Monday, September 24, 2012

kutu datang lagi!!

terpaksa la hai projek malam ni.... cik meenot... cik meenot!!!

Kutu Rambut                            Sikat Kutu
Cara Pertama:
Ambil beberapa biji bawang putih dan tumbuk sehingga lumat. Campurkan dengan minyak masak dan lumurkan pada rambut. Balut kepala dengan kain selama sejam sebelum dicuci.
Cara Kedua:
Gosok buah belimbing ke seluruh rambut dan kulit kepala. biarkan kira-kira 5-10 minit dan dibilas dengan air bersih. rambut kembali sihat dan bebas kutu jika rajin mengamalkannya.
Cara Ketiga:
Ambil beberapa biji ubat gegat dan ditumbuk hingga halus. Campurkan ubat gegat itu dengan setengah cawan minyak kelapa/minyak masak. Sapu seluruh kepala dan balut kepala dengan kain. Selepas 15 minit, bilas rambut.
Cara Keempat:
Menggunakan cuka putih. Sapukan cuka putih pada rambut. Biarkan selama 2-3 jam. Balut kepala anda dan sikat kepala anda menggunakan sikat kutu dan bilas kepala anda.Lakukan tips ini setiap 3 hari sekali sampai kulit kepala bebas dari serangan kutu rambut.
Cara KeLima:
Menggunakan Mayonis (original). Sapukan mayonis pada rambut. Biarkan selama 2-3 jam. Balut kepala anda dan sikat kepala anda menggunakan sikat kutu dan bilas kepala anda.Lakukan tips ini setiap 3 hari sekali sampai kulit kepala bebas dari serangan kutu rambut.
Cara Keenam:
Menggunakan minyak zaitun. Sapukan minyak zaitun pada rambut. Biarkan selama 2-3 jam. Balut kepala anda dan sikat kepala anda menggunakan sikat kutu dan bilas kepala anda.Lakukan tips ini setiap 3 hari sekali sampai kulit kepala bebas dari serangan kutu rambut.
Cara Ketujuh:
Sapukan sedikit minyak tanah pada rambut dan bungkus kira-kira 15 minit selepas itu syampu rambut anda.


2 comments:

Zura@Iwan said...

haizz...sapa ada kutu tu..hehe

ibu-uwais-ameenah said...

ameenah la... sape lagi...

:: we belong together ::

Daisypath Anniversary Years Ticker

:: my asham boyyy ::

Lilypie Kids Birthday tickers

:: my asham kepinggg ::

Lilypie Fourth Birthday tickers