Monday, March 7, 2011

orang berbudi kita berbahasa!

orang memberi kita merasa.

ni cuma luahan hati aku. semenjak dua menjak ni ada la orang dok pinjam kereta aku. aku bukannya berkira sangat kalo dorang nak pinjam. aku pun kalo antar uwais sekolah naik keta mip. yelah kalo pepagi anto dia g sekolah, x pasang air-con. ok la sejuk lagi. tapi tang tengahri tu yang tak tahan, pasal air-con macam dah x berapa panas. sudahnya selalu naik keta mip je.

berbalik pada citer keta aku tadi, kalo dorang nak guna nak buat amal jariah, (cth pergi tolong orang yg rumahnya mangsa banjir) xpe la. nak pegi beli barang itu dan ini, takpe lagi.

tapi, ni, macammana bagi keta tu, macam tu la dia pulang balik. adoyai... tau la keta aku deah season, kalo basuh pun tetap nampak kotor jugak. aku tau aku memang tak sempat bawak keta tu cuci. selalu bawak keta mip cuci jer.

penah jugak aku suarakan kat mip dorang tak boleh ke tolong cucikan keta tu kalo dah rasa kotor sangat? (pasal aku rasa memang keta aku dah kepam sangat) kalo belah luar kotor aku x kisah sangat, ni belah dalam kotor, tu yang tak tahan tu.. last week, aku balik umah akak, mip pulak ke iab genting. sementara keta aku plak as usual dipinjam oleh dorang. aku paham dorang nak beli barang utk mitek, aku tak kisah. tapi kalo ada saman, ke apa ke, korang bayar ek... even saman tu kuar atas nama owner keta.

sempat aku tanya mip dia pesan tak kat dorang suh basuh keta. mip as usual, takkan cakap punya. nak jaga hati dorang.. (hati aku??) lepas aku cakap aku nak tinggalkan memo kat cermin keta and attach duit rm10 mntk dorang tlg pi basuh keta. dah siap letak dalam angpow, masa nak pegi sekolah antar uwais, leh plak tertinggal kt umah. dah smpi bawah, sori la nak naik amik.

time balik dr sekolah, keta dah x nampak. so aku pesan lagi kat mip. ntah dia cakap ke idak. tapi akhirnya keta aku berjaya dimandikan, bila aku terbaca sms mip dr dorang. dorang cakap dorang kt damansara, otw balik segamat, nanti keta sir dorang cuci. what????? sampai ke selangor keta tu. takpe takpe. kalo ada speed trap ke siap korang. sila jelaskan!

pastu aku tanya mip dah pesan ke dgn dorang suh cuci keta. dia cakap dah. aku tanya lagi, cakap apa? dia cakap ngan dorang, wife saya suruh cuci keta. huh... kalo jalan jauh cenggitu takde pikiaq nak tolong cucikan memang nak kena la. kadang-kadang dorang tak terpikir ke bila dah naik keta tu, nampak agak kotor (sumpah memang kotor giler!) xde terpikir ke nak tolong pi basuh? kalo xde sepuluh ringgit, xpe lepas tu claim aje. silap2 sir dorang bayar double. hehehe... kalo aku yang pi basuh, jgn harap nak dapat claim. jangan marah ye mip. ni luahan hati saya aje...


dorang :- student mip




4 comments:

adeqsakura54 a.k.a jUhAiDa said...

buat sewa kete ke??

ibu-uwais-ameenah said...

aida,
kalao buat sewa xde la akak nak hangin satu badan... ni kira macam kasi subsidi kat dorang la... boleh gitew??

mak long uwais ameenah said...

klau sewa dpt gak duitnya....ni harammmm...sabo je la dik....

ibu-uwais-ameenah said...

tau xpe.. dah le aku ni dah xde pendapatan!

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers