Wednesday, December 30, 2009

Survey - working on Saturdays

  • Option A - Work on all Saturdays

  • Option B - Work half an hour extra from Mondays to Fridays

  • Option C - Work from Mondays to Fridays and deduct AL for Saturdays

So, management decide like this, go for staff survey. What say you. All department choose for Option B. Boss? Not decide yet, maybe follow his staff lorrr....

*saturday oh saturday*

Saturday, December 26, 2009

Gema Zafana 2009





Ingatkan nak belanja en. suami ke gema zafana, tapi dia sibuk plak dengan Minggu Wawasan Siswa UiTM. Mengomel kejap orang tua tu. Bukan RS, tup-tup jadi pengarah. Dy, orang percaya kat kita. ikutkan saja! I know u can doi it!



Actually aku pun teringin gak nak pegi tengok zapin ni. Aku bukan jenis yang minat seni, tapi sebab en. suami dah minat kadang-kadang tu terpengaruh jua... Hehehe.. cuma badan ku saja yang keras kejong! Hik Hik!!




en. suami (di suatu ketika)









*zapin oh zapin*

Friday, December 25, 2009

i'm back!!

dear friends, bloggers friends, relatives & outsiders

i am back for blogging.

many thanks to someone dekat tanah Arab yang bagi saya inspirasi, semangat dan kekuatan.

thanks bai!!

akak really appreciate it!!

Monday, December 7, 2009

happy birthday

Happy birthday to you... happy birthday to you... happy birthday to MAKKKK... happy birthday to you.... Semoga Mak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki senantiasa, hidup bahagia....

Adik sayanggggg Mak!!!

i really need my mom rite now.

*birthday*

Sunday, December 6, 2009

ikhlas.

saya menghargai segala kata-kata nasihat, pandangan, pendapat, mendengar pengalaman orang yang memberikannya secara ikhlas. tapi macammana pandangan & pendapat yang diberikan diikuti dengan sound direct konon-kononnya saya mementingkan hal-hal duniawi yer?? banyak benda yang patut kita off record. bukan semua nak cerita kat orang, betul tak??

berikanlah pendapat & pandangan anda dengan IKHLAS. terima kasih!! hanya Allah saja yang mampu membalasnya.

nota ikhlas :- jiwa kacau!

*ikhlas tapi jauh*

Thursday, December 3, 2009

It was great!! ~Griffith Mental Development Scale Programme~

Hello... remember tak dulu aku ada citer pasal bengkel yang akan dihadiri oleh pakar dari Singapore?? Dah ingat?? Bagussss... Actually it was held petang semalam. Hehehe.. Suppose start @ 2.00pm, sedang aku dok drove nak ke Tesco Extra Cheras, dapat called dari CDC cakap nak pospone. Adoyai... pospone bila.. rupanya dia tangguh ke pukul 4.00pm. So 3.30pm kena ada kat HUKM lah.

So aku n Uwais gi melantak dulu, beli susu adik & Uwais minta beli strawberry shortcake lotion! Mintak ganti dia punya perfume yang hilang entah kat mana. So dalam kul 2.00 kami gerak ke HUKM. CDC start pukul 4.00pm. So aku decide nak pegi tukat appointment fisio & OT pasal aritu selamber giler tak pegi (20-11-09) Selamber ekk.. alah.. dah biasa... diorang paham... Janji x lebih 3x, ok lah! So terus parking, syukurlah senang dapat parking Terus aku ke LG. Sambil tu nak besarkan Bilat Hinged AFO Uwais. Ketat. Sebelah kanan jer. Done. Next kitorang g gym fisio. Azizah xde, So tukar appointment ngn Yoke Fong. Done. Next pegi OT, tukar appointment sama date ngn fisio. Done. Ingat nak gi naik 1st floor g klinik maxillo. Appointment gigi dengan Dr. Naga 10-12-09. Rasa nak pospone ke 16-12-09, so senang sekali harung. Oh ya, before that called daddy, tanya bila date nak tukar appointment, coz daddy will join (dia cuti seminggu nanti) so kompom la 16-12-09.

Lepas tukar segala appointment (except maxillo pasal x sempat) kitorang terus ke CDC. As usual kena tunggu kat luar dulu. Tengok-tengok respondent kat dalam belum habis. Then Uwais biasa lah dia, request meatball @ kafeteria. Lepas tu aku pun tengok dah 3.30, terus tekan loceng CDC, nak masuk dalam. Tunggu kat dalam. Jumpa Yanti, sembang kejap. (staff CDC). Tak payah tunggu pukul 4.00, doctor dari Singapore dah panggil masuk around 3.40pm. It only takes 1 hour je, tapi dah melarat jadi 1hr 50 mins!! It was called Griffith Mental Development Scale. Sangat mengujakan. Uwais enjoyeddddddd being there. Lagi la suka bila all the doctorsss pay attention at him. Wah.... bukan main lagi... All the doctors was from Singapore (most likely macam ada 3 orang kot) then the balance (dalam 10-15 0rang) are the doctors/lecturer paedriatic HUKM themself.

During the 1960s the Griffiths scales, which were originally designed to measure children from birth to two years, were extended to cover birth to eight years and a sixth scale (Practical Reasoning) was added to the five scales comprising the measure for the early years. The first edition was published in 1970 and revised in 1984. The third and most current edition was published in 2006.

The six sub-scales are:
Sub-scale A: Locomotor: Gross motor skills including the ability to balance and to co-ordinate and control movements.

Sub-scale B: Personal-Social: Proficiency in the activities of daily living, level of independence and interaction with other children.

Sub-scale C: Language: Receptive and expressive language.

Sub-scale D: Eye and Hand Co-ordination: Fine motor skills, manual dexterity and visual monitoring skills.

Sub-scale E: Performance: Visuospatial skills including speed of working and precision.

Sub-scale F: Practical Reasoning: ability to solve practical problems, understanding of basic mathematical concepts and understanding of moral issues.

Habis dalam pukul 5.30pm. Ada jamuan sikit. Then sementara tunggu conclusion from doctors. Makan lah lagi... Around 5.50pm. Dr Juanita datang jumpa & explain the conclusion. For them Uwais is a CP patient which can manage himself (syukur alhamdulillah~memang pun, mandi sendiri, gosok gigi sendiri, shampoo rambut sendiri, pakai baju/seluar sendiri, except --> berjalan hehehe) So kena practice more in Sub-scale D : fine motor skills & Sub-scalw A : gross motor skills. Still ada DYSPORT CLINIC @ CDC with Prof Ong (neuro). Ada FISIO, ada OCCUPATIONAL THERAPY.... then they request for SPEECH. Adoyai... aritu baru je stop SPEECH coz of therapis dia hanya ada 2 0rang. Sadiskan?? Kalau tak aku yang pospone appointment, terapis speech yang pospone appointment... So??? What to do??

So masa yang ditunggu. Pulanggggg!! Harus mak berkejar nih... Nak bersaing orang balik kerja. Kalau dah lambat cenggini, kesas highway le jawabnya. Sorry la nak masuk federal! The best best part..... I got the MC... yeeehaaa.. (dorang yang promise me ek nak kasi time appointment ngn prof ong dulu ek- janji harus dikota!)

Bertolak dari HUKM jam 6.20pm, singgah bukit jelutong jap amik langsir Ita nak jahit, then sampai puncak alam around 7.40pm.

So those yang ada anak within 2-8 years, boleh try. Perlukan kesabaran yang tinggi. Kalau tak sabar, tak tau lah nak cakap!! Tapi kalau aku tipu lah kalau 100% sabar dengan Uwais, kadang-kadang geram tu ada. Eh silap, selalunya banyak gerammmm je dgn dia. Anak kan.. Lagik pulak dia macam tu. Sedih tau!!! Dah dah... tak mo citer pasal feeling. Hati aku, aku je yang tahu, macamana susahnya punya anak disable. Aku memang respect la pada parents yang sabar dengan anak-anak istimewa ni.

So, try it out!!

nota utk mar :- mar, sape sedara awak yang ajak hanie pegi GMDS ni? Ntah2 akak kenal kot.. tapi tulah sayang, awak g pagi, akak petang. kalau tak mesti leh jumpa kan!!

oh luper... dulu once Uwais penah buat GMDS ni. tapi pre aje. yang semalam nye advance scale.

*GMDS*

Tuesday, December 1, 2009

alternate saturday

What a tiring day... Kenapa ntah 2-3 hari ni aku rasa letih sangat. Penatlah.. sakit kepala (offff cause of audit yang belum-belum habis lagi) Kerja-kerja rumah, anak-anak. I need rest. I need massage. Pleaseeeeeeee.... Nanti tengah bulan bapak asham cuti 1 week. Takde plan nak ke mana-mana pun. Fulus mania. So decide nak bwk Uwais g fisio/OT then rest @ home.

So, back to topic. Alternate Saturday. Kenapa ye alternate saturday?? I wish, I wish & I wish for alternate saturday. Tahun 2009, yang tinggal sebulan ni. Kami kerja monday to friday. Seronok kan? Sabtu tak kerja??? 3 bulan pertama, best lah... ni nak masuk hujung tahun, aku rasa baik la alternate saturday. Letih weiiiii... Mana taknya Sabtu yang sepatutnya kita kerja tu, dia tolak cuti. Sebulan biasa ada 4 atau 5 hari sabtu kan. So kalau alternate, sabtu ni ko keje sabtu depan ko x keje, sometimes 2 hari sabtu or 3 hari sabtu sebulan kena kerja. So ofis akan deduct 1 day or 1.5 days sebulan. Ko gilerrrrr???

Dengan kerja opis yang bertimbun. Filing ntah apa-apa belum buat tahun-tahun dulu. Memang penting kerja hari Sabtu nih. Sigh... Harap-harap la bulan depan kerja balik hari sabtu. Kalau kitorang kat ofis ok la tolak half day, kalau budak-budak factory lagi kesian. Diorang ada yang sabtu ahad keje full day. Banyak tu kena tolak cuti.

Oh... sajeje nak cerita pasal ni. Sebab apa tau?? Pasal dah selalu nak cuti je kena amik unpaid leave. Ha ambikkk ko, gaji bulan 10 aritu kena tolak. Dekat $300 tu... Bukan pokai lagi, kayap mak ni haihhhhh... Pasni, MC jelah dik non oiiii!!

*cuti oh cuti*

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers