...

x de jual nye kamu tu....

*smile*

Wednesday, April 15, 2009

alkisah :- PPUKM

isnin, ibu & bapak asham MC. ke PPUKM (maaf, ibu lebih selesa pronounce as HUKM, same goes to UiTM = lebih prefer sebut ITM). biasa la, ada appointment, fisio, OT & CDC. oh ya before that ameenah kjj nye appointment kt KD Puncak Alam. just timbang jer.. skrg berat ameenah kjj dah 8.4kg. aritu time demam timbang kt KKR 8.8kg. x kisah la turun, janji ameenah kuat makan & sihat... ye dak??


so, kami bertolak dari PA ke HUKM dlm kul 8.15am, appointment kul semilan... camne nih.. lantak situ... fisio x kisah sgt... smpi dlm kul 9.20am. trs bawak uwais.. pas register bagai trs ke gym. x bawak plak walker uwais, psl daddy dropkan kami dulu sementara daddy cari parking. sampai ke ptg x berwalker....


time fisio, dorang ckp arini ada BOTOX... whatttt?? ibu x diberitahu pun psl tu... sll dia call n bagitau... xpe la... nak cucuk, cucuk la... x kisah.... pas fisio, uwais ke OT plak. OT yg hampeh.. innadei... ibu nak dia diterapi tangan da... supaya dia boleh menulis dgn baik (uwais boleh tulis.. tapi kurang lawa, comot skit, ala-ala selekeh gitu-coz of tangan dia yg sedikit keras) main sikit2... then session end around 12.00pm.


bapak asham nak ajak kuar, nak g renew roadtax keta ibu... alahai... malasnya... ibu prefer stay je kt spital... tp dia nak kuar gak... lantak situ... nak kuar, ramai nya org nak kuar gak... jammed lak tu... dgn minyak yg agak2 kontang... daddy.. daddy..


1st thing keluar is to fill fuel. then ke post office. kami ke bdr tun razak. sementara daddy isi minyak, ibu lak menyalin diapers ameenah ngn bajunya sekali... then trs ke post office kt BTR jugak.. best!!! x ramai org, ibu giliran ke 4. fuhh... then pas settle roadtax, kami blk ke HUKM. dlm kul 12.45pm. lunch kat kafe.


sementara menunggu appointment kul 2.00, kami lepak di lobi. adik plak daddy dukung. ibu?? ke toilet, tukarkan diaper uwais & baju (nanti appointment ptg of course dia kena bukak seluar- dr. nak tgk kaki dia) so, siap berbedak lagi.. kasi wangi2 skit.. pas tu ibu ke lobi. sempat bersembang ngn makcik sorang ni. dok tunggu suaminya operation.. sementara daddy dokong adik... ibu pakaikan AFO abanglong... adik terus tertido dipangkuan daddy... then ckp ngn abg.. adik dah tido. time tu uwais dok kt dlm stroller.. then dia ckp ngn ibu.. "ibu... angkat abang.. kasi adik tido dlm stroller..." ibu?? sungguh terharu anakku!! uwais memang, dia akan buat apa saja utk adik dia.. utk ameenah... utk adik kesayangan dia... betapa uwais seorang abang yg baik!! i luv u sayang!!

mak cik yg kt sebelah pun puji uwais.. baiknya... sayang kat adik.. nak kasi adik tido dlm stroller... ibu ckp, dia mmg... kalau utk adik dia... never say no!!

tgh dok menunggu, tetiba ada satu drama hebat berlaku kt foyer. dkt ngn tempat kami duduk.. ada seorang laki, dan sorang pompuan. pompuan itu adalah cleaner kt hukm. tiba2 pompuan tu menjerit.. sambil campak tudung.. sambil menuding ke arah lelaki kt sebelah dia tadi.. butir bicara, kurang jelas.. pasal dia ngomong indon da... ibu cuba tangkap apa yg dia ckp (susah coz lagi dia menjerit + menangis) lepas tu dia tunjuk2 dada.. siap bukak baju ko.. siap nampak b** kaler merah... gosh..... giler sih.. semua org dok perati... then dtg la mak guard ngn pak guard.. tolong tutup kan badan dia yg dah terdedah... siap baring2 meronta2... nampak sorang pak guard dok ckp ngn laki yg duduk sebelah dia tadi... guard tu suruh mamat tu blah (maybe buat report kt pondok polis ke apa) then ibu x tau apa berlaku pas tu psl nama uwais dah kena panggil.. so.. x tau la apa citernya...

tapi ibu rasa antara 2 kes 1 :- lelaki tu maybe kenal dia, penah tido ngn dia, or maybe x mo bertanggungjawab... kedua... mamat itu menjadi mangsa indon tadi... org lain yg tido ngn dia.. dah tension, x pasal2 mamat tu plak yg kena.. psl ibu rasa dari gaya mamat tu ckp kt polis bantuan tu, dia x kenal indon ni... tu yg polis tu suh pegi buat report.... wallahualam..

dah msk ke CDC, ada 5 doctor je... kesimpulannya, try to change to new AFO. tgk kepada movement dia nanti... AFO will be different from previous... kalau ok, maybe no need to take botox... (oh rupanya klinik CDC, bukan botox... hampeh tul) pas CDC, doc. request for x-ray plak... nasib x-ray on the spot boleh buat... cuma utk tempah AFO kena book date.. done!

so pastu kami pulang ke rumah...

ada citer lagi... kami ke klinik dr. sham. ibu ngn daddy mau amik MC.... *shhhh* jgn ckp kt sesape tau! ibu dapat 1 hari, daddy plak dr. sham kasi 2 hari... pagi tadi... daddy dah balik ke segamat 5.30 in the morning!!

*hugs*


Monday, April 13, 2009

syesuwai ke??

tadi... pas amik daddy kt dynasty kl


kami menuju ke

bukit raja

bapak asham berkira-kira

mau beli ini

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


ok ke???











*luv*

Sunday, April 12, 2009

do do doi.... la la tra la la....

memang boleh diharap....






dah tido pun adik!!
pandai... abang!!




*love & peace*

bila abang mula belajar...

bila abang mula belajar......

ada ler penyibuk nak kacau...

nak belajo gak....

adik... adik...












nota belajar : semoga abang-adik belajar sungguh2... berjaya dunia & akhirat... amin!!










* anak-anak permata hati bonda*


Friday, April 10, 2009

jalan-jalan segamat : D'Anjung Pengkalan : Antique & cafe

sori readers
for the late update
lately busy kejelah-since opis freeze recruitment
so...
ibu currently no asisstant
semua kena buat by myself
.
ptg - 04.04.09
after send anjang ke umah kwn dia yg dok belajar kt uitm segamat
kami mkn di
D'Anjung Pengkalan - Antique & Cafe
boleh tahan sedap...
tapi agak masin semua food dia..
.
menu kami :
ubi kayu rebus + sambal bilis (daddy's favourite)
mee goreng (uwais)
mee rebus (ibu)
limau suam (ibu)
kopi o (daddy)
milo ice (uwais)
kuey tiow sotong (daddy)
McDonald (uwais-harus... dia dh nmpk mcd kt bandar..)
wah bapak asham... makan x hengat...
(padahal malam ada dinner)
.
aktiviti malam :
daddy = dinner
duduk di rumah
nonton
james bond + cerekarama
ibu + uwais + ameenah = tido!!
nan adoo nak nengok
ngantuk bangat sih!!


adik... shame shame... nampak spesner (uwais call it)




*hugs*

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers