Thursday, November 25, 2010

Its Uwais Konvo!!

13/11/2010, bertempat di dewan serbaguna fasa 3, puncak alam. berlangsungnya majlis konvokesyen pasti ar-raudhah. seronok bangat. bukannya apa, seronok melayang feel uwais yang pakai jubah & mortar board ala-ala daddy dia, dia cakap....

untuk result periksa akhir tahun. alhamdulillah... xde le teruk sangat. dan tak le bagus sangat. aku tak kisah sangat, setakat dapat 79% untuk keseluruhan markah, dapat peksa no 9. what a big deal? he only 6. lebih membanggakan lagi, dia disable kid yang bersaing dengan budak normal. tak bangga ke ibu? no 9 out of 39. ok la tu....

dan kerana dia belajar kt pasti jugak la dia lulus ujian kemasukan darjah satu SRAB. enjoy gambar konvo uwais ye! (tangkap thru hp je. belum beli camera baru!!)



my handsome Uwais!


ibu suka gambar ni. time ni dia tgh pandang daddy


adik pun sibuk jugak. dia nanti x sek pasti.
 awal2 lagi dia dah book tadika kemas kat segamat katanya!


ibu wif the loves one!


daddy teman Uwais terima scroll
(dan semua cikgu Uwais tak sabar nak tgk rupa daddy dia.
maklumla, everything ibu yg uruskan! here he is)


dikir barat - anak tupai. more easier for his teacher to put him on the chair



 adik yang leka tgk persembahan (dan sebenarnya jeles!!!)
  

penutup konvo. InsyaAllah by maher zain. adik pun sibuk naik pentas!
(cikgu yang suruh!!)


  

nota pasti : cikgu/pengurus pasti maklum Uwais dapat masuk SRAB & they are so proud of Uwais!!! thanks pasti ar-raudhah!!





*pasti ku pasti*

Wednesday, November 24, 2010

i am officially....

a full time housewife!

perasaan? toksah cakap la. berdebar, terharu, pilu semua ada. sekarang masih boleh tahan lagi. tunggu nanti bulan depan camne, belum tau. harap everything goes well.

cabaran sememangnya tetap ada. sama ada kita bekerjaya atau pun tidak. sekarang masa untuk bergebang memang tak ada. pasal sibuk uruskan rumah, suami dan anak-anak.

korang tau jela kan, dah nama duduk kuarters. dah tentu rumahnya x sebersih rumah yg baru di beli or rumah sewa. MIP tu, setahun duduk sini, tak dikemasnya. maksud saya, habuk-habuk bagai tu, tak dilap. cuma yang bersih bilik tidur. pasal kt situ la dia beradu, kat situ jugak la dia tengok tv. makan semua kt luar.

semalam baru berkesempatan cuci dapur. memang masa MIP duduk dulu ada jugak dia masak. setakat perangatkan lauk-pauk yang mak dia bekalkan, or din (student dia yg x dpt kolej, dia ajak duduk sekali) goreng ayam / kentang. ingat tengahari tadi aku nak masak telur bistik pun.. nan ado... bawang xde. masa cuci dapur, dah buang segala bawang yang dah tumbuh pokok tu. balik dari rumah in law aritu pun lupa lak nak amik bawang / kentang sikit. cuma amik lauk yang mak bagi je..

tengahari tadi, cuma goreng ayam kentucky aje. kesian... MIP balik xde makan. sori daddy... lepas zohor, pegi opis MIP. memang janji nak kemas bilik dia. sekali tengok macam tongkang da..... baru half way kemas. esok sambung lagi. pagi tadi sempat la aku gosok baju & seluar kerja.

malam.. masa untuk berehat. siang busy sikit. uwais ngaji, masak, kemas rumah. selain dari tengok sinetron!! hahahaha....




*luvdaddyuwaisameenah*

Tuesday, November 23, 2010

busy like a bee!!

holla....

lama x update.

2-3 menjak ni busy sikit.

even dah jadi housewife,

tapi banyak keje nak kena settle kat segamat ni.

i will story mori soon ek....









Friday, November 5, 2010

my kitchen open daily

sejak dua menjak nak tukar profession ni,
 lain macam lak aku rasa feel memasak ni.
 cuba kita lihat hasilnya.
oh ye. ni yg sempat aku snap je.


bendi masak taucu


bendi tumis cili


dalca daging


laksa



nasi dagang terengganu



nasi goreng sambal belacan



puding roti



seri muka



spagethi bolognese








Wednesday, November 3, 2010

menyusukan suami???

Terjumpa good info untuk rujukan laki-bini!!


Seorang suami boleh menyusu dengan isterinya dan itu tidak menjadi sebab keharaman atas mereka.


Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah pernah ditanya tentang seorang suami yang suka bercumbu dengan istrinya sehingga ia biasa menghisap payudara isterinya, apakah ia (isterinya) menjadi haram atasnya?

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah menjawab, "Menyusunya (suami kepada isterinya) tidak menjadikan isterinya haram atasnya kerana sebab persusuan. (Ibnu Taimiyyah, vol. 3 hal. 162).


Haram (untuk bernikah antara ibu susuan dan anaknya) sebab penyusuan ialah bila anak susuan kurang 2 tahun dan minum melebihi 5 titis susu (hingga kenyang).

Dalam kitab Al-Mughni disebutkan bahwa dari syarat berlakunya hukum keharaman (untuk nikah) lantaran sebab persusuan adalah pada masa "haulani", yakni kurang dari dua tahun. (Ibnu Qudamah, vol. 1 hal. 319).

Ini adalah pendapat kebanyakan ahli ilmu, semisal shahabat `Umar, `Ali, Ibnu `Umar, Ibnu `Abbas, Ibnu Mas`ud, dan Abu Hurairah, serta sederetan dari istri-istri Nabi saw kecuali `Aisyah ra. Dalam riwayat Malik dikatakan, "Hukumnya sama meskipun lebih satu atau dua bulan dari batasan waktu `haulani' (dua tahun). Ibnul qashim meriwayatkan dari Malik bahwa ia berkata, "Persusuan itu (waktunya) pada dua tahun atau dua bulan selanjutnya." (Al-Qurthubi, vol. 3 hal. 162).


Ada juga pendapat lain mengatakan:


Allah memberikan kebebasan bagi suami isteri untuk menikmati jimak sesuai dengan kaedah dan cara yang dianggap sesuai menurut syarak. Maksudnya memenuhi kepuasan nafsu dengan tidak melampaui nilai dan adab. Namun begitu, Islam juga menggariskan batas-batas jimak tersebut, seperti dilarang menjimak isteri ketika haid atau nifas, dilarang menjimak dubur isteri dan lain-lain. Mengenai persoalan terminum susu isteri ketika bersetubuh sama ada secara sengaja atau sebaliknya. Harus menghisap payu dara isteri ketika berjimak, tetapi jika isteri dalam tempoh menyusukan anak adalah lebih baik tidak menghisapnya sampai terminum susu dari tubuh isteri. Ini kerana mungkin mulut si suami boleh membawa kuman dan anak yang menghisap susu itu boleh terdedah kepada sebarang jangkitan kuman.

Perkara yang kedua ialah susu itu hak si anak dan bukan hak si suami. Walaupun dengan meminum susu si isteri tidak menjadikan lelaki itu bapa susuan. Sekiranya perbuatan suami itu membawa mudarat kepada bayi dengan jangkitan kuman atau susu berkurangan, maka hukumnya haram.





Nota susu ibu :- No Komen!!









Monday, November 1, 2010

2 tanda

sila perhatikan betul-betul yer. ni anak dara. bukan anak bujang yek..

haihhhh... nakal tak hengat. tengok la tu, ari selasa malam masa ibu tengah makan, dia berlari dengan bangku kecik. sudahnya terjatuh, bertanda di hidung.

day 2, kat rumah pengasuh esoknya, pengasuh cakap dahi bertanda, jatuh sofa. huhhhh... aku tak nyalahkan pengasuh, dah anak dara kita tu tak reti duduk diam, redhaaaaaaa jelah!!!



:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers