Thursday, August 13, 2009

ophthalmology -> fisiotheraphy -> OT

isnin ~ ibu cutik... apply for 1 day. tp ibu de pesan kat bos, kalau abis cepat, ibu akan msk half day petang.... pagi, uwais ada appointment kat HUKM. as usual, fisio & OT. appointment @ 10.00am. Turut serta, nenek, atuk & uncle Uwais. wah... meriah gitew!! adik??? ibu antor pegi taska... x kosa nak bawak, nak jaga abang lagi... actually Uwais senang je nak jaga dia, dia jalan guna kaye walker dia. tapi tulah, kena control2 gak, takut jatuh or dia penat. kena stop dulu... tp uwais ni hati dia kental.. kuat semangat.. (semangat yer.. bukan segamat!) (oh ibu sungguh kagum!!)

sampai hukm is around 9.15 in the morning. no parking!! giler argh... tu le pasal, sape suh kuar lambat lagi... (padan muka!) so, ibu ckp ngn my BIL parking kat luar lah, then jln msk dalam. ok.... thank God ada parking. lepas parking terus melintas jalan dpn spital tuh... pegi mana?? kaferia. breakfast dulu. pas beli bubur, ibu g register dulu.. then naik balik ke cafe sarapan. dalam kul 10.15am, ibu & uwais trn ke gym, PIL & BIL lak tunggu mak long nakhoda datang, nak ke san peng, beli kain jersey, utk lapik meja makan ali. kat situ je yg jual kain jersey bidang 72"...


pergi fisio as usual. teacher azizah arini EL, her son, iskandar, tak sihat la plak, ganti terapis lain, baik juger.... hari ni uwais jalan guna tongkat, yg ni ok skit, pasal, dia bagi yg berat skit, so boleh la uwais jalan tanpa bantuan ibu pegang kat blkg dia... plan nak beli... dalam rm 500 le jugak, xpe, cuba usahakan!! selain jalan guna tongkat, uwais naik turun tangga, electrotherapy, sit & stand. tu semua untuk stimulate muscles dia... dekat2 pukul 12.00 uwais habis fisio, pas ni nak kena ke Ocupational Therapy (OT) lak.


uwais using his crutch


selalu kalau pegi OT, ibu make sure ibu duduk sekali dalam bilik tu dengan terapis dia. dah banyak komplen patient dekat department ni. lomah je lutut den nak pegi OT ni. tapi ari isnin lepas, it was different, kerna apa?? pasal terapis uwais on leave, so dia punya department head yg take over... awesome!! dia memang bagus. x macam staff dia. rasa nak je ringan mulut cakap ngan faezah itu! masa sekejap je berlalu, BIL pun dok tepon, katanya dia tgh makan kat nasi ayam kampung velledrom. wah.... sedap tu, then siap tanya mau ditapau ka?? harus bro!!

nasi ayam kampung velledrom~~syorga!!

lepas amik next appointment (06.10.09) lama lagi tuh~~ibu not prefer datang fisio time puasa, (oh sungguh letih!) so, ibu set time for OT & fisio sama date (speech therapy pada 18.10.09 pun ibu mau tukar ke bln 10!), ibu & uwais naik ke lobi, uncle ali uwais blm nampak lagi.. then kami tunggu la kat situ. pas uncle sampai, diorang antar ibu ke ofis, uwais-atuk-nenek-uncle ali nya pun balik la ke jb..... (sedihnya!) ms belok depan summit, uwais cakap ngn ibu, "ibu, cepat salam!" bertuah punya budak... mau halau ibu pulak, mentang2 la jadi cucu kesayangan atuk & nenek, satu2nya cucu jantan atok!! malam pun tak mau tido ngan ibu =(


rabu ~ sepatutnya uwais ada appointment ophthalmology kat hospital selayang, tapi coz uwais xde, ibu pun nak la mintak postpone appointment dia. dari hari isnin membawa ke selasa, selasa ke rabu, asyik lupa ajer nak call tukar appointment, baru petang tadi ibu ingat nak call. so, next appointment uwais utk klinik mata ialah pada 29.10.09. ibu mintak untuk 06.10.09 (sama as hukm's appointment), tapi nurse tu cakap, kalau 06.10.09 xde jumpa pakar lah, just checking mata sajer! x kisah la x payah tukar.


itu sajelah citer uwais dgn terapi-terapi nya! penat, tapi mengujakan!!






sedang ibu google picture, jumpa gambar ni, sangat cute bukan?

sama macam uwais & ameenah!

ameenah selalu saje nak membantu abang dia!

oh, sungguh ibu kagum mempunyai anak2 sebegini, sumpah!!




nota fisio :- sangat kagum bila uwais sudah mengenali huruf! siap sebut di hadapan teacher OT dia lagi!!

U is for Umbrella or Uwais...

K is for Kite, or in malay, layang-layang!!

A is for Apple

M is for Moon!!

Y is for Yoyo

Z is for Zebra

C is for Cat!!

sungguh kagum bila dia baca sendiri tanpa bantuan ibu!!


menitis air mata ibu nak....





*permata bonda*



7 comments:

Noina said...

hurmm..banyaknyer..kena tanya akak nih..mcm2 terapi untuk Uwais..Ina sendiri pun kdg2 blur..nak mintak terapi2 nih buat kat Nabila.dorang bukan suggest kat kita..kita yang kena tanya..ke ina ni cepat sgt mintak mcm2 kat dorang nih?

Noina said...

hurmm..banyaknyer..kena tanya akak nih..mcm2 terapi untuk Uwais..Ina sendiri pun kdg2 blur..nak mintak terapi2 nih buat kat Nabila.dorang bukan suggest kat kita..kita yang kena tanya..ke ina ni cepat sgt mintak mcm2 kat dorang nih?

ibu_uwais_ameenah said...

ina, uwais pegi terapi 3 serangkai ajer, fisio, OT & speech. speech pun lps ni akak nak terminate dah coz dia pun dah banyak sangat mulut!! cuma continue for fisio & OT, OT utk dia stimulate tangan dia, supaya dia boleh memegang etc... utk uwais akak lebih fokus pada cara dia pegang pencil & bentuk tulisan.. yelah uwais pun dah besar kan. x lama lagi sekolah. ina boleh cuba untuk nabila holding ball ke, toys ke, campak2 barang, tu untuk focusing dia (cehh cam akak lak yg terapis nya!) jangan malu nak tanya, tu semua untuk masa depan anak kita jugak...

nabila ni ina dapat thrase dari kecik x pe, atleast cepat kita nak bertindak. uwais dah dkt setahun baru perasan (coz uwais CP is minor) yang penting usaha+doa+tawakal insyaAllah Allah permudahkan...

jangan cepat berputus asa!!

suealeen said...

wahhhhh.... akak kberkongsi kegembiraan itu. sukanya... alhamdulillah..

ibu_uwais_ameenah said...

akak... lamanya x sembang!! rindu!!

Anonymous said...

rambut kiting macam minah.....

ibu_uwais_ameenah said...

anonymous~mmg kinting cam meenah...

mcm kenal sajer... mcm dkt saje ngn keluarga saya... sape ye!

thanks being my silent reader!!

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers