Wednesday, September 30, 2009

hope Uwais can be like her...

Hope Uwais can be like her... amin!!

(Uwais, sila kalahkan daddy yer sayangggg.....)

petikan dari Harian Metro @ 30 September 2009

Rezeki anak bertuah

Oleh Zaitie Satibiam@hmetro.com.my

MARAN: “Syukur kepada Allah kerana tidak menduga anak saya yang menghidap penyakit berkaitan tulang sejak lahir mampu menjadi penerima anugerah khas sempena Majlis Konvokesyen Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ke-25 pada 10 Oktober ini.

“Saya berharap anugerah itu dapat menaikkan semangat anak-anak lain untuk cemerlang dalam hidup serta mendorong golongan kurang upaya supaya tidak menjadikan kecacatan sebagai penghalang untuk berjaya,” kata guru Sekolah Agama Rakyat (SAR) Jengka 19, Mohamad Aminillah, di sini, semalam.

Mohamad, 66, bapa kepada Syarifah, 24, pelajar ijazah Sarjana Muda Undang-undang universiti itu yang menderita penyakit tulang dikenali Cerebral Palsy dan Brittle Bone menyebabkannya terpaksa bergerak menggunakan kerusi roda.Dia ditemui di rumahnya di Felda Jengka 19, di sini, selepas dikunjungi rombongan pegawai UIAM Gombak diketuai Penolong Pengarah Pegawai Perhubungan Awamnya, Abdul Latif Abdul Rahman bagi menyampaikan kad jemputan untuk ibu bapa menghadiri konvokesyen berkenaan dijadualkan berlangsung pada 10 hingga 12 Oktober ini.

Turut sama dalam rombongan itu, Penolong Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Pelajar UIAM, Shahrizad Sa-idulhaj dan Pegawai Kuliyah Undang-undang UIAM, Norazimah Azharul Abidin. “Setiap manusia ada bahagian masing-masing dalam kehidupan seperti direncana Allah. Namun, manusia diberi kudrat untuk memilih dan merubah segala ketetapan dengan doa dan usaha".“Justeru, saya bersyukur kerana anak saya mampu mengatasi kekurangannya untuk berjaya setanding dengan insan normal lain,” katanya Mohamad.

Menurutnya, Syarifah tiada di rumah ketika keluarga mereka dikunjungi pegawai UIAM kerana bertugas sebagai peguam persekutuan di ibu pejabat Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

notes :- Uwais pun Cerebral Palsy patient (CP Diplegia). semoga Uwais kuat semangat ye nak!! ibu always be your backbone..... forever!! thats my promise!!!

*CP*

"kata kerja..."

cerita sakit hati...

ni cerita before raya,,

boleh tak yyy ni cakap,

"xxxx, tolong prepare ba nih... fotostat siap2, pas dkt xxxxxxxx... nanti khamis (24/9) yyy tolong hantar kan. yyy keje hari khamis..."

(apa kejadah nak suh aku prepare fotostat segala.. kalau dia keje... dasar pemalas!)

sudahnya....

isnin lepas, tanya la SS ni, yyy tu dtg keje ke khamis jumaat.. then SS cakap, mana ada, dia apply cuti... sama ngn adik dia....

ciss.... gua sudah kena tipu da....

bukan gua sorang ajer, abis dia canang 1 floor dia keje...

maybe yang tau dia cutik bos aje la kot...

biasa la, dasar kaki kipas.. kaki air-cond~~

meluat!!






nota kipas :- sudah sudah la...



*saya bukan kaki kipas*

Tuesday, September 29, 2009

zzZzzzZZzzz...

malam tadi adik ngamuk... meragam...

menangis jer...

meracau ntah apa2....

dari kul 8.00pm

sudahnya...

dalam kul 10.00, telefon razak (neighbour)

kebetulan dia baru je balik rumah

hajat nak tanya2 kot2 dia kenal2 ustaz kat area rumah..

dia kata bawak pegi FIL dia...

x jauh pun, kat felda BC jer..

syukurlah pakcik tu pandai berubat....

even dia keje time tu

kalau budak2, 2-3 pagi pun dia tolong...

tapi ok sikit la

even malam every one hour, dia menangis...

sampai razak pun leh dgr (he called me @ 0015)

umah dia selang 2 bijik dr umah kami..

giler lah adik ni...

harap-harap malam ni xde apa2 lah

please pray for us ya!

nota zZz :- saje nak bagitau ibu zzzzZzzzZzzz....!!

*adik oh adik*

Saturday, September 26, 2009

welcome to the new world of CDing!!


welcome to our family!!

ibu just bought cloth diapers (CD) for cik ameenah k.j.j

sajeje beli, nak try orang cakap boleh jimat betul...

so far baru pakai 1 week,

boleh tahan lah

even melabur untuk beli CD ni makan $$$ yang agak besar lah...

thanks to linda yang sudi jual pada kami

kebetulan plak linda tengah buat cheap sale CD tu,

so ibu membuat rembatan lah!

hambikk ko, sekali order 15 pieces!!

tapi bkn le cik meenot tu punya semua...

cik meenot 3 pcs jer, cik aini 2 pcs, selebihnya kawan akak punyer

al maklum la, linda tgh buat offer, kan linda, kan? kan? kan???







nota raya :- will upload story about raya later, busy berkumpul sekeluarga, adik-beradik, sanak saudara, sampai xde masa nak buka FB or blog!!

*raya~raya~raya*

Friday, September 18, 2009

bon voyage

bon vage untuk awek boboy (my bro)

yang baru je barangkat ke UK

further her study

flight pagi tadi kul 1.00am

aloh loh loh...

mesti syahdu je kan

pasal 3 hari je lagi nak raya

kena fly g UK lak...

semoga selamat la hendaknya...


*dendang perantau*

Thursday, September 17, 2009

d-i-m

do-it-myself
giler hebat tak??


maaf

bukan ibu cakap ibu hebat,

tapi kalau dah berani jahit baju melayu + seluar berzip,


kira hebat lah tu kan??

walaupun jahitannya idok le kemas


cam korang antar kat tailor tu...

tapi...


tapi...

tapi...


i'm satisfied!!

baju je, seluar waktu pic taken, belum siap lagi

its mine, kain malas nak snap, but ibu buat kain belah depan

abang long punya

last but not least, kakak punyer



*baju raya*

Tuesday, September 15, 2009

feveret food time raya~~




arini nape ntah

bebudak kt opis ni dok cakap pasal makan

ada yg lapar, x sahur lah

ada yg nak makan nasik lemak ngn teh tarik lah..

me??

pun tak terkecuali...

mau makan apa yer....

makan L.E.M.A.N.G

giler arghhh kalau time raya tak dapat benda ni

rasa hidup tak sempurna kot (ceh konon!)

kalau bab lemang paling suka

tang pangkal tu... tang lembik-lembik tu...

wah... syorgaaaa...

tapi...

tapi...

tapi...

tahun ni raya jb...

jb mana de lemang

bak kata liza salim,

kat jb banyak lontong kering...

huh...

kalau ibu beli lemang, nan ado orang nak makan

ibu melantak sensorang... (ikekeke)

lontong kering pun lontong kering la...

pun

i like jugakkkkk...


*craving*

Sunday, September 13, 2009

hujung tahun

di suatu ketika...

ddy : ibu, hujung tahun kita nak bercuti kat mana?

ibu : nak pegi mana?

ddy : mana-mana la, bawak anak-anak...

ibu : pegi laut lah, anak-anak suka swimming...

ddy : abis tu nak pegi mana,

ibu : cherating ke... (walau penah pegi dulu, nak jugak pegi lagik...) x kan PD kot, dah selalu pegi


ddy : laut ek...

ibu : haaa... kalau tak pun, pi ******* ke, ***** ***** ke....




ddy : ok... ibu g survey.......

ibu : (hurm....ibu lagik.... takpe janji ibu x kuar duit... hiks.)






*zoom malaysia*

Thursday, September 10, 2009

finally i found it here~~awesome!!

tadi balik keje ke bazar ramadhan fasa 2

ater, minggu ni minggu malas memasak

so ke bazar le kiranya menyinggah.

sedang berkira-kira nak membeli juadah

(walaupun sudah ku beli popia basah & murtabak)

ibu terdengar la couple belakang ibu cakap

"eh, air katira, air apa tuh??"

what????

~~air katira~~

zass

ibu pun terus menoleh... terus terpandang gerai menjual air.

memang ada air katiranya...

terus la membeli...

.

.

.

.

.

raso dio???

nan ado

idok le sodap bobonar..

ibu kasik 2 1/2 bintang

*air katira*

Tuesday, September 8, 2009

Bilat Hinged AFO in da house

finally,


dapat gak ibu ke HUKM g amik

Bilat Hinged AFO uwais...

deposit aritu rm 50

bayo semalam rm 180

so total overall : rm 230

huh....

bendalah ni x dapat claim mana-mana

hanya leh tolak income tax je dik non....

semoga rezeki kami sentiasa murah...

amin!!

.

.

.

.




*AFO*

di kala ibu berehat seketika... ada org plak take over...

pantang ibu stop kejap...
dengan pantas nye si kenit ni terjah mesin ibu...
adik... adik...



ni apa pesen da adik oooiiii....
.


sampai juling bijik mata
ngukur kain ye cik meenah....


wah... wah... brilliant....



finally....

cakk.....

ada org nampak gambo dia kena snap....




nota menjahit :- sila abaikan ke'sepah'an umah ibu yer....


* cik meenot*

:: rindu ::

tinggal 10 hari jerk...

10 hari jer ibu...

sabo yer ibu.....








*love*

Sunday, September 6, 2009

price scan

tengok le aksi si kenit ni men'price scan'... ni belajar dari abang dia lah ni...














*adik.. oh adik..*

Thursday, September 3, 2009

~~tulang rusuk~~

WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?

LELAKI : Kamu!!!

WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti).

Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah.

"Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat dimana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI : Apa khabar?

WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI : Belum.

WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan.

Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat....

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

nota cinta :- peringatan untuk diri sendiri dan anda juga!

*love*

Tuesday, September 1, 2009

shopping raya... almost done!

salam... 3 hari cuti ibu x update blog. bukan apa, saja nak abis kan masa with famili (walau x cukup korum coz abanglong @ jb) tapi hati still ingat kat dia... almaklum la.. pas ni x jumpa daddy dah, raya sok baru jumpa...

so, ibu nak citer kisah dari hari jumaat petang, time ibu nak amik daddy. ameenah ibu tinggalkan kt umah akak. so, pas balik keje, ibu terus g umah akak. daddy sms ckp x yah kuar awal2, psl dia msh kt seremban. tunggu, tunggu sambil sembang2... then terus g bazar ramadhan, beli juadah utk daddy berbuka nanti. then dalam pukul 7.00 daddy sms, katanya dah sampai tol sg. besi. ibu pun ingat nak kuar jelah terus, maklum la, bangsar pun jammed gak... dapat sms lagi, cakap serdang jammed!! ibu decide nak kuar je terus, giler slow x ingat ibu bawak keta. sampai depan maybank, dalam 7.20.. daddy xde lagik, call dia jap (time tu hujan.. keta banyak lak tu) then daddy cakap dia kat flat dekat DBP, hu mak aii... jauh lagi tuh.. xpela, ibu tawaf depan dataran dulu (pasal parking pun x betul time tu, takut plak kena sondol keta cumel ku ituh)

pas tawaf dpn dataran, lalu depan ktm, trs belok kiri ke CM. time ni dah 7.45. keta pun dah x banyak. maybe orang dah benti buka posa kot. ibu trs parked keta kat taxi stand depan maybank a.k.a depan mydin... lama gak tunggu. dalam 8.20 baru daddy sampai.. sian x berbuka lagi.... terus ibu kasi air ngn kuih... then daddy cakap nak makan kat kg baru, belakang HKL. ameenah plak time tu buat peel, x mo duduk ngan daddy dia, ibu plak dalam kelam kabut leh plak salah jalan, patut nak g kg baru, amik kiri kt depan bank rakyat tu, ibu plak terus je ke jalan parlimen. sudahnya berenti kat tepi suh daddy bawak keta. nan ado la nak ke kg baru. sudahnya kami makan dia kota damansara.

sabtu - pepagi alam dah bangun. dalam kul 8.45 kuar umah. hajatnya hanya satu. mau g sogo... shopping skit2 untuk raya. dapat le memasing baju daddy (3 pants, 2 shirts), ibu (3 shirts), uwais (2 pants, 2 shirts), ameenah (1 skirt, 2 shirts) so adik hutang lagi satu, mau beli seluar jeans untuk dia... cukup la tu... aritu atuk dah beli 2 pasang sorang... cuma kasut je belum beli.

ahad - x kemana pun, akak datang umah, ibu pegi servis kereta & masak laksa johor untuk berbuka...

isnin - pagi dalam kul 11.00 dah sampai jusco bukit tinggi. hajat hati mau beli kasut anak-anak... tapi xde size plak. plan to buy for them hush puppies... insyaAllah... tengok la kalau xde aral, jumaat malam ke, pegi cari kt butik dia kt klang parade.. ibu plak idam cyprus from crocs. daddy? x yahb beli lah, aritu baru je beli sandal JEEP kan daddy kan?? kan?? petang dalam pukul 1.30, ibu hantar daddy kat Klang Sentral. daddy balik ke segamat.... noktah.

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers