Friday, August 6, 2010

Mesin Basuh Toshiba

korang....

dah sebulan lebih dah aku mendobi sendiri. mesin basuh ku dah x berfungsi! ni semua gara-gara cik meenot. geram betul la aku dengan anak dara aku yang sorang tu. korang tau asal mula aku nak mesin kain. mesin tu masih boleh on. dah masuk air dah pun. sekali tu, terlupa la pulak letak towel 2 beradik tu. aku pun bukak la penutupnya. lepas dah bubuh towel & nak tutup balik. si penyibuk antarabangsa pun sibuk la nak tolong tutupkan. ntah macamana dia tertekan punat-punat kat mesin tu. aku pun mula tak perasan mesin tu dah ter off. kemudian aku g la masak.

masa dekat sinki, aku leh nampak mesin aku kt luar. pelik, apasal mesin aku ni tak bunyi? selalu mesti bunyi air masuk, bunyi wash. then aku pegi la kt mesin tu, oh.. ter-off. aku pun on balik. eh eh.. x leh on. sudahhhhh... aku try tukar plug dari dalam, x boleh jugak. sudahnya aku pun dh tak tau nak buat apa. aku punggah balik kain yg dah berisi air sikit. aku basuh tangan!!


ni le mesin basuh aku. dekat 7 tahun guna. x penah buat ragam.
ni 1st time dia rosak. maybe dah masanya untuk dispose
(credit google picture)


ada sekali tu, lepas balik dari segamat yang uwais masuk spital tu. dah penat sangat, aku hanto dobi baju. nasib la kedai tu baru je bukak. kedai2 dobi yg lain sekilo rm2. kedai ni tengah offer bulan julai, sekila rm1.60. cantikkk... korang tau dekat2 9kg kain aku. bayo ajelah. penat sih....

kelmarin, aku dah panggil orang datang repair. dia cakap motherboard rosak. so, dia tanya nak tukar ke. aku cakap tukar la. dia mintak aku rm250. time tu aku xde cash. ada rm100 je kat tangan. dia cakap ngan aku, macam ni la kak. saya pegi tanya kat orang toshiba dulu. berapa nanti saya sms kat akak. pastu akak bank-in duit aje. ok la kalau macam tu.

esoknya, orang tu sms. harga pcb rm260 + upah rm80 = rm340. then dia bagi account no suh bank in. pada aku 260 worth it. upah not worth it. pasal apa? pasal nak pasang pcb tu senang aje. (aku tengok dia bukak senang)

aku de tanya pendapat kawan, kakak & daddy. dorang semua cakap mahal. nanti kang dah tukar rosak balik, macamana (majoriti cenggitu cakap). daddy cakap beli baru. tambah duit sikit aje. alasan dia, bukan nak duduk lama kt situ. beli yang semi. ya ampunnn suami ku, ibu takmo ye semi-semi ni. i takde masa yekk...

sekarang ni aku dah survey2 mesin basuh. aku masih berpuas hati dengan toshiba. aku ingat pun nak cari toshiba jugak. oh ye, sebelum tu aku nak tanya kedai kt meru. dia agen toshiba. kot2 la upah pasang pcb tu lagi murah. boleh cut cost.

so, ini adalah pilihan aku. yang lama 7.0kg, kali ni aku tengok 6.5kg, harga reasonable rm599.00 tengok la macamana. still lagi searching...




Features

6.5 kg



Circular Intake
Condensed Wash


ZERO Standby Power
No electricity consumption on Standby Mode, Energy Save Upto 20%.


Shower Rinse
Save water in washing process.


Hybrid Screw Pulsator
Outstanding Genius design of asymmetry shape creates a powerful whirlpool to increase washing efficiency with less tangling.


Fuzzy Logic Control
Fuzzy logic computerized control make the machine perform with highest efficiency through the genius computer system.


Resume Function
No repeated washing course in case of power failure.


RRP (Recommended Retail Price)
Peninsular Malaysia: RM 599.00





No comments:

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers