Sunday, February 28, 2010

godoiii... goddeee...

Apakah itu godoiii??

Apakah itu goddeee??

.

..

...

....

.....

......

.......

........

.........

..........

...........

.........

........

.......

......

.....

....

...

..

.

godoiii = good boy~~

goddeee = good girl~~

itu le yang kakak selalu sebut (sambil thumb up)

ekekekekee.....


anak... anak!!




* luv u *

Friday, February 26, 2010

Maulidur Rasul~~

To Muslims all around the world..





Aku naik saksi tiada tuhan selain Allah dan aku naik saksi Nabi Muhammad Pesuruh Allah


Mudah-mudahan kita semua diberi taufik dan hidayah.






*12 RabiulAwal*

Thursday, February 25, 2010

splash.. splash... @ Sunway Lagoon



Hari Sabtu lepas kami sekeluarga, akak sekeluarga, Nash, Boy, Paan & Mak ke Sunway Laggon. Bapak lama tak pergi. Kami bertolak daru rumah lebih kurang pukul 9.00 pagi. Dekat-dekat kul 10.00 sampai la. Sarapan dulu. Akak yang dah sampai awal dah siap-siap amik wristband untuk semua. Oh ye. Tiket kami F.O.C. My bro in law yang dapat. Awesome....

Nak cerita apa pun tak tau... Layan gambar jelah...

x cukup korum

abang & kakak

lapo x hengat...



time ni meenah tido... so ibu-daddy-uwais sajok jenjalan



.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tengok la anak-anak ibu... lepas balik dari SL...
penat tak hengat!!




nota SL :- ibu pun sampai sakit-sakit badan... =(




*come feel the fun*

Friday, February 19, 2010

~~MNIK~~



Setelah lama x tengok hindustan.

Aku terpanggil nak tengok cerita ni lah...

Lakonan SRK & Kojol Kajol

Aku rasa dorang ni memanga ada chemistry...


Sinopsis
Kajol membawakan watak Mandira seorang janda anak satu yang bekerja di salun rambut. Dalam perjalanan kehidupannya, Mandira (wanita Hindu) bertemu dengan Rizwan Khan lakonan Shah Rukh. Bagaimanapun karakter Rizwan berbeza seperti yang pernah dilakonkan. Rizwan ialah lelaki Muslim yang menghidap penyakit autisme, sindrom Asperger. Selepas Rizwan dan Mandira berkahwin (biarpun berlainan agama), kebahagiaan mereka diragut sekelip mata.


Semuanya bermula selepas serangan 11 September 2001 (9/11) yang terjadi di Amerika Syarikat. Rentetan itu, mereka mula berdepan dengan masalah apabila perbezaan agama Islam mula diperbesarkan di sana. Nama Khan yang dimilikinya dan juga anak tirinya, Sameer Khan (Sam) mula menjadi masalah kepada mereka.

Sam meninggal dunia ketika berbalah dengan rakannya apabila soal agama mula diperkotak-katikkan. Tragedi kematian anak mereka mula mencetuskan konflik di antara Rizwan dan Mandira hingga perpisahan terjadi apabila Mandira menggesa Rizwan untuk bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat.

Mandira mahu Rizwan berjumpa Presiden Amerika Syarikat dengan menyampaikan satu mesej berbunyi, “Nama saya Khan, saya bukannya pengganas.”


“Filem ini bukan mengenai orang kurang upaya yang berjuang terhadap skeptikal kekurangan dirinya. Sebaliknya mengenai lelaki kurang upaya yang berjuang terhadap kekurangan yang melanda dunia sekarang ini yakni mengenai keganasan, kebencian dan perbalahan,”





*MNIK*

Thursday, February 18, 2010

saya sudah tukar. anda??

saya sudah tukar.



anda??

ia memberi kemudahan pembelian tanpa tunai di tangan.



setakat ni aku cuma guna maybankard.




tu pun limited place.




selalu pun shopping kat mydin




(pasal kat situ je yang aku tau boleh guna maybankard)




tesco ke giant ke x pulak aku tau.




rasa-rasa x boleh kot.




oh ya. maksud aku maybankard yang lama tu.




yang kaler kuning tu.




tadi time lunch lari ke taipan kejap.




sib baik x ramai orang




parking pun sonang.




selain tu dapat voucher-voucher free




dari baskin, johny's etc.




so... faiti lor...




tukar cepat!!

oh yer, selain dari tu leh join contest jugak.



*debit kad*




happy 31st birthday~~

Salam semua. Dah lama betul aku x update blog. Masa nya x ade.. busy semedang.. Nak kata keja, idak... nak kata bercuti... idak... busy layan suami dan anak-anak. Lagi pun akak & co. datang berkampung kat rumah. Tu yang buat masa nak berblogging takde. Apa-apa pun banyak aku update kat facebook. Jemput ke sana yer...

Arini 18 Februari 2010. Hari jadi seseorang. Hari jadi seorang sahabat. Sahabat baik. Sahabat akrab. Rakan platonik. Diam tak diam dah 12 tahun kami bersahabat. Dalam 12 tahun macam-macam dah kami lalui bersama. Bersama-sama dengan rakan taulan CFC yang lain. Walau berlainan course, kami memang akrab. Hatta sehingga kini, kalau dia ke KL / Shah Alam / Klang, sure dia akan datang menjengah aku. Tak pergi rumah ayahanda angkat kami pun xpe.. yang penting ke rumah aku. Wife dia pun dah jadi antara rakan baik aku.

Untuk sahabat baik ku, IZANUDIN ISMAIL, selamat hari jadi yang ke 31. Semoga hidup ko diberkati, dimurahkan rezeki, semoga kita akan tetap jadi sahabat baik selamanya!
.
.

din at my right hand site @ LIBK 28, Kg Gajah

bed, kak sya, me & kak su with din (they are my best friend too!!)

during opkim jenderak selatan (din at my right hand site)




Wednesday, February 10, 2010

hari penuh emosi [kaki uwais bersimen lagi!!]

Kaki Uwais bersimen lagi!

Tamau cakap banyak..

Layan gambar...









*hopeeverythinggonnabeok*

Tuesday, February 9, 2010

uwais = new collection

uwais 3rd spec.

bought it last month.

rm 230 > dapat rm 200

mickey mouse brand




.

.

.

.

.

.
tada.....











*new collection*






Monday, February 8, 2010

seminggu. bukan di taska lagi.

Arini genap seminggu abang-adik kat tempat baru. Ibu tak antar dorang kat taska lagi dah. Tapi, tapi, ibu hantar dia kat rumah bekas cikgu taska. Nak citer macam mana yer?? Kenapa & mengapa Uwais & Ameenah tak dok lagi kat taska??

Ini kronologi nya.

~ Dec'09 ~ ibu pelik, kenapa cikgu taska (sepatutnya ada 3, tapi tinggal 2 orang jerk. tanya-tanya, rupanya owner taska suruh mereka paksa rela cuti 2 minggu. dengan alasan : budak tak ramai time cuti sekolah. ina memang sedia tinggal di taska. tetap kerja full month, kak ida & maziah kena gilir-gilir, awal bulan kak ida cuti 2 minggu, hujung bulan maziah plak cuti 2 minggu. kesimpulannya : owner taska hanya bayar mereka gaji 1/2 bulan. fine.

~ Jan'10 ~ kak ina ada bukak tadika (i am not sure its legal or illegal) tapi dulu-dulu formally known as tuisyen dikalangan penduduk setempat. Ibu, sudah pasti tamau antar ke tadika @ tuisyen tuh. kak ina boleh plak suruh kak ida / ina mengajar kat tadika baru dia. walaweiii.. memasing pun, kalau dah suruh buat 2 kerja (ngajar & kerja kat taska) harus la meminta naik gaji kan?? so, kak ina kedeks ni tamau bayar lebih, ok fine, depaorang hanya keje kat taska jer.

nak jadi cerita. kak ida nak resign dari keje kat taska. diluahkan la kat owner taska... boleh plak akak tu serkap jarang tanya; "abis ko resign ko jaga anak sape?" dengan selamba kak ida jawab jaga anak tini. (tini a.k.a bekas pekerja taska now kerja kat tempat lain). so kak ina ni sudah tak puas hati, pegi la sms tini ni, pujuk bagai... jangan berentikan anak dia dari taska... hurm... (sebenrnya kak tini ada ajak aku join antar anak kat kak ida - aku rasa ok aje pasal aku kenal kak ida, lagi pun aku tau cara dia jaga, compared to kak ina yang x pernah nak jengok taska dia even diberitahu ada budak-budak demam~~)

Sehari sebelum kami ke segamat, aku dah bayar siap2 duit taska, yelah time tu 28hb, bayar siap2 duit taska januari, kan next weeknya dah bulan 2, so decided mau antar dekat kak ida jer..

Time aku kat segamat, aku sms maklum budak-budak last kat taska (januari), dan aku ucap thanks la coz sudi jaga budak2 ni almost 4 years. kak ina pun reply ckp minta maaf terlebih terkurang selama dorang duduk kat taska...

Last week, Monday, antar kat rumah kak ida. Macam biasa, Ameenah pelik2 jer. Apsal no more taska?? Hehehee... tapi dia ok... Selasa.. Rabu... Khamis; itu owner taska sudah tau aku antar uwais-ameenah antar dekat kak ida... Hati panasss... Oh yer, selain kak tini & aku, sorang lagi kak wati pun sibuk-sibuk antar anak dia dekat kak ida. Alasan dia, anak dia rapat dengan kak ida. So, 6 orang budak dah keluar dari taska. Owner taska ni mulalah menjaja cerita kononnya kak ida amik budak dia. Eleh, bukan dia yang amik, salah kak ina tu jugak.. sape suruh tak amik berat pasal taska?? Yang dia tau cukup bulan turun taska amik duit... Dan aku baru tau selama ni kipas rosak, budak-budak tidur berpanas segala. Tu belum aku citer citer lama pasal bibik yang dia amik gantikan Aida yang dia pecat. Gara-gara dituduh perampas suami orang tu. Kesian dak Aida tu. Yang bawak mulutnya, mak budak, katanya Aida ngorat suami dia. Dek kerana terpengaruh cakap mak budak tu (yang cakap x mo antar anak dia kat taska kalau aida kerja lagi kat taska) terus kak ina pecat aida. kesian dia... sudahnya, mak budak tu tak antar pun anak dia kat taska....

banyak lagi la cerita taska ni. kalau nak hurai satu persatu, buat sakit hati je. Aku pun rasa comfortable antar budak-budak kat kak ida. aku, kak ida & kak tini, memang rapat. eventhough dorang tu hanya surirumah (kak ida) tapi dorang bagus. tapi sedih bila dengar kak ida citer macam-macam kak ina kutuk dia, tuduh dia... pastu pandai dia salahkan orang konon-konon orang lain yang jaja cerita. henti-hentikan la..

Aku ingat, dah settle la citer ni. Hari Sabtu, kak ina call aku. Aku x pick-up. Perlu ke aku pick-up?? 4 kali miss call aku. Lantak situ... Sudahnya, dia sms aku. Nak tau apa dia tulis?? Panjang lebor ko...

Akum. Mala. Kak sedih betul ida hebah kn citer ngn rmai orng yg taska kak x baik
& kak ni jhat. Kak kene trang kn blik. Sengketa kak ngn dia aja. Kak x mrh
mala nak anta anak ngan siapa. Tu hak mala. Tapi mala kene tau can ne dia buat
anak2 mala & budak lain kat taska. Kami yg keje ngn dia je yg tau. Memang
depan mata mala nampak baik sgt. Kalau kak cite kan menitik air mata mala. Tapi
kak x dpat nak trangkan selagi x dpat ckakp sendiri ngan mala. Kak sedih betul
dgar mina nangis dia tengking2. Sebab kami kat sebelah pun bleh dgar. Dia x de
sikap kasih sayang ngan budak tapi sebenarnya dia kasar. Sebenarnya bynak lagi
kak nak ckap untuk bela diri kak. Sebab dia dah burukkan kak ngan orang lain.
Kak nak ckap ngan dia tak dpat lngsung sbab x berenti cam ercun cina, Kak guna
sms tuk luah rasa marah ngan ida. Dia guna sms tu burukkan kak. Pada hal yg kak
tulis tu lah perbuatan dia selama ngan kak. x lebih kurang tu ada Klau nak tau
apa dia buat kat anak2 & mengata mala, kami yg dlm taska je tau.

Wah panjang lebar ko.. msg kak ina ni. Aku?? tak reply pun... Malas aku nak layan. Aku kenal cikgu-cikgu taska ni. Dorang yang lebih amik berat pasal budak-budak... Owner??? Asal mintak naik gaji je, dia cakap "nanti akak rugi.." itu je ayat dia. menurut kak ida la.. kalau mintak kurang bayar pun, itu je ayat dia "nanti akak rugi.." haihhhh...

Tak abis kat situ, aku dapat sms lagi dari dia malam nya pulak.

Ini sms terakhir dari kak. Cite lah satu dunia sekali pun apa da nak ckap. Kak dah tau da orng yg suke buat fitnah. Allah tabur rezeki serata alam. Usahalah cari dgan cara halal. Jangan kaut hasil dari laman orang dgan cara meracun pemikiran orang hingga hilang kepercayaan pada tmpat kak. Bersaing cara sihat. Kak bleh ajar. Buat cam kak, usaha tampal kertas, buat promosi. Biar orng buat pilihan, Klau de orng nak daftar kad tadika tengku kak tak hasut. Tak bagi tau pun kak sendiri ada tadika.Tulah caranya. Barulah rezeki tu berkat. Jumpa kak. Kak blrh ajar cara betul.

Ini aku rasa sms kepada kak ida, dia forward kat aku.

Aku x mau terjebak. Aku dah buat pilihan. Semuanya yang terbaik untuk anak-anak. I know kak ida. I know her. Hope everything gonna be ok, Smoothly...

Saturday, February 6, 2010

~~F L I G H T P L A N~~


baru pas tgk citer ni kt tv3.

one of my favourite movie.
.
giler-giler suka.
.
sanggup buat apa saja untuk cari anak dia.

kalau aku pun, aku sanggup.



kamu??







Thursday, February 4, 2010

journey to segamat~~~~

kasih seorang ibu
*ayat yo yo or jer*

queen with prince & princess


Entri ni lambat skit aku tulis... Seperti yg aku cakap kat entri2 sebelum ni, aku busy teramat... busy gilossss... eventhough aku hanyalah ikan bilis, tapi segala penyediaan pembayaran sub-con, supplier semua aku terbabit sama. Eh... apa terbabit citer opis ni. Potong betullll la.... Tapi tu la hakikat yang aku teramat-amat-amat-amat sibukk le sesangat.

abang

kakak
Aku nak share journey aku ke Segamat bersama hero-heroin ku & trillion thanks to Nash Bahrudin coz sudi meneman kakakmu ini... (Tambang free harus u follow... i follow...) Kami naik train pagi kali ni. 0825 ---> 1214. Daddy jemput kami di stesyen ketapi. Then lunch @ RZ restaurant. Lepas makan melepas kat rumah baru daddy kat Koleh Taming Sari (TS) sementara daddy went to Friday's prayer. Lepas solat ala... ada meeting pulak... Makanya kami duduk dirumah sajork... Waduh.... rumah kotornya.... besar lak tu, x larat nak kemas. Ku hanya kemas bilik nak tidur sajerkk...
.
Petang keluar ke bandar. Pegi mana ekk *jap tengah ingat jap* giant. Shopping bantal, cadar & segala keperluan rumah... Next makan kat ngan upwell, teratak suhaimi ke nama gerai tu... Wallah... the bestest ever Mee Bandung kepunyaan Nash Bahrudin, MIP dengan Nasi Goreng Ayam Berlada meanwhile aku plak Nasi Goreng Ladna. Sedappppppppp gilorr.. Korang kalau pi sana makan la kat gerai tu. *aku rekemen nih*

hawker belakang upwell

Lepas maghrib kami balik ke rumah. Harus la PPP (zaman aku dipanggil RS - Resident Staff) ada program tahlil & ceramah kat masjid. Malam kami 4 beranak tido awal. Kepenatan dari pagi... sigh....

Sabtu pagi : En Suami dikerah ke Putrajaya... ada program. Again kami ditinggalkan... Sib bek ada kereta. Boleh le lenjan tawaf bandar segamat. Sempat di pow oleh anak-anak, memasing sepasang baju tido, kakak ada additional princess t-shirt, cadar sorang satu (its queen ekk... no no single or SS) Kakak nye strawberry shortcake, abang plak tom & jerry. Terbang wang disitu~~~ Lepas lunch, kami balik ke rumah. Penat!! Basuh baju (berus sendrik ekk) sidai kain & kemas apa yang patut. Petang after Asar kuar balik. Kali ni singgah bank jer, nak ke jakel, dah petang sangat. Hajat hati mau le together-gether ngn en suami ke jakel. Dah le dia lambat lagi pulangnya.... haihhhhhh.... kami terus ke kg lubok batu. ke rumah atuk. terkejut orang tua tu kami datang. First soalan, apsal tak tido umah atokkkkk??? ala.... camne aku nak jawab ni. Ok la torak. "ni ha tuk... mail yang mintak tolong kemas rumah sana, pasal tu la tido sana" bohong sunat *sigh*

Malamnya never said no, agree to stay at their house. Kami balik ke TS kemas barang-barang pasal esok pepagi nak balik puncak alam. Time ni daddy otw balik dar pj. Pheww.... Dalam kul 10.00pm, jemput la chenta hatiku kat dataran depan main office uitm tu. Balik ke TS & kuar balik. Before ke rumah atuk, pegi makan dulu kat Segamat Seafood. Jumpa ler plak kawan daddy. Daddy ckp dia ketua program. Ntah la. dono... yang aku kenal si jingga jer...


Sampai umah atuk 11.20pm. Orang tua tu masing menunggu~~~ sian ~~~ Tapi kami terus masuk tido... penat...


Ahad, bangun pepagi lepas cik meenot nangis... Dia cakap kaki dia sakit. Ntah apa ntah... jalan banyak sangat.... Breakfast kami, mihun goreng black pepper, donut, karipap sardin & tea. Awesomeee~~ [Perlu ke lagi BF ke soto kg jawa?? kat rumah pun dah full]. Harus pergi.... pergi TAPAU. ekekeke.... Kami bertolak dari umah atok dalam pukul 9.30am. Tempat pertama pergi ialah ke Jakel. Beli kain putih sekayu, sepasang baju, Nash Bahrudin plak beli 2 pasang. Not forgetting cik meenot ibu beli kain jugak.... daddy suh buat baju kebaya untuk dia. (ialah sangat, celah mana la nak menjahit mana de masa). Sian abang long, ibu x beli kain buat baju melayu. Nantilah kita cari kain kat sini je ye sayanggg... Baik ibu!!


Then ke kedai kain lagi satu. Daddy beli langsir untuk rumah TS & rumah apartment. Banyaknya nak menjahit... Ada ke masa??? Lambat skit tak pe kan daddy kan kan ka??? Nak g kedai bunga, x bukak pulak. Sudahnya kami terjah jua Kampung Jawa. Hanya kerana S.O.T.O. Tapau 4 bungkus. Then, terus balik ke pantai dalam....




S.O.T.O. Kg. Jawa




** Soto tu biasa-biasa je, yang mantap sambal kicap dia!!!







*macamtakpercayaakukanjadiwargasegamatsoon*

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers