Sunday, June 28, 2009

menu malam ini

setelah berhempas pulas menyiapkan kerja-kerja laman, (oleh bapak asham yer) mak asham lak busy men'drill' hook langsir, railing curtain dapur dan sebagainya.. sekarang ni (18.05 waktu malaysia) 3 ashammers dok lawan dengkur.. hehehehe...



ok lah.. x leh nak citer panjang2 kena off internet. mau bikin nasi ayam special untuk daddy dan anak-anak....

google picture

korang lak, makan apa dinner ni??

*nasi ayam ibu sedap!*

:: cinta beralih arah ::

ibu dah beralih angin...
.
dah kureeenggg dah pakai ariani
.
sekarang tukar ke
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
munawwarah!!

.

i like!!

.
.
.
.
.

*love*

i like to move it move it!!







wah entry, x hengat... i like to move it move it... bila la mau move in nih? tertangguh tau! seminggu. asal mula ibu dah book lori kt opis akak (D**L) 27 jun pindah... last2 hari selasa dapat tau terpaksa pospond 4 julai.



sebab apa? ada ini. adooyaii... semua lori terpaksa digunakan untuk program tu.... sedihnyerrrr. kalau tak, dah selamat kami tidur di rumah baru.... tapi xpe jugak.. langsir dapur ngn langsir cik meenah k.j.j belum abis jahit lagi... (berkurun nak siap ~ al maklum le kerjeee....)




still thinking.. pegi.. x pegi.. pegi.. x pegi...






*move in*

bust semedang - week 2

week 2 - busy...

banyak keje... xde masa... nak berblogging hoping

yg ibu notice, ibu hanya akan online (di rumah ye!) samada jumaat or sabtu tengah malam

siang-siang hari (di rumah xde masa lah...)

bila la masa tu nak ada yekk??

.

..

...

....

.....

bila la leh jadi full time housewife ni ekk??

jemputan

still thinking wanna go or not.. actually ibu dah dpt pun invitation card dari tuan rumah... plak lagi dah inform macam x dapat nak datang. siaJustify Fulln plak kat adikku sorang ni... ish.. ish.. tadi, daddy dah cakap dah... jadi ke pegi birthday yaya... ibu cakap, ish macam malas... (ya ampun.. farah, bukan malas, takut penat!! banyak keje!!) tapi tu lah.... dah la x register apa pun ni...

still thinking.... pergi... x pergi... pergi... x pergi...

nota bday bash :- kalau akak ada, ada la ye farah.. jgn plak akak x datang kali ni thn dpn x mau jemput lagi...





Sunday, June 21, 2009

maxillofacial

meaning : Oral and maxillofacial surgery is surgery to correct a wide spectrum of diseases, injuries and defects in the head, neck, face, jaws and the hard and soft tissues of the oral and maxillofacial region. It is a recognized international surgical specialty



apa ke hal ibu neh?? tetiba nak citer psl gigi nih? dah takde benda lain ke nak citor?? huhuhu... xde apa lah... ni citer lama. citer sape? citer anak ibu lah.. ibunya ni kan busy semedang asyik dok pospond appointment giginya... aritu, ibu curi-curi masa pegi bawak dia g HUKM. appointment pukul 2.00, sampai2 dah ada dlm 3-4 org dok tungguh... gosh... ok la x kisah.. tepat kul 2.oo, dorang bukak pintu. memandangkan ni first time uwais nye appointment, ibu pun gi la ada 1 chinese mommy ni. dia kata x lama sangat... alhamdulillah...

lepas dh dapat nombor bagai, ibu pun tunggu la sampai turn uwais ibu masuk. entertain by dr chinese muda. ok la.. peramah juga. kadang2 kalau dr x peramah, x banyak cakap, muka garang, anak2 x suka (thru my experience bawak uwais) pas dia checking, he and senior doctor come out with recommendation. need to do maxillofacial.

huhu, nama uwais masih dalam waiting list. not sure bila nak pergi untuk operation. hukm akan call 2 weeks before operation. cuti lagi... sekurang2nya 3 hari. daddy pun on. mohon untuk cuti lah ye en. mail!! don't forgetting the GL as w ell!! (uishh kalau xde GL kena bayar RM 500.00 wooo!!) so, ibu masih menanti panggilan dari hukm!

pssstt :- menurut cerita nurse. kena admit ward hari selasa, operation will do on wednesday or thursday. caranya : dr akan tidor kan uwais (dlm erti kata lain, bius) so kalau ada 6 gigi yang rosak, diorang akan buang 6-6 sekali. so bila sedar, dia x kan rasa apa2 pun. tau2 gigi dah xde... (rongak!!) kalau ikut2 ibu, rasa2 gigi uwais yang rosak ada dekat 10! xpe lah bang... nak elok.. nak baik... dr kata, kalau dia x sakit gigi, ngak apa-apa kok.. kalau dia sakit, it will effect sampai pipi dan mata... boleh bengkak. so ibu ada cakap, dia x pernah ngadu dia sakit gigi. dr said, kita buat before dia mengadu sakit.. nanti lagi susah.... masalah lain lak muncul kang... baik dr.!!

nota gigi uwais :- menurut dr hasnida, masalah gigi uwais bukanlah disebabkan makan gula-gula or cokelat. tapi disebabkan kekurangan pertumbuhan (untuk gigi) sewaktu uwais dalam kandungan. biasanya ia akan berlaku dlm tempoh usia kandungan 8-9 bulan. memandangkan uwais lahir 7 bulan, sebab tu la gigi dia bermasalah... (tapi uwais hari2 gosok gigi & lidah tau!!)

*maxillofacial*



happy father's day

ibu just want to wish 'happy father's day' to :-

.

1. superdaddy ~ daddy-uwais-ameenah (thank you being part of my life, i love you!)

2. my FIL ~ babah

3. fathers out there ~ daddy, ayah, bapak, abah, babah, walid, abi....

4. last but not least - my ABAH ~ (11.7.47 - 19.10.04) al-Fatihah...

.

.

.

*happy father's day*

busy semedang!

wah sakan!! lama x berblog... bukan apa pun, bkn xde idea, bkn xde masa, cuma busy skit 2-3 menjak ni. ibu skrg pun dh ok skit... keje stil byk, coz semangat baru dah datang... so ibu pun tekun la bekerja (kunun!)

actually banyak citer nak citer.. dari satu hal ke satu hal, tp x menyempat ajer.. pada readers yg selalu dok tunggu cerita terbaru ibu, selalu ibu update kat facebook!! setiap masa.... masa bekerja, ahaks! malam selalu malas nak online. ni pun skrg dh kat pukul 1.00 pagi. curi2 masa update 3-4 story!

ok lah! enjoy reading!!


*precious moment*

Sunday, June 14, 2009

tagged tentang anak-anak

1. Anda sudah mempunyai berapa orang anak & nyatakan Girl or Boy?


So far, sepasang!! abang long uwais baru 4 tahun 10 bln, adik ameenah lak 1 tahun 5 bulan

2. Bila perancangan anda untuk menambah anak?


Takde plan pun nak dapat anak. tapi mengharap sangat tiada production until uwais dapat berjalan/berdikari sendiri. ibu sgt kesian sangat ngn uwais, im his backbone u know!! kalau uwais ada adik lagi, susah la ibu nak take care dia

3. Nyatakan nama anak anda & ape makna nama anak anda dalam islam?


Muhammad Uwais Al-Qarni ~ Muhammad - nama junjungan besar, Uwais Al-Qarni - nama seorang ahli sufi, penghuni langit. sangat taat pada ibunya yg uzur, lumpuh & buta (hrp uwais juga begitu!!)

Nur Qashrina Ameenah ~ Cahaya Istana Ibu Nabi Muhammad SAW (very the simple, maksud yg mendalam!!)

4. Siapakah yang memberikan nama anak anda?


Uwais ~ ibu yg kasi, pasal ibu memang suka giler ngn nama Uwais Al-Qarni sejak dulu. daddy plak minta ditambahkan Muhammad dihadapan ~~ don't mind!

Ameenah ~ uwais yg kasi. time preggy si kenit ni tanya ngn abglong dia baby girl nak letak nama apa, sure dia akan ckp ameenah. so ibu cari nama lain utk di add in dkt nama ameenah itew!! (nasib bkn boy yg kuar, klu boy, dia mahu ltk nama james!! lagi haru!!)


5. Dari mana tercetus idea memberikan nama anak anda?

xde dtg dari mana pun. bila preggy je, trs la cari nama


6. Sekiranya anda dikurniakan seorang lagi cahaya mata...apakah nama yang akan anda beri?

dalam senarai Shauqy, Adam, Thariq nama girl tiada dalam senarai, maybe boleh tanya kat uwais kot... huhuhu...


7. Bagi yang sudah mempunyai anak lebih dari seorang...nyatakan berapa jarak beza umur anak anda?

Uwais dan Ameenah ~ 3 tahun 5 bulan


8. Untuk kelahiran anak anda yang akan datang....anda nak girl @ boy? nyatakan sebabnyer?

x kisah boy or girl. terima seadanya!


9. Ape ciri2 persamaan anda & anak Anda?

Uwais ~ lefthanded (ibu), mata bulat (ibu), bulu mata panjang (ibu) bentuk muka (ibu-tp bila dh besor skit cam daddy plak), pendiam (daddy), love sibling (daddy), bibir (yg ni tersesat, cam uncle ali dia[adik daddy]-maybe coz dulu uncle nye suka menyakat ibu kot...)


Ameenah ~ righthanded (daddy), mata (ibu), bulu mata melentik (ibu kot!) bentuk muka (ibu) mulut bising (oh ini ibu!) rambut curly (ibu), kuat merajuk (yg ini ikut daddy!) love sibling (daddy) kulit putih (daddy)

10. Upload gambar anak anda untuk tontotan semua rakan blogger.

dah tempek gambo ni, nak gak tempek lagi, comel giler ah 2 beradik ni!!

11. Tag seberapa ramai yang boleh untuk jawab tag ni


sesaper yg sudah punya anak dalam list ibu, sila jawab!

* uwais & ameenah*

Saturday, June 13, 2009

antara pengacara Pilih Kasih & AF7



minggu lps sempat ibu menonton Pilih Kasih. program realiti tv mencari bakat baru dalam bidang lakonan. pengacanya ialah kak engku & REZA (penyampai era) jujur akui, ibu dulu sgt lah tidak suka si reza ni. sangatlah poyo ok! bila dia jadi penyampai era, makin lama makin bagus. suka lah dgr celoteh dia selain pak nil, din beramboi & nana. bila ibu nengok balik, reza mengacarakan Pilih Kasih tu, ibu rasa dia lagi bagus lah dari mamat baju pink (gambar di atas) dlm AF (mamat ni pocoyo jerk) ibu rasa kalau pak nil x mo buat come back, kasi kt reza pun hokey hape!! idup reza!!




*go reza go*


Friday, June 12, 2009

tag from JD

1.Ape perasaan anda sekarang?

Happy sebab dot dot dot.... awesome!!

2.Saya nak makan?

tingin nak mkn rojak mamak kt port klang!! semlm buat keje giler blk keje g port beli nasi ayam badrul, nak beli rojak, tutup lak semalam... xpe, esok ada kenduri kt sana, akan ku singgah mkn rojak mamak bersama famili terchenta (daddy, uwais, ameenah, mak, kakak & adik-adik! ahaks!!)

3.Saya tak suka?

***** **** ***** ******!! (its a person - sgt hadap dgn dia hokei!!)

4.Impian saya?

Jadi suri di hati daddy, ibu yg baik kepada anak2, mendidik anak2 jadi org yg berguna dunia dan akhirat. impian pertama sebenarnya ialah melihat uwais berjalan seperti rakan2nya yg lain

5.Haiwan yg saya tak suka?

org mesti x percaya, k.u.c.i.n.g (ada sejarahnya-masa part 3 kt itm, ada dlm kul 4.00 pagi ada kucing msk dlm dorm, telah lalu atas kami2 yg tgh tido. sgtlah terkejut, kucing pun terkujat, terus cakar tepi keti ibu. siap kena ambik injection coz doctor ckp takut ada infection)

6.Saya harapkan?

uwais cepat berjalan!!

7.Jika boleh putarkan mase?

nak belajar betul2 dpt result bagus2...

8.Saya pada 10 tahun akan datang?

punya keluarga yg bahagia, tiada plan penambahan ahli keluarga (oh... susah nanti if uwais x boleh berjalan lagi) semoga rezeki semakin murah...

9.Handphone saya adalah sebuah?

LG

10.Saya pernah bercinta sebanyak?

Yang pasti lebih dari SEKALI....(jangan tanya aku berapa kali ek......) (jawapan copy paste kak ida nye.. hehehe...)

11.Saya suke pada?

Muhamad Ismail Pahmi, Muhammad Uwais Al-Qarni, Nur Qashrina Ameenah, my mother, my parents in law, my brothers & sisters, bro in law, sis in law, friends dulu kini dan selamanya...

12.Kawan2 saya?

ibu punya ramai kawan, from my childhood time, schooling, uitm & colleague. tp rasanya kwn2 yg best ialah dari kecik smpi zaman uitm.... love my all friend!!

13.Pernah dikhianati?

itu sudah semestinya!! geram geram dan geram!!

15. Saat paling menyakitkan???

lembu punya susu, sapi dapat nama

16. Kalau dunia anda yang punya..Mau buat apa ek???

hapuskan terus tembakau, supaya xde org isap rokok dah!! (patut la org dok ckp psl kotak rokok skrg nih, ibu x tau pun la ni dh ltk gambo2 kesan dr menghisap rokok... maklum la org sekeliling ibu x smoking!)

17. Kamu mau TAG saper????

x mo tag sesape.. sape nak buat, buat la... =D

nota tag :- kak ida, utang settled ek, ada lagi satu postpone!

*tag*

Tuesday, June 9, 2009

sambal udang petai *nyumy*nyumy*

sangat menarik bukan??

pembuka selera ibu nih!!

tapi apakan daya,

x boleh makan la..

bukan sebab apa..

bapak asham nak balik jumaat ni...

nanti dia bising!!

petai adalah makanan larangan di rumah kami (except kalau dia xde... hehehe...)






my childhood friend

ahad lepas, ibu ke klia. jemputan kawan lama ke kenduri kawin adiknya. si "we", dah kawin pun... depa ni childhood friend masa kt port klang dulu. kami ni berjiran. seronok betul dpt jumpa kawan lama.

teringat zaman main becak, kait pelam, pastu buat colek cicah pelam kt pangkin... giler arhhh... rindu la zaman childhood!! sabtu ni, ada jemputan gak, kt port klang, harus pergi, kerna bonda ibu pun akan turut serta!! awesome!! yg seronoknya, kenduri kawin sabtu ni, betul2 kat belakang umah lama ibu, tempat bermain kami, tempat berlangsungnya wedding ibu.. wah... rindu bangat lah!!

will update about the wedding later =D

ibu with na (my childhood friend!!)



nota childhood :- ahad pun ada jemputan kawin di Port Klang Golf Resort - classmate dari darjah 1!!

*love*

Monday, June 8, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby In Red Contest

hurmm... MomBloggersPlanet Cutest Baby In Red Contest! bunyinya menarik!! ok, contest ni anjuran MomBloggersPlanet. very easy the peasy, just citer skit pasal contest ni. theme for this month is Cutest Baby In Red. present dia best wooo, sponsored by photobook malaysia & alicewonders

.

actually, ibu xde masanya nak masuk contest2 ni. ada tengok a few kawan ibu yang rajin masuk, ibu pun curi-curi masa lah join contest nih! bukan apa pun. kebetulan kami baru je berZOOM Malaysia ke Langkawi. pakai baju ala-ala sedondon gitew. saje suka-ria. saje-saje kasi anak2 gumbira!! so, check it out!!

Name : Nur Qashrina Ameenah binti Muhamad Ismail

DOB : 13 January 2008

kenapa gamaknya AMEENAH nak kena menang contest ni yekk? oh ya... tengok la gayanya, senyumannya dan yang paling penting mata yang bulat dan besar itew dan paling-paling comel ialah, AMEENAH punya bulu mata yang melentik!! sangat-sangatlah comell!! selain daripada tu, kalaulah AMEENAH menang, boleh la ibu simpan gambar-gambar AMEENAH & abang longnya yang comel-comel kat dalam photobook itew... i likeee!!





*contest*



real pix ameenah with her brother, uwais!

*penyejuk jiwa ibu*

Friday, June 5, 2009

Father's Day Contest





Father's Day Contest



anjuran



MamaTisha





*suka-ria gumbira*









Nama Daddy : Muhamad Ismail bin Pahmi
.

Nama Anak : Nur Qashrina Ameenah binti Muhamad Ismail


(a.k.a cik ameenah ketawa jerit-jerit)
.
umur cik ameenah KJJ : 1 tahun, 4 bulan


.


.


.










gambar ni actually gambar lama, time nih cik meenah kjj kocik lagi... baru 4-5 bln kot... ni la aktiviti kami kat umah. kami suka bebenor baring tengok tv. tengok lah tu. suka bebenor cik meenah kjj tido atas daddy dia... nak tau, abang long cik meenah kjj pun ada tgkp gambo cam gini tau time kocik-kocik dia. sangat lah somell hokeyy!!

.


.


.


.


kalah menang ibu x kisah pun. saje suka-suki.... hehehehe


*father's day contest*


Thursday, June 4, 2009

hangin hangin dan hangin satu badan!!

sorry ye... entri ni xde kena mengena ngn famili ibu especially anak-anak ibu or daddy.. so.. i switch from 'ibu' to 'aku' yer....

.

6 bln aku diam.. diam.. dan diam.. tadi aku dh bgtau dah yg aku dh x tertanggung, x termampu nak cover keje org lain... dah x terlarat dah... dah nak longlai dah... aku ckp, aku nak amik ass. org tu ckp, u pegi la ckp ngn bos... what a hell aku plak yg nk kena ckp ngn big bos.. dasar kecut... sakit tul hati ni... org tu ckp, kan ada org back up keje, ada org tolong2 buat keje... giler!! memang la ada org tolong... sampai bila org nak tolong.. org lain pun ada keje jugak... keje borak, keje makan, keje ngumpat, keje meeting, keje facebooking, keje baca newspaper kt internet... aku je yg x sempat buat keje2 cenggitu...

.

sedihhhhh sangat.... =( ... aku tau le aku bkn org kuat bos, aku bkn kaki kipas or air-cond bos, ish... im not that type of person okeyyy!! korang bayangkan la dari 1 org = 8 keje, skrg ni aku kira dah jadi 1 org = 16 keje. psl aku kena cover keje org yg dh resign iteww.. sangat lah hadap okey! nak muntah darah dah ni.....

.

wahai org tu... fahami lah... betapa banyaknye keje aku... keje yg aku handle x sama dgn keje *** / ***** / ***** / ***** / **** / ***** ~ keje ku sangat betimbun hokey!! walaupun co. aku cuma *** very the simple... tapi transaction, subhanallah!!

.

utk org tu yg suka dok backing org tu, ko tunggu lah... x lama lagi.. x lama je lagi... tiba saat itu, baru ko tau langit tu sejengkal je atas kepala ko... aku dh resign sok, sorry naik lorry, no more phone ringing dr *** tanya psl keje yer!! jam tu baru korang tau betapa hazabnya keje *** hokey!!

.

.

.

nota hangin :- sangat kasihan dgn seorang sahabat yg ditolak ke sana ke sini nak buat keje... sorry ye, bkn aku sengaja, tapi terpaksa *peep*

nota hangin 2 :- sangat la tidak sihat bila blk dari bercuti marah-marah... sekurang2nya aku dh meluahkan dekat org itu. terpulang pada dia!!

.

.

.

*kerje giler*

Wednesday, June 3, 2009

*from langkawi with love*



wah... abg long minum susu x hengattt

adik asal naik flight je tido!!

we belong together


muka bdk yg dh 3 hari x tido buai
jumpa buai kt umah mahsuri
sungguh la teruja!!

we bought buggy for uwais

oh gossh.. nak dukung dia x larat nih..

ibu ngn ddy x mampu nak beli mclaren ke combi ke...

dpt disney baby ni kira ok lah tu...

half price tuh!!

swimming @ resort

cute kan cik meenot time nih!!

underwater world

daddy with little princess

inside cable car

mercu tanda langkawi

i like this picture very much!!

superbly cute picture!!

famili potrait
.
.
.
.
kami ke sana x lama pun. 25 may till 28 may'09. nak jadi cerita, rezeki dtg bergolek, car rental & resort ada la plak org yg pemurah nak sponsor... x payah la tau saper... thanks to ******** for sponsoring... syukur alhamdulillah...
.
.
.
nota holiday :- balik cuti keje menimbun =( sgt hadap nak buat kerja... tgk la x sempat nak update blog pun. sgt sadis pabila keje pun terpaksa bwk blk ke rumah. oh ya, ibu hanya akan buat keje opis di rumah pabila anak2 dah tido sahaja!! selagi dorang x tido, masa byk dihabiskan utk melayan kerenah uwais & ameenah nih... hope tomorrow leh amik half day leave (evening) uwais nak jumpa dentist @ hukm la.....
.
.
.
.
.


*from langkawi with luv*

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers