Thursday, December 3, 2009

It was great!! ~Griffith Mental Development Scale Programme~

Hello... remember tak dulu aku ada citer pasal bengkel yang akan dihadiri oleh pakar dari Singapore?? Dah ingat?? Bagussss... Actually it was held petang semalam. Hehehe.. Suppose start @ 2.00pm, sedang aku dok drove nak ke Tesco Extra Cheras, dapat called dari CDC cakap nak pospone. Adoyai... pospone bila.. rupanya dia tangguh ke pukul 4.00pm. So 3.30pm kena ada kat HUKM lah.

So aku n Uwais gi melantak dulu, beli susu adik & Uwais minta beli strawberry shortcake lotion! Mintak ganti dia punya perfume yang hilang entah kat mana. So dalam kul 2.00 kami gerak ke HUKM. CDC start pukul 4.00pm. So aku decide nak pegi tukat appointment fisio & OT pasal aritu selamber giler tak pegi (20-11-09) Selamber ekk.. alah.. dah biasa... diorang paham... Janji x lebih 3x, ok lah! So terus parking, syukurlah senang dapat parking Terus aku ke LG. Sambil tu nak besarkan Bilat Hinged AFO Uwais. Ketat. Sebelah kanan jer. Done. Next kitorang g gym fisio. Azizah xde, So tukar appointment ngn Yoke Fong. Done. Next pegi OT, tukar appointment sama date ngn fisio. Done. Ingat nak gi naik 1st floor g klinik maxillo. Appointment gigi dengan Dr. Naga 10-12-09. Rasa nak pospone ke 16-12-09, so senang sekali harung. Oh ya, before that called daddy, tanya bila date nak tukar appointment, coz daddy will join (dia cuti seminggu nanti) so kompom la 16-12-09.

Lepas tukar segala appointment (except maxillo pasal x sempat) kitorang terus ke CDC. As usual kena tunggu kat luar dulu. Tengok-tengok respondent kat dalam belum habis. Then Uwais biasa lah dia, request meatball @ kafeteria. Lepas tu aku pun tengok dah 3.30, terus tekan loceng CDC, nak masuk dalam. Tunggu kat dalam. Jumpa Yanti, sembang kejap. (staff CDC). Tak payah tunggu pukul 4.00, doctor dari Singapore dah panggil masuk around 3.40pm. It only takes 1 hour je, tapi dah melarat jadi 1hr 50 mins!! It was called Griffith Mental Development Scale. Sangat mengujakan. Uwais enjoyeddddddd being there. Lagi la suka bila all the doctorsss pay attention at him. Wah.... bukan main lagi... All the doctors was from Singapore (most likely macam ada 3 orang kot) then the balance (dalam 10-15 0rang) are the doctors/lecturer paedriatic HUKM themself.

During the 1960s the Griffiths scales, which were originally designed to measure children from birth to two years, were extended to cover birth to eight years and a sixth scale (Practical Reasoning) was added to the five scales comprising the measure for the early years. The first edition was published in 1970 and revised in 1984. The third and most current edition was published in 2006.

The six sub-scales are:
Sub-scale A: Locomotor: Gross motor skills including the ability to balance and to co-ordinate and control movements.

Sub-scale B: Personal-Social: Proficiency in the activities of daily living, level of independence and interaction with other children.

Sub-scale C: Language: Receptive and expressive language.

Sub-scale D: Eye and Hand Co-ordination: Fine motor skills, manual dexterity and visual monitoring skills.

Sub-scale E: Performance: Visuospatial skills including speed of working and precision.

Sub-scale F: Practical Reasoning: ability to solve practical problems, understanding of basic mathematical concepts and understanding of moral issues.

Habis dalam pukul 5.30pm. Ada jamuan sikit. Then sementara tunggu conclusion from doctors. Makan lah lagi... Around 5.50pm. Dr Juanita datang jumpa & explain the conclusion. For them Uwais is a CP patient which can manage himself (syukur alhamdulillah~memang pun, mandi sendiri, gosok gigi sendiri, shampoo rambut sendiri, pakai baju/seluar sendiri, except --> berjalan hehehe) So kena practice more in Sub-scale D : fine motor skills & Sub-scalw A : gross motor skills. Still ada DYSPORT CLINIC @ CDC with Prof Ong (neuro). Ada FISIO, ada OCCUPATIONAL THERAPY.... then they request for SPEECH. Adoyai... aritu baru je stop SPEECH coz of therapis dia hanya ada 2 0rang. Sadiskan?? Kalau tak aku yang pospone appointment, terapis speech yang pospone appointment... So??? What to do??

So masa yang ditunggu. Pulanggggg!! Harus mak berkejar nih... Nak bersaing orang balik kerja. Kalau dah lambat cenggini, kesas highway le jawabnya. Sorry la nak masuk federal! The best best part..... I got the MC... yeeehaaa.. (dorang yang promise me ek nak kasi time appointment ngn prof ong dulu ek- janji harus dikota!)

Bertolak dari HUKM jam 6.20pm, singgah bukit jelutong jap amik langsir Ita nak jahit, then sampai puncak alam around 7.40pm.

So those yang ada anak within 2-8 years, boleh try. Perlukan kesabaran yang tinggi. Kalau tak sabar, tak tau lah nak cakap!! Tapi kalau aku tipu lah kalau 100% sabar dengan Uwais, kadang-kadang geram tu ada. Eh silap, selalunya banyak gerammmm je dgn dia. Anak kan.. Lagik pulak dia macam tu. Sedih tau!!! Dah dah... tak mo citer pasal feeling. Hati aku, aku je yang tahu, macamana susahnya punya anak disable. Aku memang respect la pada parents yang sabar dengan anak-anak istimewa ni.

So, try it out!!

nota utk mar :- mar, sape sedara awak yang ajak hanie pegi GMDS ni? Ntah2 akak kenal kot.. tapi tulah sayang, awak g pagi, akak petang. kalau tak mesti leh jumpa kan!!

oh luper... dulu once Uwais penah buat GMDS ni. tapi pre aje. yang semalam nye advance scale.

*GMDS*

6 comments:

Dania's mummy said...

jgn la ckp anak ko disable mala.. sedih pulak aku dgr.... lagi 1, confirm ke dia di kategorikan as disable? klu confirm, bukan kena ada card org disable ker? ko kena buat tu, byk kelebihan nya nanti.. senang utk dia kemudian hari... tak pe la, sabar byk2...

ibu_uwais_ameenah said...

babe, uwais memang dah ada kat tu lah! malas mau kecoh aje. tapi very minor CP, 20% saje.

d34n4 said...

Salam..Hanie kne ari Selasa 1 Dis..my sis kn nurse kt Bahagian Pusat Perkembangan Kanak2..dia la yg ajak ke sana..Hanie kne kul 12tghari..tp mmg best tmpt tu kn? atleast kite tau ank kite kurang part mane then kite leh improve.. kalo tau akk ke sane sure sy leh tggu..tringin gak nk jmpe akk n uwais yg cute!

mamashasha said...

sabar byk2 ye mala...uwais kat good boy...apa yg jadi pasti ada hikmahnya...itu janji tuhan...kalau aku kat tempat ko pun blum tentu aku setabah & sekuat ko yg besarkan uwais sorang2...

ibu_uwais_ameenah said...

diana :- sis awak tu siapa? kalau kat CDC akak biasa ngn nurse nama yanti je. tp yg pasti dia bkn sis awak psl dia org pahang. sape nama dia ek. then tanya dia dia kenal uwais tak :D

bed :- thanksss... im speechless!!

Dina said...

Aku memang tabik Spring toing3x!!! la kt ko watie...mmg ko seorg ibu yg tabah, sabar, n penyayang. Uwais pn seorg anak yg kuat, tabah, n very smart boy...sabar je apa org nk kata, dorg bkn tau ko je yg tau segala2nya pahit manisnya..semoga ko n uwais sentiasa tabah n sabar menghadapi segala cabaran..Go..Go..uwais u can do it!!

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers