Sunday, June 21, 2009

maxillofacial

meaning : Oral and maxillofacial surgery is surgery to correct a wide spectrum of diseases, injuries and defects in the head, neck, face, jaws and the hard and soft tissues of the oral and maxillofacial region. It is a recognized international surgical specialty



apa ke hal ibu neh?? tetiba nak citer psl gigi nih? dah takde benda lain ke nak citor?? huhuhu... xde apa lah... ni citer lama. citer sape? citer anak ibu lah.. ibunya ni kan busy semedang asyik dok pospond appointment giginya... aritu, ibu curi-curi masa pegi bawak dia g HUKM. appointment pukul 2.00, sampai2 dah ada dlm 3-4 org dok tungguh... gosh... ok la x kisah.. tepat kul 2.oo, dorang bukak pintu. memandangkan ni first time uwais nye appointment, ibu pun gi la ada 1 chinese mommy ni. dia kata x lama sangat... alhamdulillah...

lepas dh dapat nombor bagai, ibu pun tunggu la sampai turn uwais ibu masuk. entertain by dr chinese muda. ok la.. peramah juga. kadang2 kalau dr x peramah, x banyak cakap, muka garang, anak2 x suka (thru my experience bawak uwais) pas dia checking, he and senior doctor come out with recommendation. need to do maxillofacial.

huhu, nama uwais masih dalam waiting list. not sure bila nak pergi untuk operation. hukm akan call 2 weeks before operation. cuti lagi... sekurang2nya 3 hari. daddy pun on. mohon untuk cuti lah ye en. mail!! don't forgetting the GL as w ell!! (uishh kalau xde GL kena bayar RM 500.00 wooo!!) so, ibu masih menanti panggilan dari hukm!

pssstt :- menurut cerita nurse. kena admit ward hari selasa, operation will do on wednesday or thursday. caranya : dr akan tidor kan uwais (dlm erti kata lain, bius) so kalau ada 6 gigi yang rosak, diorang akan buang 6-6 sekali. so bila sedar, dia x kan rasa apa2 pun. tau2 gigi dah xde... (rongak!!) kalau ikut2 ibu, rasa2 gigi uwais yang rosak ada dekat 10! xpe lah bang... nak elok.. nak baik... dr kata, kalau dia x sakit gigi, ngak apa-apa kok.. kalau dia sakit, it will effect sampai pipi dan mata... boleh bengkak. so ibu ada cakap, dia x pernah ngadu dia sakit gigi. dr said, kita buat before dia mengadu sakit.. nanti lagi susah.... masalah lain lak muncul kang... baik dr.!!

nota gigi uwais :- menurut dr hasnida, masalah gigi uwais bukanlah disebabkan makan gula-gula or cokelat. tapi disebabkan kekurangan pertumbuhan (untuk gigi) sewaktu uwais dalam kandungan. biasanya ia akan berlaku dlm tempoh usia kandungan 8-9 bulan. memandangkan uwais lahir 7 bulan, sebab tu la gigi dia bermasalah... (tapi uwais hari2 gosok gigi & lidah tau!!)

*maxillofacial*



3 comments:

suealeen said...

gigi Syafiah pula sebatang tu terkangkang sket.. entah sebab apa.. nanti tu kena check jugalah tu... dia tu tumbuh gigi 2 batang sekaligus masa umo 8 bulan (corrected age).

Jake's Daughter said...

menurut dr hasnida..
akak x pernah jadik dr mala...hehehe...

Bed said...

semekom tuan rumah.....
heeeeee ko follow blog aku tau.....
baru sempat terjah blog ko ni....

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers