Wednesday, August 26, 2009

Uwais is turn 5 today!!


assalamualaikum.... salam sejahtera, syukur kehadrat Allah Subhanawataala ibu dan keluarga dikurniakan kesihatan yang baik... hari ni 26.08.2009 bersamaan 5 Ramadhan 1430H. 5 tahun lepas, 5 Ramadhan 1426 , abah telah kembali ke rahmatullah... (tahun Masihi 19.10.2004) kejap je masa berlalu dah 5 tahun abah tiada... rasa lain sangat.... Al-Fatihah untuk abah...


Harini, 26.08.2009 ~ my prince is turning 5!! yeay... happy birthday sayang... semoga abang panjang umur, dimurahkan rezeki & dilindungi Allah senantiasa... ibu rasa sekejap je abang dah besar, dah jadi anak bujang ibu... sesungguhnya abang & adik adalah rezeki dari Allah untuk ibu dan daddy, permata hati kami, peghibur duka & lara kami, penguat jiwa dan segala-galanya...


ibu senantiasa doakan abang, semoga abang beroleh kesejahteraan sentiasa, semoga abang belajar rajin-rajin (sila kalahkan daddy yer sayang!), semoga abang jadi anak yang soleh, abang yang soleh, tabah menghadapi ujian dari Allah... ibu tau, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul, i know what your feeling, sayang... semoga abang tabah selalu!!


pagi tadi, awal-awal lagi ibu dah wish birthday untuk dia, katanya, acik dah belikan dia cake. wah, suka lah tu. (uwais hantu cake!) uwais request nak transformers. nak 2 katanya, satu nak kasi adik... uwais.. uwais.. itu lah uwais, sayang betul dia dengan adik dia tu... takpe.. takpe, nanti daddy belikan, coz ibu akan bagi hadiah special untuk uwais... abang tunggu tau! nanti ibu post kt JB.


Abang, ibu senantiasa doakan abang, sehingga putus nyawa ibu, semoga uwais tabah hadapi ujian Allah untuk abang, terima qada' & qadar ketentuan Allah, segala yang Allah jadikan ada sebab musababnya... terimalah dengan reda... dan jangan sekali-kali abang berputus asa, banyakkan excercise, dengar cakap ibu, daddy, atuk, nenek, teacher... insyaAllah semuanya will be ok! abang, no matter what, i will support you, until the end of my life!!


happy birthday abang, ibu, daddy & adik love you sayang!!!!!






*5 years of miracle*

Monday, August 24, 2009

salam ramadhan

salam ramdhan semua!!

sorry la entri ni muncul lepas 3 hari kita berpuasa.

ibu x berkesempatan nak auto-publish post ni.

busy semedang!!

puasa pertama, ibu menyambutnya kat segamat.

sempena dengan hari jadi ibu,

hadiah??

jangan mimpi la nak dapat!!

daddy, memang susah nak bagi hadiah,

kalau mintak tu, bertahun baru dapat...

daddy... daddy...

pagi day 1 puasa,

as usual, ibu ke jakel lah (haruss...)

ada beli kain skit + beli kain cotton untuk baju tambahan

baju kurung & baju melayu abang long

sempat ke ibu jahit aaaa??

then pegi cari bekas letak kek potong

di pesan ali.

tengahari sampai kat umah,

amazing!!

ibu tidur!!

3 beranak tido, maybe penat kot...

petang dalam 5.45

kami ke bazar ramadhan kat bandar,

makkk aihhh... ramai tuh...

parking pun takde

nasib la kt ujung tu ada 1 parking, orang x perasan kot,

terus kami parked situ

beli otak-otak, atuk kirim ayam goreng, then ibu beli air mata kucing

pastu jalan2, ternampak la plak orang jual

air katira!!

alamak... menyesal ibu beli air mata kucing tu..

tapi ibu x beli pun air katira, pasal ramai giler orang kat gerai tu...

takpe... takpe

jumaat ni daddy balik sini,

sabtu ajak dia g bazar ramadhan kat stadium, sure ada orang jual

day 2 puasa, pagi bawak cik meenah g klinik

dia batuk & flu

~now ibu pun dah berjangkit =(~

then pegi opis daddy

subhanallah,

sepah giler meja!!

sumpah x nampak meja langsung

penuh ngn assignment & test student jer!!

and... done!!

ibu dah kemaskan,

sapu sampah, cuma x betulkan langsir je

(roll dekat langsir tu dah patah, so x leh sangkut langsir)

sure arini piee masuk keje

dia terkejut gaban tengok meja daddy kemas giler

ekekeekeke..

so petang, ibu naik bas kul 4.00 balik ke shah alam...

*ihya ramadhan*

Saturday, August 22, 2009

befday ibu

assalamualaikum!!

hari ni, genap umur ibu 29 tahun. ibu bersyukur sangat diberikan kesihatan yang baik, sudah punya keluarga, suami & anak-anak... punya kerjaya yang so-so... punya ibu, mertua, siblings, in law yang baik... syukur alhamdulillah...

dalam usia ini jugak, ibu dikurniakan suami yang baik (baik ke??), full of humour, serious and always give his hand for help... (especially bab basuh + sidai baju!!) selain tu ibu bersyukur dikurniakan anak-anak yang comel, sungguh... kehadiran abang & adik betul2 buat ibu bahagia.... kalian la peneman di kala ibu berduka, kalian la penenang jiwa ibu kala ibu dihambat kerja yang berlambak di opis + gaduh ngan bos...

as usual, daddy xpenah pun buat any celebrations for ibu, hatta nak beli kek sepotong (kedekss kan!) hadiah pun jejarang ibu dapat (this is signal, daddy!) semasa entri ni dipublished, ibu baru je arrived segamat, jam 1.52 in the morning. tengok la kot2 ada surprise from daddy... eleh... macam ada, jangan perasan la ibu...

kompom penat, tapi nasib la balik naik train, ibu amik katil, senang skit ngn cik meenah..... balik sok naik bas sajer, terus turun klang, dokek skit ngn umah.. tp tu la tu, BIL baru called maghrib tadi, dila anak mak long kirim tauhu bakar 2 kotak la pulak... sib baik balik naik bas, nnt daddy terus angkat kotak tu ltk bawah bas....

eh... apa la ibu melalut, tadi dok citer pasal befday....

actually banyak ibu wish for my birthday; handphone, wallet, watch, perfume, bag....

agak.-agak, daddy kasi yang mana yer???

nota befday :- masih hutang satu entri dengan anda about my works, i will split into 2 entries ok! tunggu... oh ya, both entries maybe ibu akan password kan, so sape nak baca, i will give the password okey!!

*happy birthday*

Thursday, August 20, 2009

picture shows thousand word....


malam tadi, berwebcam ngn uwais


i love him so much,

no matter what happen,

up and down, in & out

i love u & adik more than everything in this world!!

.
.
.
(ibu sayang daddy juger....)





*peace, love & empathy*

Tuesday, August 18, 2009

< its a SIGNAL okey!! >

pagi tadi

akhirnya...

daddy sudah bersuara

.

.

.

.

.

.

.

.

.

"ibu, bila nak resign?"

.

.

.

.

.

huh... macam tepat je waktunya...

pasal apa?

lets check it out

on next blog!!

(tapi ntah bila dpt update, tunggu....)

.

.

.

.

*i love to be mrs. ismail*

Saturday, August 15, 2009

~~~

arini x buat apa-apa

duduk di rumah sajork...

Thursday, August 13, 2009

ophthalmology -> fisiotheraphy -> OT

isnin ~ ibu cutik... apply for 1 day. tp ibu de pesan kat bos, kalau abis cepat, ibu akan msk half day petang.... pagi, uwais ada appointment kat HUKM. as usual, fisio & OT. appointment @ 10.00am. Turut serta, nenek, atuk & uncle Uwais. wah... meriah gitew!! adik??? ibu antor pegi taska... x kosa nak bawak, nak jaga abang lagi... actually Uwais senang je nak jaga dia, dia jalan guna kaye walker dia. tapi tulah, kena control2 gak, takut jatuh or dia penat. kena stop dulu... tp uwais ni hati dia kental.. kuat semangat.. (semangat yer.. bukan segamat!) (oh ibu sungguh kagum!!)

sampai hukm is around 9.15 in the morning. no parking!! giler argh... tu le pasal, sape suh kuar lambat lagi... (padan muka!) so, ibu ckp ngn my BIL parking kat luar lah, then jln msk dalam. ok.... thank God ada parking. lepas parking terus melintas jalan dpn spital tuh... pegi mana?? kaferia. breakfast dulu. pas beli bubur, ibu g register dulu.. then naik balik ke cafe sarapan. dalam kul 10.15am, ibu & uwais trn ke gym, PIL & BIL lak tunggu mak long nakhoda datang, nak ke san peng, beli kain jersey, utk lapik meja makan ali. kat situ je yg jual kain jersey bidang 72"...


pergi fisio as usual. teacher azizah arini EL, her son, iskandar, tak sihat la plak, ganti terapis lain, baik juger.... hari ni uwais jalan guna tongkat, yg ni ok skit, pasal, dia bagi yg berat skit, so boleh la uwais jalan tanpa bantuan ibu pegang kat blkg dia... plan nak beli... dalam rm 500 le jugak, xpe, cuba usahakan!! selain jalan guna tongkat, uwais naik turun tangga, electrotherapy, sit & stand. tu semua untuk stimulate muscles dia... dekat2 pukul 12.00 uwais habis fisio, pas ni nak kena ke Ocupational Therapy (OT) lak.


uwais using his crutch


selalu kalau pegi OT, ibu make sure ibu duduk sekali dalam bilik tu dengan terapis dia. dah banyak komplen patient dekat department ni. lomah je lutut den nak pegi OT ni. tapi ari isnin lepas, it was different, kerna apa?? pasal terapis uwais on leave, so dia punya department head yg take over... awesome!! dia memang bagus. x macam staff dia. rasa nak je ringan mulut cakap ngan faezah itu! masa sekejap je berlalu, BIL pun dok tepon, katanya dia tgh makan kat nasi ayam kampung velledrom. wah.... sedap tu, then siap tanya mau ditapau ka?? harus bro!!

nasi ayam kampung velledrom~~syorga!!

lepas amik next appointment (06.10.09) lama lagi tuh~~ibu not prefer datang fisio time puasa, (oh sungguh letih!) so, ibu set time for OT & fisio sama date (speech therapy pada 18.10.09 pun ibu mau tukar ke bln 10!), ibu & uwais naik ke lobi, uncle ali uwais blm nampak lagi.. then kami tunggu la kat situ. pas uncle sampai, diorang antar ibu ke ofis, uwais-atuk-nenek-uncle ali nya pun balik la ke jb..... (sedihnya!) ms belok depan summit, uwais cakap ngn ibu, "ibu, cepat salam!" bertuah punya budak... mau halau ibu pulak, mentang2 la jadi cucu kesayangan atuk & nenek, satu2nya cucu jantan atok!! malam pun tak mau tido ngan ibu =(


rabu ~ sepatutnya uwais ada appointment ophthalmology kat hospital selayang, tapi coz uwais xde, ibu pun nak la mintak postpone appointment dia. dari hari isnin membawa ke selasa, selasa ke rabu, asyik lupa ajer nak call tukar appointment, baru petang tadi ibu ingat nak call. so, next appointment uwais utk klinik mata ialah pada 29.10.09. ibu mintak untuk 06.10.09 (sama as hukm's appointment), tapi nurse tu cakap, kalau 06.10.09 xde jumpa pakar lah, just checking mata sajer! x kisah la x payah tukar.


itu sajelah citer uwais dgn terapi-terapi nya! penat, tapi mengujakan!!






sedang ibu google picture, jumpa gambar ni, sangat cute bukan?

sama macam uwais & ameenah!

ameenah selalu saje nak membantu abang dia!

oh, sungguh ibu kagum mempunyai anak2 sebegini, sumpah!!




nota fisio :- sangat kagum bila uwais sudah mengenali huruf! siap sebut di hadapan teacher OT dia lagi!!

U is for Umbrella or Uwais...

K is for Kite, or in malay, layang-layang!!

A is for Apple

M is for Moon!!

Y is for Yoyo

Z is for Zebra

C is for Cat!!

sungguh kagum bila dia baca sendiri tanpa bantuan ibu!!


menitis air mata ibu nak....





*permata bonda*



Monday, August 10, 2009

~~PERKAD~~

PERKAD 1999

ahad ni, bertempat di padang kawad uitm shah alam, akan diadakan pertandingan kawad kaki antara fakulti, PERKAD... wah giler tuh... lama sih ibu x pegi tgk, last pergi rasanya 2 thn lps kot..

huhu... seronoknya!! dapat jumpa kawan2 lama, senior junior.. masing2 dah berjanji nak jumpa... giler arghh!! sure dorang nnt terkejut beruk tgk ibu kan! dulu ibu selim melim, la ni.... ekeke... xpelah, daddy kasi cukup makan, pakai...

ingat lagi masa PERKAD'99, time tu ibu jadi parade komander utk B coy, lawan almost 15 fakulti. huhu.. fakulti kitorang x menang pun (almaklum la x ckp latihan, kawad berterabur). time tu elly jadi penanda kanan, ridzuan jadi penanda kiri. time tu gak 3 org je parade komander perempuan. ibu, shikin ngn lg sorang sape ntah x ingt, H coy (law fakulti).. time tu ibu dapat parade komander terbaik (no.3) ok lah tu kan, pasal yg no. 1 & 2 tu lelaki yg menang. cehh terkenang nostalgia laks... no. 1 bdak AD tu (ya ampun, lupa nama~bed kalau ingt recall aku key!), no. 2 best fren aku~din... so wonderful moment lah time tu, plak tu time tu befday ibu.. best arh.. dpt hadiah lagik.. ~~ ohho.. time tu saya x kenal bapak asham lagik... (dia sgt sombong & berlagak time tu yer!!)~~ ya ampun daddy!!!

ni salah satu kenangan manis la masa zaman komander dulu... kalau nak ikutkan banyak lagi.. LIBK, refreshment, OPKIM semualah best... lagi pun kami from different faculties, ibu jarang pun join bdk2 account dulu, almaklumla, bdk2 account dulu semua anak2 org kaya, anak2 dato' datin, so, malas nak join.... ibu cuma join komander + kolej jerk...





nak gak menyelit...
time ibu dpt
Parade Komander Terbaik No. 3
~~bayangkan kena bg order kasi 1 padang kawad dengar~~


nota perkad :- bed, moh kita g perkad!!



*kenangan terindah*

Friday, August 7, 2009

projek mega

salam readers, lama ibu x berblogging... lately ni sibuk sikit lah.. mana ngn keje opis lagi, keje kt rumah lagi, projek mega lagi... ekekeke...

so skrg dah pagi jumaat, mata masih segar lagi... dok layan fb, blog, af3 & menjahit!! yess.. sekarang ni ibu dok sibuk menjahit baju raya utk daddy & anak2... tahun ni first time nak jahit baju utk depa... baju kurung tu x kisah sangat, pasal since sekolah lagi ibu dah jahit sendiri baju sekolah... ni bab nak menjahit baju melayu tough skit. dulu penah buat sekali je baju melayu uwais, ni nak menjahit baju daddy... boleh ke ekk??? bab seluar, ibu ckp ngn daddy, ibu cakap suar daddy buat jerut je lah ye, x yah zip2... hehehe... daddy ckp... hmmm... apa2 lah...

esok, daddy balik. jemput dia as usual dkt pudu kul 9.30 malam, then anjang-uwais-ameenah will send us to pak long's house kt nakhoda. esok ada kenduri kat area2 situ... huhu.. x sabo nak jumpa uwais malam nanti!!

maybe sabtu baru balik umah sendiri.. betimbun baju daddy nak basuh, katanya.. rajin benor dia bawak baju kotor balik sini... dasar lelaki, malas nak basuh sendiri...

ok la guys,

nak sambung jahit baju ibu skit...

nota jahit :- ada a few fren nak mintak tlg jahit baju melayu / langsir umah.... boleh ke ibu ekk??

*i love sewing*

Monday, August 3, 2009

uwais.. uwais.. uwais!! ~~not forgetting adik as well~~


balik dari klinik, bawak adik sebelah tu ada barber,
trs ckp nak potong rambut...
layan jelah...











adik ngn abang~~dalam van atuk..



mesti sibuk nak kiss adik dia


uwais yang suka tangkap gambo sendiri




sempat menyelit..
gambo adik 'rimau' dok tido
kepenatan baru balik dr jb malam tadi...
ekekeke...

*hug*


:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers