Saturday, April 30, 2011

a scent for women

thanks a lot!!


...from Langkawi with love...



Wednesday, April 27, 2011

dewan bedah tercanggih!

Di HUKM pulak tu!! cayalah!!!

PEMBANGUNAN dewan bedah berteknologi tinggi di negara ini dengan ciri-ciri keselamatan yang canggih bukan sahaja mampu meningkatkan taraf kesihatan ke tahap yang lebih tinggi malah, boleh menyelamatkan lebih banyak nyawa.
Usaha yang dilakukan Pusat Perubatan Universiti kebangsaan Malaysia (PPUKM) sejak beberapa tahun lalu kini patut diberi pujian kerana mereka berjaya membangunkan sebuah dewan bedah berdefinisi tinggi (HD) yang dinamakan OR1 bagi memastikan pesakit dibedah dalam suasana yang lebih selamat.

Ruang kondusif dan peralatan penyelesaian lebih ergonomik pula dibekal oleh syarikat penyediaan peralatan pembedahan, Karl Storz dari Jerman menjadikan bilik bedah OR1 lebih dinamik. Ia sekali gus menggalakkan pelancongan kesihatan yang semakin popular hari ini.

Istimewanya dewan itu kerana berupaya membantu pakar bedah menjalankan pembedahan melalui pengawalan sistem peralatan perubatan selain boleh mengadakan lintas langsung atau telekonferens dengan pakar sama ada di dalam atau luar negara.

Timbalan Pengarah Pusat Kemahiran Pembedahan Lanjutan (ASSC) PPUKM, Prof. Dr. Hanafiah Harunarashid memberitahu, OR1 merupakan teknologi pertama di Asia Tenggara dan Malaysia sangat bertuah menjadi negara pertama menggunakannya.

Menurut beliau, pakar bedah juga mampu meminimumkan kesilapan ketika melakukan pembedahan laparoskopik dan endoskopik kerana mereka berupaya mengawal penuh sistem komputer, kuasa lampu, suhu dewan bedah dan sebagainya.

Kata beliau, perkembangan teknologi dewan bedah tersebut yang menggunakan aplikasi elektronik membolehkan operasi bedah berjalan lebih lancar dan mudah berbanding dewan bedah terdahulu yang kurang teratur.

Kata pakar bedah itu lagi, walaupun teknologi laparoskop yang digunakan ketika pembedahan laparoskopik dibangunkan sejak tahun 1980-an tetapi, pada ketika itu hanya melibatkan alatan asas berbanding teknologi terkini yang banyak mengaplikasi aspek elektronik.

“Dewan bedah itu dianggap istimewa kerana kita menggunakan peralatan paling canggih. Jadi, kita boleh lakukan pembedahan laparoskopik tanpa membuat pembedahan terbuka lagi.

“Paparan skrin berdefinisi penuh sangat jelas berbanding sebelum ini bahkan, kita boleh menggunakan alat dengan lubang sekecil lima milimeter (mm) untuk memasukkan peralatan ke dalam tubuh manusia dan hampir tiada luka,” katanya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Mengulas lanjut mengenai perjalanan sistem yang hanya terdapat di PPUKM, Hanafiah berkata, semua pakar bedah perlu membuat pendaftaran sebelum menggunakan dewan bedah OR1 melalui sistem komputer.

“Sebagai contoh mudah, semua peralatan itu seperti checkpoint kapal terbang. Selagi semua tidak di set dengan baik, ia tidak boleh berlepas, ini semua bagi memastikan tiada masalah kelak,” ujarnya.

Tambah Hanafiah, pakar bedah juga boleh mengawal pelbagai peralatan seperti lampu, kamera dan sebagainya seperti diinginkan mereka dengan hanya menyentuh paparan skrin umpama gajet iPhone atau iPad.

Dedah beliau, melalui OR1, pakar bedah juga mampu melakukan pembedahan secara bersendirian tanpa bantuan jururawat, namun perkara itu bergantung kepada jenis pembedahan.

Kesesuaian dewan bedah itu juga dilengkapi kemudahan telekonferens bagi pembedahan yang lebih kompleks. Sekiranya seseorang doktor memerlukan pandangan pakar yang berada jauh beribu kilometer sekali pun, mereka boleh berbincang melalui sidang video sahaja.

“Kita juga boleh melakukan pelbagai jenis pembedahan yang sebelum ini mungkin sukar dilaksanakan dan kini kita boleh lakukannya.




sumber : kosmo




Sunday, April 24, 2011

~mesin jahit tepi~

aku masih searching lagi. nak beli yang baru ke yang second hand?


 

gamborx berapa jelas... kecik bebenor... jenama brothers.
2nd hand tambah tolak 1,000++ gak la



kalo singer ni, dalam 1,200++ rasanya. kalo singer harus la baru.
boleh bayo bulan2. selepuk, idok le....


so, what do you think??

ibu fobia amik barang second hand nih!!


 

Saturday, April 23, 2011

its hot story!

awal minggu ni aku dikejutkan dengan satu berita. terkejut... dan sangat terkejut!!

yelah...walaupun jauh di selatan semenanjung, aku masih lagi mengikuti cerita2 dari negeri selangor! hek hek!! bukan nya aku nak menyibuk ke apa, tapi teringat kenangan lama terjadi betul-betul 15 hari sebelum aku resigned.

benda tu takde la menghantui aku sangat pun, tapi orang kata pengalaman tu la yang mematangkan kita, ye tak? lepas lembaga, suruhanjaya la pulok....... ish ish ish...

korang nak tau tak kenangan apakah itu. dalam kitorang masing-masing dok terpikir siapakah, apakah, bilakah yang menyebabkan kejadian hujung bulan 10 tahun 2010 berlaku.

teringat aku sampai bila-bila aku ingat ada sorang minah ni a.k.a ikan emas (anak emas) dia cakap suspect utama yang report kat lemabaga ialah orang yang nak resign. allloo... ko ingat aku xde keje ke nak report mereport??

sekarang ni, lepas 4 bulan.... dan terdengar berita kurang enak ni.. dalam hati terfikir, ntah-ntah ikan emas ngan boss kesayangan dia tu masih cakap aku yang report kot?? wallahualam...

kat sini kalo la dia ada baca kan, aku nak bagitau,

takde keje aku nak report mereport... ko sendiri keje situ, ko sendiri tau, sendiri mau ingat la!!!!


Friday, April 22, 2011

habit




habit ni aku tak tau la macam mana nak hilangkan. selalu je bila aku kerja mesti terjadi. dulu, masa kerja kat usj, pun sama. resigned, 4 bulan jobless, but still like working pasal routine harian dari awal pagi antar anak pergi sekolah, datang time lunch/solat & jemput balik. hu mak aiii, macam kerja ofis hours!

korang tau apa??? susah tido!! tapi yang peliknya, tak pulak aku ngantuk kat opis... bila time-time cenggini, masa banyak dihabiskan dengan melipat kain a.k.a meng'iron' baju, mengemas rumah (itu ikut mood). time-time ni aku jarang menjahit, pasal kalo menjahit, cepat ngantuk...

 ni anak2 pun dah selamat touch down lalaland, i will follow them. sementara mata nak layu tu, sempat lagi update blog & sambil-sambil lipat/gantung baju. sekurang-kurangnya masa tak habis sia-sia... ye dak?

ok lah.. got to go.. dah nak game over ni.

pssst... yang pasti ni bukan kaki gua ekk...





Thursday, April 21, 2011

short update

im a bit busy lately;

will update soon..


oppss.. idok le sampai air teman tumpah yerr..


Sunday, April 17, 2011

Tuesday, April 12, 2011

alas meja

kerana minat & memenuhi masa terluang...

inilah hasilnya...




alhamdulillah... ada jugak yang menempah!!



Monday, April 11, 2011

his 1st Mc!!



selama ni, Encik Muhammad Uwais Al-Qarni pergi check up, tak pernah dapat Medical Certificate (MC). sejak dia mula bersekolah (darjah 1), baru hospital boleh kasi MC. so.... inilah MC pertama dia....



p/s : lagi nurse tanya nak MC bape hari.... hihihihi... 1 ari je la. agak-agak... kalo MC untuk aku, ada tak dia tanya nak bape hari???

Sunday, April 10, 2011

rezeki

alhamdulillah dah seminggu aku keje ofis baru... seronok tak terkata. pasal apa aku cakap seronok?

  1. pertama sebab dekat 10 tahun aku kerja private & ini kali ke 2 aku bertukar kerja. insyaAllah sampai ke tua. selama 10 tahun gak la aku nunggu nak masuk gomen. alhamdulillah termakbul.
  2. aku bertugas di tempat aku belajar sendiri. even lain campus, ok la tu kan....
  3. bekerja satu U dengan en suami! (sorry dy, any claim - mileage, medical, pensyarah sambilan, modul... x boleh rahsia lagi... pasal i yang buat payment yer!!)
  4. distance antara rumah - ofis, jalan kaki je... x sampai 5 minit! (tapi sebab nak kena antar cik meenot ke taska yang luar dari kawasan kampus, mak kena la jugak drive!)
  5. paling penting - idak le aku ngadap orang yang selalu dok paraquat bos kecik tu... tapi keja cam hampeh... nak nama aje....
oh.. nak citer pasal rezeki... alhamdulillah penghijrahan aku ke negeri J memang berbaloi-baloi.... dalam 4 bulan tak bekerja, aku dapat masuk gomen...  dan dalam masa yang sama, tempahan menjahit pun ada... dok pelan-pelan kayuh la ni.... nasib la MIP pun ada gak bagi support (my banker.. hahaha) lepas la nak beli kain & bahan-bahan jahitan... ater... x koje 4 bulan namanya!

aku ingat nak teruskan macam ni la.. semalam balik dari melaka, singgah tangkak... beli kain untuk alas meja umah akak...fuh... semeter $22.80, dapat semeter $10 je... best... best...









Tuesday, April 5, 2011

new toy, new joy



jeep abang



mini cooper kakak


seronoknya anak-anak ibu!




tima kasih la atuk, susah payah beli keta-keta baru untuk uwais & ameenah!!




Monday, April 4, 2011

bastis


bastis - before

keterujaan aku terhadap alat ni memang dah lama... seronok pasal dapat hilangkan habuk yang melekat
kat seluar. especially seluar daddy and abang.

tapi tu la, bastis dah nak abis ni... bapak jauh nak gi beli kat ikea nun... tapi rasanya aritu ada jual kat giant, cap apa ntah, tapi mahal.... dekat 10 henggit harga dia. MIP.... bila kita nak balik puncak??



bastis - after




Sunday, April 3, 2011

:: menu ::

minggu lepas, apa kena ntah terajin & teruja nak masak... so, tengok la hasilnya... MIP pun makan bukan main lagi... siap sekali hadap je habis.... meh skodeng sikit apa yang aku masak sedap sangat tu...




kerabu mangga
den kena tipu time beli mangga ni. kulit hijau berkilat bukan main, sekali da masah da.....


siakap stim limau
untuk penjimatan berganda (berganda pasal boleh masak 2x)





beef stew....
cicah ngan roti, pergghhh.....




Saturday, April 2, 2011

i am officially

government servant!

alhamdulillah...

penghijrahan aku ke negeri J berbaloi-baloi..

x mo cakap banyak-banyak

it was so many reason kenapa aku nak kerja

jangan la pulak ada yang nak kutuk ke ngata bagai kenapa aku kerja balik

yang penting suami mak dah kasi izin.

pasal anak-anak,

usah dirisaukan,

pandai la mak manage time macamana.

oh yer, pasal uwais pun sama.

for time being,

daddy dia la yang nak kena datang SRAB time tengahari,

untuk lunch & solat zohor.

kalau aku nak pergi pun sempat,

tapi masuk opis will be late dalam 15 mins gitew...

kita tengok la macamana nanti yer...



alhamdulillah

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers