Thursday, June 17, 2010

permata hati bonda

anak sulung saya. waris kami. asham boy saya. anak ibu. Muhammad Uwais Al-Qarni. was born on 26th august 2004. different 4 days dari birthday ibu dia. tahun ni 6 years old. bersekolah di Pasti Ar-Raudhah, Puncak Alam. diagnose as Cerebral Palsy Diplegia patient. tapi very little, 20%. still on going fisiotherapy, occupational therapy, maxillo (gigi), child development centre, pediatric - semuanya di HUKM except for his eyes dekat Hospital Selayang. anak yang manja. suka mintak garuk belakang badan sebelum tidur, kurang bercakap (sebijik ikut daddy!) tapi he really-really anak ibu! penyayang terhadap adiknya. tapi lately mereka kerap bergaduh. (gaduh-gaduh manja gitew). asham boy - nama yang ibu beri. pasal bau Uwais ashemmmm... boy tu pasal dia boy ibu! ibu sayang kamu sungguh-sungguh!


gambar snap pagi tadi. tengah siap-siap nak pergi kerja. kebetulan 2 asam ni dok lena diulit tilam spongebob! oh ye, kami 4 beranak prefer tido atas lantai berlapikkan toto dari katil. ntah x tau kenapa. katil baru beli tu tatkala pindah rumah baru berapa kali je tido. boleh dibilang dengan jari! tengok bilat safo yang dia pakai tu. Uwais cakap tiap-tiap hari nak pakai. time tidor pakai. nanti kaki abang x kena simen lagi. hurmm... pandai. kena reverse psychology, ye dak.
.
.
.
anak bongsu (buat masa ni) saya. anak dara kami. asham keping saya. daddy's princess. Nur Qashrina Ameenah was born on 13th january 2008. lahir di hospital sultanah aminah, johor bahru. request dari daddy dia nak anak IC 01. berusia 2 tahun 5 bulan. lebih matang dari usia sebenar. kadangkala kerap kali buat ibunya naik darah/angin. just one word can describe her. N.A.K.A.L tapi mendengar kata. alhamdulillah Ameenah dah pandai baca doa makan & tido. tapi doa tido tu kena pantau sikit. nanti dia combine doa tido + doa makan. contoh : bismika allahumma, bariklana fima rozaktana wakina... boleh gitew. kakak.. kakak.. abang Uwais dia banyak influence dia. garuk yang feveret abang Uwais dia pun dah jadi feveret dia. ibu garuk.... kalau tido, ibu tido tengah-tengah. kakak kat kiri, abang kat kanan. so ibu tido terlentang than garuk dua beradik tu. buli ibu yekkkk.... Ameenah, lebih busuk dari abang Uwais. lebih asham. asham keping tu pasal dia ni sekeping aje... mulut dia macam mulut ibu. riuh. pasal tu la dia anak daddy. kalau daddy call, mesti nak cakap dengan dia aje. pasal dia banyak cerita. hehehe... very the loving. sekarang anak dia ada 6. kalah ibu. kiki, lala, cici, nini, lagi 2 belum ada nama. latest anak dia tu.. dalam gambar tu. lebih besar dari mummy dia. sering bantu abang tatkala ibu tun-tun abang berjalan, for sure dia akan pimpin tangan abang. kalau kita cakap tangan ke kaki ke kita sakit, cepat-cepat dia datang. dia amik tangan kita. dia jampi-jampi skit sambil cakap; "dah.. dah... kakak ada" so sweet. nak elak dari kita menangis la tu... advance. pasal dia dah reti kita satu, dua, tiga... sampai sepuloh. juga pandai count one, two, three.. until ten. baguskan? kalau abang lupa lepas no 3 apa, tanya aje kat kakak, pasti jawapannya tepat! kakak, ibu tetap sayang kamu. harap kakak memahami, ibu kena lebihkan masa pada abang. ibu tau, kakak adik yang baik, yang sayang pada abang Uwais nya. kan???


Ameenah, tido hanya ber cloth diaper. jangan harap dia nak pakai baju. maklumla.. umah xde air-cond...





 

nota anak :- karangan cik meenot panjang berjela. karangan Uwais kementot aje. ibu xleh tulis panjang-panjang kisah Uwais. belum type, air mata ni laju je merembes keluar...




 

*my love*

2 comments:

Rizziela said...

Comel ajer diaoran tido

ibu-uwais-ameenah said...

ziela, anak-anak ni kalau tido, sayu je hati kita tgk kan!

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers