Saturday, November 14, 2009

bebas diapers

Assalamualaikum! Arini aku nak cerita skit pasal tajuk kat atas. BEBAS DIAPERS. Sape yang dah bebas diapers ni? Adakah cik Ameenah KJJ itew?? Seawal usia 1 tahun 10 bulan kah??? Arini dia ngam2 1 tahun 10 bulan. Oh no no no... bukan kakak, tapi abang nya...

What??? Uwais baru bebas diapers??? Ye nokssss, nape??? Tak percaya ka??? Iyalah... since Uwais memang tak boleh berjalan dan dia memerlukan masa yang agak lama untuk ke tandas, so dia memang dok selalu la pakai diapers tu.

Ni kan 2 minggu dia duduk kat rumah di jaga nenek, so, banyak nya dia x mau pakai diapers. Rajin plak dia ke tandas. Kalau nak shi-shi jer, cepat-cepat la dia cakap, "ibu nak kencing..." Ibu pun dengan kudrat yang ada dukung dia ke tandas. Dulu selalu jugak dia terkencing skit kat seluar. Sekarang no more... gud boy.... (tadi pegi amik daddy kat KL pun dia tak pakai diapers tau! Giler hebat Uwais!!)

So selain dari Uwais yang bebas diapers, yang mana boleh la kami laksanakan perbelanjaan berhemah... Ameenah pulak ibu bekalkan Cloth Diaper (CD) dekat taska... Memandangkan koleksi CD sikenit tu baru ada 4, selalu aku akan bagi 2 CD + 2 disposable diapers. So kat sini sehari boleh jimat 2 diapers. Sehari 80sen x 2 = RM 1.60 x 5 = RM 8.00 x 4 = RM 32.00. So sebulan jimat RM 32.00. Ni pun aku plan nak beli CD sebulan 1 @ 2. Ikut kemampuan dik non...

*diapers*

3 comments:

mamashasha said...

bestnye dpt save kat diapers...aku tgh nk train shasha kencing kat toilet ni...gud boy uwas...dia mmg berjiwa kental mala!!aku rasa semangat dia melebihi kederat yg ada sometimes....believe it!

ibu_uwais_ameenah said...

bed, aku mmg nak kena saved byk esp kat diapers. since uwais masih lg minum susu. aku x mo stopkan susu. psl dia kurang mkn. semua bergantung dkt susu. so far 2 minggu ni mmg nmpk la ketara diapers dia yg aku beli kt kg time raya tu blm abis guna lagi... meenah plak byknya aku guna CD.. even mahal 1 CD, tapi berbaloi-baloi!!

mamashasha said...

berbaloi-baloi ye.....mcm iklan celcom...uwais tu ko mmg kene bg susu dpi dia sekolah mala....susu bagus utk kuatkan tulang dia

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers