Wednesday, April 15, 2009

alkisah :- PPUKM

isnin, ibu & bapak asham MC. ke PPUKM (maaf, ibu lebih selesa pronounce as HUKM, same goes to UiTM = lebih prefer sebut ITM). biasa la, ada appointment, fisio, OT & CDC. oh ya before that ameenah kjj nye appointment kt KD Puncak Alam. just timbang jer.. skrg berat ameenah kjj dah 8.4kg. aritu time demam timbang kt KKR 8.8kg. x kisah la turun, janji ameenah kuat makan & sihat... ye dak??


so, kami bertolak dari PA ke HUKM dlm kul 8.15am, appointment kul semilan... camne nih.. lantak situ... fisio x kisah sgt... smpi dlm kul 9.20am. trs bawak uwais.. pas register bagai trs ke gym. x bawak plak walker uwais, psl daddy dropkan kami dulu sementara daddy cari parking. sampai ke ptg x berwalker....


time fisio, dorang ckp arini ada BOTOX... whatttt?? ibu x diberitahu pun psl tu... sll dia call n bagitau... xpe la... nak cucuk, cucuk la... x kisah.... pas fisio, uwais ke OT plak. OT yg hampeh.. innadei... ibu nak dia diterapi tangan da... supaya dia boleh menulis dgn baik (uwais boleh tulis.. tapi kurang lawa, comot skit, ala-ala selekeh gitu-coz of tangan dia yg sedikit keras) main sikit2... then session end around 12.00pm.


bapak asham nak ajak kuar, nak g renew roadtax keta ibu... alahai... malasnya... ibu prefer stay je kt spital... tp dia nak kuar gak... lantak situ... nak kuar, ramai nya org nak kuar gak... jammed lak tu... dgn minyak yg agak2 kontang... daddy.. daddy..


1st thing keluar is to fill fuel. then ke post office. kami ke bdr tun razak. sementara daddy isi minyak, ibu lak menyalin diapers ameenah ngn bajunya sekali... then trs ke post office kt BTR jugak.. best!!! x ramai org, ibu giliran ke 4. fuhh... then pas settle roadtax, kami blk ke HUKM. dlm kul 12.45pm. lunch kat kafe.


sementara menunggu appointment kul 2.00, kami lepak di lobi. adik plak daddy dukung. ibu?? ke toilet, tukarkan diaper uwais & baju (nanti appointment ptg of course dia kena bukak seluar- dr. nak tgk kaki dia) so, siap berbedak lagi.. kasi wangi2 skit.. pas tu ibu ke lobi. sempat bersembang ngn makcik sorang ni. dok tunggu suaminya operation.. sementara daddy dokong adik... ibu pakaikan AFO abanglong... adik terus tertido dipangkuan daddy... then ckp ngn abg.. adik dah tido. time tu uwais dok kt dlm stroller.. then dia ckp ngn ibu.. "ibu... angkat abang.. kasi adik tido dlm stroller..." ibu?? sungguh terharu anakku!! uwais memang, dia akan buat apa saja utk adik dia.. utk ameenah... utk adik kesayangan dia... betapa uwais seorang abang yg baik!! i luv u sayang!!

mak cik yg kt sebelah pun puji uwais.. baiknya... sayang kat adik.. nak kasi adik tido dlm stroller... ibu ckp, dia mmg... kalau utk adik dia... never say no!!

tgh dok menunggu, tetiba ada satu drama hebat berlaku kt foyer. dkt ngn tempat kami duduk.. ada seorang laki, dan sorang pompuan. pompuan itu adalah cleaner kt hukm. tiba2 pompuan tu menjerit.. sambil campak tudung.. sambil menuding ke arah lelaki kt sebelah dia tadi.. butir bicara, kurang jelas.. pasal dia ngomong indon da... ibu cuba tangkap apa yg dia ckp (susah coz lagi dia menjerit + menangis) lepas tu dia tunjuk2 dada.. siap bukak baju ko.. siap nampak b** kaler merah... gosh..... giler sih.. semua org dok perati... then dtg la mak guard ngn pak guard.. tolong tutup kan badan dia yg dah terdedah... siap baring2 meronta2... nampak sorang pak guard dok ckp ngn laki yg duduk sebelah dia tadi... guard tu suruh mamat tu blah (maybe buat report kt pondok polis ke apa) then ibu x tau apa berlaku pas tu psl nama uwais dah kena panggil.. so.. x tau la apa citernya...

tapi ibu rasa antara 2 kes 1 :- lelaki tu maybe kenal dia, penah tido ngn dia, or maybe x mo bertanggungjawab... kedua... mamat itu menjadi mangsa indon tadi... org lain yg tido ngn dia.. dah tension, x pasal2 mamat tu plak yg kena.. psl ibu rasa dari gaya mamat tu ckp kt polis bantuan tu, dia x kenal indon ni... tu yg polis tu suh pegi buat report.... wallahualam..

dah msk ke CDC, ada 5 doctor je... kesimpulannya, try to change to new AFO. tgk kepada movement dia nanti... AFO will be different from previous... kalau ok, maybe no need to take botox... (oh rupanya klinik CDC, bukan botox... hampeh tul) pas CDC, doc. request for x-ray plak... nasib x-ray on the spot boleh buat... cuma utk tempah AFO kena book date.. done!

so pastu kami pulang ke rumah...

ada citer lagi... kami ke klinik dr. sham. ibu ngn daddy mau amik MC.... *shhhh* jgn ckp kt sesape tau! ibu dapat 1 hari, daddy plak dr. sham kasi 2 hari... pagi tadi... daddy dah balik ke segamat 5.30 in the morning!!

*hugs*


No comments:

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers